Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtajasta tuli leipäjonon jakaja: "He voisivat olla kenen tahansa sisaruksia"

Leipäjonon asiakkaille ei vinoilla, eikä lasten pitäisi joutua ostamaan pennosilla makaronia viikonloppuisin. Niin ajattelee Sinikka Backman, Myllypuron ruokajonon johtaja.

Elämä
 
Liisa Takala
Myllypuron ruokajonon johtaja Sinikka Backman on asiakkailleen "meidän Sinikka". Hän pitää puhelintaan auki myös öisin, sillä jollakulla voi olla hätä.
Myllypuron ruokajonon johtaja Sinikka Backman on asiakkailleen "meidän Sinikka". Hän pitää puhelintaan auki myös öisin, sillä jollakulla voi olla hätä. Kuva: Liisa Takala

Nuukahtaneita kukkakimppuja ei anneta ihmisille, linjaa Sinikka Backman helmikuisena perjantaiaamuna Helsingin Myllypurossa.

Liikuntamyllyn entiselle lastauslaiturille kävelee koko ajan miehiä, naisia ja lapsiperheitä, mukanaan tyhjiä reppuja ja perässä vedettäviä kärryjä. Niihin he aikovat laittaa ruokajonossa tänään jaettavia tuotteita eli kaksi appelsiinia, paprikan, liha- ja leikkelepaketin, karjalanpiirakoita, kolme jogurttia, juustoa, maitoa ja kermaa. Tarjolla on jonkin verran myös savukalaa – ja kukkia.

Mutta vain hyviä kimppuja. Backmanin mielestä ruokajonon asiakkaidenkin arvokkuutta on vaalittava.

Sinikka Backman

Kuka?

66-vuotias Myllypuron ruoka-apu ry:n toiminnanjohtaja. Kaksi tytärtä, yksi poika, seitsemän lastenlasta. Vuoden 2014 myllypurolainen. Sai viime vuonna myös Helsinki-mitalin sekä tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein.

Mistä tunnetaan?

Sinnikäs köyhien puolestapuhuja. Tekee arjen diakoniatyötä. Käyttää myös lomansa ja usein vapaapäivänsä muiden auttamiseen. Intohimoinen leipuri.

Mistä ei tunneta?

Katsoo tv:stä dokumentteja, kokkiohjelmia ja sarjoja, joissa peilataan henkilöiden välistä kemiaa. Esimerkiksi Suuri seikkailu -sarja kertoo, millaisiksi ihmiset muuttuvat yksinäisellä saarella ja miten julmia keinoja käytetään.

Backman on taas tänään muistuttanut työntekijöille, miten ruokalaatikoiden kanssa toimitaan. Laatikoita saapuu päivän mittaan jopa tuhat kappaletta, joten tyhjät pitää saada nopeasti pois ja täydet laittaa napakoihin riveihin.

Siistiä pitää olla. Sekin kertoo arvostuksesta asiakkaita ja ruokaa kohtaan.

Backman on toiminut viime vuoden alusta lähtien Herttoniemen seurakunnan ylläpitämän Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtajana. Vapaaehtoisena hän aloitti yli 15 vuotta sitten.

Silloin jonossa oli paljon miehiä ja päihdeongelmaisia. Nyt joukossa on myös naisia, lapsiperheitä ja vanhuksia rollaattoreineen.

"Nämä ihmiset voisivat olla kenen tahansa siskoja, veljiä, naapureita ja sukulaisia. He eivät ole syrjäytyneitä vaan syrjäytettyjä. Katso heidän siistejä vaatteitaan, he voisivat olla työelämässä!"

Backman tunnistetaan metrossa ja Itäkeskuksessa. Hän on asiakkailleen 'meidän Sinikka', joka ei yöksikään sulje puhelinta, sillä jollakin voi olla hätä.

Työssään Backman pitää asiakkaiden puolta. Hän ojentaa määrätietoisesti työntekijää, joka päivittelee yhden ruuanhakijan valittaneen jakelun valikoimasta.

