Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsenlapsettomuus osuu kipeästi – vauvan nuttu jäi käyttämättä

Kun lapsettomia on enemmän kuin ennen, on myös lapsenlapsettomia mahdollisesti enemmän. Joillekin lapsenlapsettomuus voi olla pettymys, mutta ei kaikille. Esimerkiksi 63-vuotiasta Pirjoa ärsyttää lähinnä se, että häneltä kysellään asiasta.

Elämä
 
Aimo Katajamäki
Kuva: Aimo Katajamäki

Kyllä sinä vielä ehdit tulla isoäidiksi, sanovat ystävät Pirjolle.

"Tulen niin vihaiseksi niistä puheista", 63-vuotias Pirjo sanoo.

"Nuorten kohdalla tiedetään, ettei lapsiasioista pidä kysellä. Miksi silti katsotaan oikeudeksi kysyä asiaa mahdollisilta isovanhemmilta?"

Pirjon lapset ovat molemmat yli 30-vuotiaita eikä kumpikaan ole hankkimassa lapsia. Poika on sanonut, ettei halua. Myös tytär ilmoitti jo murrosiässä, ettei aio äidiksi. Tytär on myös menossa kohdunpoistoon, joten biologinen äitiys ei edes ole kohta mahdollista.

Joulun alla Pirjo myi nettikaupassa kasan lastensa vanhoja leluja: Barbeja, Play Mobile -ukkeleita, nukkeja ja pedagogisia Fischer Price -leluja. Oli aika laittaa ne kierrätykseen, sillä turha niitä oli säilyttää lapsenlapsille, joita ei tulisi.

"Olen sinut asian kanssa. On vain ihanaa, että joku otti lelut ja leikkii niillä."

Aiemmin oli lähes itsestään selvää, että kaikki hankkivat lapsia.

Nykyään taas yhä useampi jää tahattomasti lapsettomaksi tai ei halua lapsia. 21 prosentilla 40-vuotiaista suomalaisista naisista ei ole lapsia. Saman ikäisistä miehistä lapsettomia on Tilastokeskuksen mukaan 30 prosenttia. Luvut ovat Pohjoismaiden korkeimmat.

Kun lapsettomia on enemmän, on mahdollisesti myös lapsenlapsettomia enemmän. Monista eläkeikäisistä se saattaa tuntua pahalta – aikana, jolloin entiset yritysjohtajatkin kertovat lehdissä, miten paljon viettävät aikaa lastenlastensa kanssa.

Mummous ja vaarius tuntuu olevan monen eläkeläisen elämän suola. Jos siitä jää osattomaksi, rohkeneeko tuntemuksistaan edes puhua kenellekään?

Vielä viisi vuotta sitten Liisa, 69, oli melko varma, että hänestä tulee mummo. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että toive ei käy toteen.

"Kai elämän jatkuminen jälkipolvella on ihmisen perustarve. Vauva perheessä on unelmani, mutta kaikki unelmat eivät toteudu", Liisa sanoo.

Liisan poika ilmoitti lapsena, että hän haluaa kuusi lasta. Nyt hän on kuitenkin 38-vuotias eikä ole edes parisuhteessa.

Liisa ei niinkään kaipaa sitä, että saisi keinuttaa sylissään vauvaa. Ennemmin hän haluaisi tuntea itsensä tarpeelliseksi. Liisan tuttava hoitaa lapsenlastaan neljä päivää viikossa, ja Liisallakin olisi sellaiseen nyt aikaa.

Liisa mietityttää se, miksi poika viihtyy yksin. Onko syynä se, että poika on lama-ajan lapsi?

"Poika oli murrosikäinen 1990-luvun alussa. Meillä kotona oli taloudellisesti tiukkaa, ja taisin olla äreä. Voisiko tämä vaikuttaa taustalla siihen, ettei hän näytä haluavan omaa perhettä?"

Liisa ei ole ottanut perheettömyyttä puheeksi poikansa kanssa. Liisan mies on sen sijaan puhunut asiasta pojalle. Pojasta se on kiusallista, ja Liisa arvelee, että poika ehkä se vuoksi tekee entistä vahvempaa irtiottoa vanhemmistaan.

