Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös paviaanit ja simpanssit pelkäävät hämähäkkejä

Professori kertoo, miksi hämähäkit, käärmeet ja hiiret ovat niin inhottavia

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Kimmo Taskinen HS
Ihmisten lisäksi myös muut kädelliset pelkäävät käärmeitä.
Ihmisten lisäksi myös muut kädelliset pelkäävät käärmeitä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Carnegie Mellon -yliopiston psykologian apulaisprofessori David Rakison:

"Viime kädessä kaikki pelot ovat opittuja, mutta perinnölliset mekanismit auttavat ihmisiä omaksumaan tiettyjä pelkoja helpommin kuin toisia. Kaikki ihmiset oppivat helposti pelkäämään hämähäkkejä, käärmeitä ja rottia. Niitä pelätään myös maissa, joissa näitä eläimiä esiintyy vain vähän.

Ensimmäisen kerran elämässään käärmeen kohtaava ei välttämättä säikähdä käärmettä, mutta hän oppii pelon nopeasti. Tämä taipumus kumpuaa kaukaa nisäkkäiden evoluution historiasta. Tiedämme, että ihmisen lisäksi ainakin muut kädelliset ovat herkkiä pelkäämään kyseisiä pikkueläimiä.

Erityisesti naisten väitetään usein pelkäävän hämähäkkejä, käärmeitä ja hiiriä. Naiset kärsivät ylipäätään neljä kertaa miehiä useammin peloista ja fobioista. Emme tiedä syytä, mutta oletettavasti evoluution myötä miehet ovat kehittyneet naisia pelottomammiksi, sillä naiset ovat olleet yleensä vastuussa jälkeläisten selviytymisestä. Naiset ovat myös ruokaa keräillessään kohdanneet hämähäkkejä ja käärmeitä useammin kuin miehet.

Peloista on helppo päästä eroon kognitiivisella käyttäytymisterapialla. Siinä ihminen altistetaan asteittain ja turvallisesti pelon kohteelle, kunnes se ei enää tunnu niin kamalalta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!