"Heillä on oikeus valittaa. Ei ole sinun asiasi huomauttaa siitä. Jos täällä loukataan asiakasta, mennään loukkaamisessa sydänjuuriin asti."

Näistä en luovu

Luonto

Metsä oli jo nuorena turvapaikka. Nykyään nautin luonnosta etenkin Sammatissa, missä olen välillä leirikeskuksessa emäntänä.

Käsillä tekeminen

Kun on seitsemän lastenlasta, tarvitaan paljon villasukkia. Käsillä tekemistä on myös leipominen ja ruuanlaitto. En osaa laulaa enkä soittaa, mutta ruualla voin rakastaa ihmisiä.

Oma aika

Olen aamuvirkku ja saatan lähteä lenkille jo neljältä aamulla. Kuuntelen myös musiikkia. Tai sitten kuuntelen hiljaisuutta.

Vielä 1980-luvulla Backman eli kaukana leipäjonosta. Hän oli keskisuuren siivousfirman toimitusjohtaja, joka rakasti korkokenkiä ja nautti kutsuista Pori Jazziin.

Backman kävi kaksi kertaa vuodessa lomamatkoilla: Thaimaassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Välimeren maissa. Koska Backman teki seitsemän päivän työviikkoja, olivat lomat yhteistä aikaa perheen kanssa.

Onnellisuus ei ollut aina kuulunut Backmanin elämään. Lapsena hän pyöritti Keski-Suomessa äidin baaria ja majataloa, kun vanhemmat makasivat sammuneina. Kotona oli riitoja, ja niitä Backman pakeni metsään. Hän kietaisi kainaloon viltin, otti mukaan kolme herätyskelloa ja meni kuusen alle nukkumaan. Herätyskellot takasivat, että hän varmasti nousi ajoissa kesätyöhön bussilinjan rahastajaksi.

Turvaa toi mummo, jonka luona Backman veisasi virsiä.

Aikuistuttuaan Backman meni naimisiin. Perhe-elämä päättyi kuitenkin traagisesti. Backmanin ja hänen miehensä tytär kuoli jäätyään auton alle, eikä lapsen isä kestänyt sitä vaan riisti itseltään hengen.

Nuorena leskenä Backman lähti kouluikäisen lapsensa kanssa Helsinkiin. Siellä hän meni uudelleen naimisiin. Perheeseen syntyi vielä kolme lasta.

1980-luvulla elämä oli mallillaan – mutta sitten tuli pysähdys.

Backman tiesi jo ennen diagnoosia, miten oli käynyt: hän oli palanut loppuun. Työ oli vienyt häneltä voimat.

"Lomareissuille ei enää menty, mutta eipä siihen ollut haluakaan. Pääsin terapiaan keskusteluryhmään. Myös koiranpentu pelasti minut elämään."

Backmanin tulot romahtivat, mutta hän ei pitänyt sairastumistaan katastrofina. Oikeastaan hän oli onnellinen siitä.

"Elämä olisi voinut jäädä elämättä ilman sitä. Nyt tiedän, että raha ei todellakaan tuo onnea tai ystäviä."

1990-luvun lopulla lehdissä kirjoitettiin leipäjonoista. Sairauseläkkeelle jäänyt Backman lähti ystävänsä kanssa uteliaisuuttaan katsomaan, mitä ne ovat. Hän vaikuttui toiminnasta ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi työntekijäksi. Kaipasipa eläkeläinen myös sisältöä elämäänsä.

Aluksi Backman kulki Korsosta polkupyörällä Itä-Helsinkiin. Matka oli yli 20 kilometriä yhteen suuntaan.

Viime vuonna Myllypurossa sai ruoka-apua 125 000 ihmistä. Ruokaa jaetaan kolme kertaa viikossa.

Alkukuukaudesta jonossa on väljempää, kun lapsilisät, työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuet ovat saapuneet. Loppukuusta jono tiivistyy jälleen.

Ruokalahjoitukset tulevat kaupoilta ja tukuilta. Tiimillä on neljä pakettiautoa, joilla tavaraa haetaan. Myllypuron entisessä lastaushallissa on kaksi kylmiötä, pakastehuone ja pakastealtaita, joissa ruokia säilytetään jakeluun asti.