Liisa on ainoa lapsi, ja miehen sukulaiset asuvat ulkomailla. Liisaa surettaa, jos suku loppuu.

Eniten häntä kuitenkin huolestuttaa, että poika ehkä jää yksin ja saattaa kokea yksinäisen vanhuuden.

Psykologi, psykoterapeutti Marja Saarenheimo työskentelee Vanhustyön keskusliitossa. Hän oli aiemmin johtajana Kiinni elämässä -projektissa, jossa tutkittiin eri ikäpolvien vuorovaikutusta.

Saarenheimo neuvoo tunnustamaan itselleen, jos on surullinen tai pettynyt, koska ei saanut lapsenlasta.

"Pettymystä ei pidä kuitenkaan kanavoida omaan lapseen vaan tunnetta voi käsitellä ystävien kanssa. Jos pettymys tuntuu ylivoimaiselta, voi käydä muutaman kerran ammattilaisen luona puhumassa asiasta."

Saarenheimo neuvoo myös suojelemaan itseään. Kun ylpeät mummot ja vaarit lataavat Facebookiin kuvia lapsenlapsistaan ja postaavat kuvia lomamatkoilta kolmen sukupolven kesken, päivitykset voi jättää katsomatta.

Voiko sitten lapsilta kysellä, aikovatko he hankkia lapsia? Saarenheimo ei suosittele.

"Lapset tekevät omat ratkaisunsa. Toki, jos vanhempien ja lasten välit ovat avoimet, voi asiasta kysyä suoraan. Pitää kuitenkin muistaa, ettei lapsia tehdä isovanhempien vuoksi. Eivätkä lapsenlapset tuo pelkästään onnea ja iloa. Sukulaissuhteet voivat olla tulehtuneet tai asutaan kovin kaukana toisista."

Jos lapsenlapsettomuus aiheuttaa esimerkiksi kateutta mummoja ja vaareja kohtaan, on parasta hyväksyä tunne.

"Ei tunteilleen mitään voi. On tärkeää tunnistaa ja hyväksyä hankalatkin tunteensa, esimerkiksi kateus tai kiukku. Tunteet menettävät voimansa, kun ne tunnistaa ja nimeää."

Saarenheimo muistuttaa, että kaikille elämän täyttymys ei ole tulla isovanhemmaksi. Elämä voi tuntua hyvin tyydyttävältä ilman lapsenlapsiakin.

Niin ajattelee myös 71-vuotias Kaija.

Kaijan 35-vuotiaalla pojalla on pitkäaikaissairaus, eikä yksin elävä mies halua muutenkaan lapsia.

"En sure sitä, etten ole mummo. Planeettamme on ylikansoitettu. Isovanhemmaksi haluaminen voi olla aika itsekästä ja kapeakatseista tässä luhistuvien ekosysteemien maailmassa", Kaija napauttaa.

Kaijaa kauhistuttaa lasten kärsimys. Syyrian pakolaisleireiltä näytetään lumisohjossa värjötteleviä tyttöjä ja poikia. Itä-Ukrainan lehtikuvissa taas on hätääntyneitä lapsia, jotka näkevät sodan julmuuden. Tähän maailmaanko siis pitäisi tuoda lisää lapsia?

On kyllä ollut aikoja, jolloin Kaijalla oli mielessään lapsenlapsi. Hän neuloi kerran valkoisen vauvan villatakin: samanlaisen, jollaisen hän teki aikanaan omalle pojalleen.

Nyt molemmat pienet villatakit ovat säilössä kirstussa, jossa on muitakin muistoja elämän varrelta.

Vaikka Kaijalla ei ole omaa lapsenlasta, hän tapaa muutaman kuukauden välein läheiseksi tullutta sukulaispoikaa. Kun poika oli pieni, he pelasivat yhdessä lautapelejä. Nyt he seuraavat yhdessä jääkiekkoa.

Kun lapsenlapsia ei ole, Kaijalla on aikaa omille harrastuksille: mökkeilylle, avantouinnille, vapaaehtoistyölle, kirjallisuuspiireille ja teatterille.

Jos ei saa biologisia lapsenlapsia ja haluaisi yhteyden lapsiin, voi ryhtyä vara-isovanhemmaksi ottamalla yhteyttä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliittoon.

