Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Sulla on varmaan PMS" – ja muut lauseet, joilla ajaa puoliso hulluksi

Kolumnisti Paula Noronen epäilee, ettei rakentavaa riitelyä ole olemassakaan

Elämä
 
Kirjoittaja on lastenkirjailija ja äiti perheessä,
jossa on kaksi äitiä ja kaksi lasta.

Väsyneet pikkulapsivanhemmat riitelevät jatkuvasti, eikä se aina johda eroon. Oman kokemukseni mukaan uuvahtaneet nahistelut alkavat vaikka siitä, että toinen laittaa oven väärällä tavalla kiinni.

Tällaisten ristiriitojen takia ei vielä kannata muuttaa yksiöön asumaan. Henkinen ja fyysinen väkivalta ovat sitten asia erikseen, eikä kirjoitukseni tietenkään koske niitä.

Kesken mehevän sanaharkan on vaikea muistaa, että parisuhdeammattilaisten mukaan on olemassa myös rakentavaa riitelyä. Se on kuulemma sellaista, jossa ei vain syytetä toista. Sen sijaan kuunnellaan, mitä kumppani haluaa viestiä.

No, rakentava kärhämä on käytännössä yhtä mahdotonta kuin vain yhden suklaapalan ottaminen nälkäisenä. (Ellei kyse ole tummasta suklaasta.)

Riidoilla on tapana myös toistaa samaa kaavaa, joten tässä muutama itse käyttämäni riitelytekniikka piristämään vääjäämättömiä parisuhdetaisteluja.

Terapiapiinaus. "Oot tommonen koska sun sisarukset kohteli sua huonosti." Raivostuttava tekniikka uhrilleen, mutta toimii.


Huuto.
Äänen korottaminen on hyvä keino, jos on vaikea perustella omaa kantaansa.

Ei mikään -riitely. Annat ymmärtää, että jokin on vialla, mutta et myönnä mitään. Hoe: "Ei mua mikään vaivaa. Vähän työt kaatuu päälle, väsyttää", ynnä muita bullshit-mantroja. Menet vinosti hymyillen nukkumaan täynnä tietoa siitä, että nyt toinen edelleen miettii, mikä on vialla.

PMS-syyllistys. Voit tehdä naispuolisen kumppanisi hulluksi toteamalla joka ikiseen arjen pikkukinaan: "Sulla on varmaan PMS."

Sarkastinenanteeksipyyntö. Pyydä anteeksi, vaikka et tarkoita sitä. Toiselle tulee olo, että vika on hänessä ja itse olet muka parempi ihminen. Toimii erityisen hyvin "Mikä toi äänensävy oli?" -riidoissa.

Lyhyet tekstiviestivastaukset, kuten pelkkä "Ok" ovat oiva tapa osoittaa, että jokin on vialla. Jälkeenpäin ei ole kuitenkaan pakko myöntää mitään.

Se oli vitsi -taktiikka. Toimii esimerkiksi näin. "Sä et koskaan tee täällä mitään kotihommia". "Anteeksi mitä?" "Se oli vitsi!". Viesti menee perille, eikä vastaanottaja voi huumorintajuttomuuden pelossa loukkaantua.

Parhaan neuvon riitelyyn sain kuitenkin ystävältäni, joka seurasi vierestä puhelimessa käymääni parisuhderiitaa.

Hän sanoi: "Paula, voisiko olla niin, että nyt sun pitäisi tulla vastaan?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!