Backmania loukkaa väite, että jonoon tulisivat nekin, joilla ei ole välitöntä hätää.

"Ei tänne tulla ennen kuin on pakko. Eikä se ole huono juttu, että työtön pääsee kolme kertaa viikossa ulos omista neliöistään."

Backman on huomannut, että ihmisiä, joilla ei ole mitään, holhotaan. Tarkkaillaan esimerkiksi sitä, mitä toimeentuloturvalla ostetaan.

Backmanin mielestä myös vähävaraisella on oikeus uuteen vaatteeseen tai tupakkaan. Johonkin, joka tuo iloa elämään.

Iloa voi tuoda siististi järjestetty ruuanjakelupistekin. Backman hymähtää, että aina välillä joku ihmettelee, miten hän jaksaa järjestää kaiken niin viimeisen päälle "näitä ihmisiä varten".

"Juuri he tarvitsevat arvostusta. Tämä on palvelutyötä herkällä sektorilla, ruohonjuuritason diakoniatyötä."

Kuusi vuotta sitten tulossa oli hilpeät juhlat. Sinikka Backmanilla oli 60-vuotispäivät, ja juhlat oli tarkoitus pitää Myllypuron kirkolla.

Päivää ennen juhlia tuli tieto, että Backmanin 34-vuotias poika oli kuollut. Täysi yllätys se ei ollut, sillä poika oli ollut sairas.

"Olisin perunut synttärit, mutta seurakunnan henkilökunta oli sitä mieltä, että ne pidetään. Veihän se ajatukset hetkeksi muualle."

Seurakunta auttoi siunaustilaisuuden järjestelyissä ja järjesti Backmanille keskusteluapua. Myös lapset olivat suurena tukena, ja Backman palasi parin viikon sisällä töihin.

Backman on menettänyt jo kaksi lasta. Hän sanoo elävänsä jatkuvan pelon kanssa.

"En oikein uskalla edes ottaa lapsenlapsia hoitoon, kun pelkään, että heille sattuu jotain."

Katkeruuden sijaan Backman osaa kuitenkin nähdä hyvät puolet elämässään.

"Olen aina pärjännyt omillani, on peti, katto pään päällä ja ruokaa. Tässä iässä ei ole enää kuluja eikä paheitakaan."

Lasten ja nuorten hätä valkeni Backmanille Myllypuron Shellillä.

Kaksi poikaa laski kolikoitaan. Pojat pohtivat, pitäisikö rahoilla ostaa sämpylöitä. He päättivät kuitenkin ostaa makaroneja, sillä arvelivat nälän pysyvän niillä kauemmin poissa.

Myöhemmin Backman kuuli tutuilta opettajilta, että lapset tulevat maanantaisin kouluun nälkäisinä. Kotona kun ei ole viikonloppuna kukaan huolehtinut heistä.

"Ehdotin, että kirkon nuorisotiloissa järjestettäisiin sunnuntaisin kerhotoimintaa. Toiminta on nyt käynnissä, ja olen itse sitoutunut tekemään kerhoon ruuan."

Ruoka on Backmanin tapa osoittaa rakkautta. Hän ei pidä edes kesälomia, vaan toimii silloin emäntänä Sammatin leirikeskuksessa, missä pidetään diakonia- ja talkooleirejä sekä rippikouluja.

"Tykkään olla nuorten kanssa. Olen itse suurperheen äiti, ja ovemme ovat aina olleet auki lasten kavereille."

Nuoret arvostavat Backmania. Rippileirin jälkeen askarrellaan suuret sydämet, joihin kirjoitetaan tervehdys muille saman tiiviin viikon jakaneille. Backmanilla on sydämet tallessa.

Ihanaa ruokaa, oot mun esikuva, teet niin paljon hyvää ja olet niin vaatimaton.
Sun rakkaus meihin on jotain niin ihmeellistä, ei meistä olisi mihinkään ilman sua.

Olet Sammatin sydän ja seurakunnan kädet ja monen tuki, arvostan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!