Aulis, 81, ja Eija Roos, 78, toimivat vara-isovanhempina alakouluikäisille sisaruksille. Lasten kanssa he tekevät samaa kuin muutkin mummot ja vaarit. Mökillä lapset ovat päässeet kalastamaan ja metsään. Mummo tekee maailman parasta pannukakkua, joka syödään itse tehdyn mansikkahillon kanssa.

Kun lapset olivat pienempiä, Eija Roos laittoi uuniin broilerinuijia, irrotti kypsistä nuijista lihat ja syötti ne suoraan lasten suihin kuin olisi ruokkinut linnunpoikasia.

Monena vuonna lapset on viety Tampereelle Kalevankankaan hautausmaalle, jonne Auliksen ja Eijan vanhemmat on haudattu.

Kerran lapset yllättivät vara-isovanhempansa.

"He sanoivat, että sitten kun te kuolette, me kyllä käymme teidän haudoillanne", Aulis Roos kertaa.

Tämä liikutti pariskuntaa. He tiesivät onnistuneensa varavaarina ja -mummona.

Roosien tyttäret syntyivät 1960-luvulla. Muutaman vuoden ajaksi perheeseen liittyi kolmaskin tytär, kun Eija Roosin pieni, äitinsä menettänyt sukulaistyttö tuli heidän hoitoonsa.

Tytärten aikuistuttua selvisi, että lapsenlapsia ei ole tulossa. Vuonna 1997 Roosit huomasivat lehdessä ilmoituksen, jossa Mummonkammari ja MLL:n Tampereen osasto etsivät vapaaehtoisia koulutettavaksi varamummoiksi ja -vaareiksi. Roosit lähtivät mukaan.

Aulis Roos on saman päiväkodin vaarina jo kymmenettä vuotta. Päiväkodissa hän tapasi ensimmäisen kerran varsinaiset "lapsenlapsensakin".

"Kuulin erään äidin juttelevan, että lasten vaarit olivat kuolleet ja mummot asuivat kaukana. Lapset tuntuivat niin mukavilta, että kysyin MLL:n toiminnanjohtajalta, voisimmeko vaimoni kanssa päästä heille vara-isovanhemmiksi", kertaa Aulis Roos.

Vaille lapsenlapsia jäänyt Pirjo on niin ikään käynyt vapaaehtoisena työntekijänä hoitamassa lapsia. Hän kuitenkin sanoo, ettei se ollut hänen juttunsa.

Sen sijaan hän tapaa mielellään ystävien lapsia ja lapsenlapsia. Välillä hän lentää ulkomaille saakka heitä tervehtimään.

Pirjo ei ole kateellinen muiden lapsenlapsista.

"Jos joku ystävä kertoo tulevansa mummiksi, olen vain iloinen hänen puolestaan."

Pirjo ei harmittele, että oman suvun tarina loppuu omiin lapsiin.

"Ei sillä ole merkitystä. Kun kuolemme, häviämme."

Mitään tärkeitä esineitäkään ei voi siirtää perinnöksi lapsenlapsille – mutta entä sitten?

"Tavaraan ei saa kiintyä. Ja mitä esimerkiksi isovanhempieni valokuvat merkitsevät kenellekään muulle kuin minulle?"

Kerran Pirjon tytär tuli kylään, laski matolle kissan ja sanoi, että tässä on teille lapsenlapsi.

Tiikeriraitainen kissanpoika vei Pirjon ja hänen miehensä sydämen. Pariskunta odottaa jo nyt kesää, jolloin kissa tulisi kylään.

Ja jos lapsenlapsiinsa hurahtaneilla mummoilla on keittiössä omilla pienokaisilla kuvitettu vuosikalenteri, on Pirjolla kissakalenteri, jota hän esittelee mielellään.

"Katso nyt tuota hupsua. Eikö ole ihana!"

 

Pirjon, Kaijan ja Liisan nimet on muutettu.

OIKAISU:
Jutussa kerrotaan virheellisesti, että Marja Saarenheimo oli aiemmin johtajana Vanhustyön keskusliiton Kiinni elämässä -projektissa. Eri ikäpolvien vuorovaikutusta tutkineen hankkeen nimi oli Elämänkulku ja ikäpolvet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!