Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syö ennen tärkeitä päätöksiä

Miten oppisi tekemään parempia päätöksiä? Kokeile mielikuvaharjoittelua ja sitä, että kuvittelet päättäväsi ystäväsi puolesta.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Irtisanoutuako? Muuttaako? Säästääkö vai nautiskellako nyt? Kun teet pitkälle elämään vaikuttavia valintoja, yritä kuvitella tuleva itsesi mahdollisimman konkreettisesti. New Yorkin tiedeakatemian julkaiseman tutkimuksen mukaan ihminen osaa ohittaa lyhytnäköiset tarpeensa paremmin, jos hänellä on tulevasta itsestään elävä ja myönteinen mielikuva.

 

2. Voit myös kuvitella, että päätät ystävän puolesta. Ulkopuolisin silmin katsominen saa punnitsemaan esimerkiksi parisuhdepulmia viisaammin, kertoo viime vuonna Psychological Science -lehdessä julkaistu kanadalaistutkimus.

 

3. Peloissaan, nälissään, kiukkuisena tai väsyneenä on vaikea ajatella rakentavasti. Tärkeät päätökset kannattaakin jättää hetkeen, jolloin olo on mahdollisimman tasapainoinen, neuvovat ruotsalaistutkijat Ari ja Mona Riabacke tuoreessa Päätöksenteko-kirjassaan.

 

4. Joskus intuitiota kannattaa kuunnella. Sitä tarvitaan etenkin silloin, kun kaikkiin vaihtoehtoihin ei voi tai ehdi perehtyä. Tunne voi kuitenkin johtaa myös harhaan, ja aivoja on helppo hämätä. Monet ulkoiset ärsykkeet ja aistimukset vaikuttavat huomaamatta. Esimerkiksi pehmeä tuoli lisäsi ihmisten valmiutta korottaa tarjoustaan autokaupoilla, havaittiin Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkimuksissa. Kun tiedostaa alkukantaiset reaktiot, voi oppia hallitsemaan niitä paremmin.

 

5. Valintatilanteissa saattaa iskeä päätöksentekokauhu. Riabacket suosittelevat silloin järjestelmällistä poissulkemista: listaa vaihtoehdot ja karsi huonoimmasta päästä. Loputkin voi vielä pisteyttää.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!