Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret eivät halua puhua vanhoille ihmisille

Yksinäisyys voi olla vanhana kalvavaa, kirjoittaa kolumnisti Suvi Ahola. Vanhan voi myös olla vaikea hakeutua nuorten seuraan: nuoremmat vieroksuvat vanhoja.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kirjoitin ennen joulua siitä, miten vanheneminen ihmistä muuttaa. Alkusysäyksenä oli 94-vuotiaan yhdysvaltalaistoimittajan pitkä essee omasta ikääntymisestään, ja lisäksi käänsin katseen omiin, liki 90-vuotiaisiin vanhempiini, jotka ovat edelleen varsin aktiivisia kansalaisia ja maailman tapahtumien seuraajia.

Sain jutusta paljon palautetta, muun muassa kirjeen – oikean, koneella kirjoitetun kirjeen – 88-vuotiaalta pianotaiteilijalta.

Hänkin kertoi, ettei elämässä kiinni pysyminen ole sinänsä lainkaan vaikeaa. Tiedotusvälineitä seurataan, käydään konserteissa ja hoidetaan terveyttä tekemällä polkupyörälenkkejä.

Yksi elämästä kuitenkin puuttuu, ja se on toisten ihmisten seura. Kun lapset asuvat kaukana ja suuri osa ikätovereista on kuollut, yksinäisyys on todellista ja kalvavaa.

Suuri syy on kirjoittajan mielestä se, että toisten ikäluokkien pariin on hankala päästä. Nuoremmat ihmiset vieroksuvat vanhoja, hän totesi.

Ajatus palasi mieleen, kun näin vähän aikaa sitten brittielokuvan Kvartetti (2012). Näyttelijäveteraani Dustin Hoffmannin esikoisohjaus ei ole mikään taiteellinen riemuvoitto, mutta sympaattinen kuvaus muusikoiden vanhainkodista, jossa valmistaudutaan jokavuotiseen varainkeruugaalaan.

Lisäarvoa kepeään komediaan tuo se, että asukkaita esittävät (päähenkilöitä lukuun ottamatta) todelliset muusikot.

Huvimajan kamariorkesteria ja vaudeville-numeroa treenaavaa äijäduoa oli hauska katsoa, kun tajusi, että nuo eivät oikeastaan näyttele. Lopputekstit vielä esittelivät henkilöt valokuvineen menneitä toimenkuvia ja tähtirooleja myöten.

Suurimman oivalluksen elokuva antoi kuitenkin kuvatessaan vanhainkodin ihmissuhteita. Henkilökunta suhtautui hoidettaviinsa arvostavasti: kyseli, keskusteli ja vitsaili, niin kuin kaikissa eri-ikäisten ihmisten työpaikoissa tehdään.

Ei niin kuin vanhukset olisivat lähinnä ongelma. Joko isoja, vaivalloisia lapsia tai sitten muuten vain niin outoja, ettei nuorempi millään saa heihin otetta.

Vaan niin kuin he olisivat sitä, mitä yleensä ovatkin: eri luonteenpiirteillä varustettuja ihmisiä, joilla on elämänkokemusta, sen myötä usein myös suhteellisuudentajua ja viisautta.

Luulisi, että sellaisten henkilöiden kanssa suorastaan hakeutuisi tekemisiin, niin hoitolaitoksissa kuin muuallakin elämässä.

Suvi Ahola
Kirjoittaja on toimittaja, jolla on kolme aikuista lasta, lapinkoira ja liian vähän kirjahyllyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!