Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman tätä miestä ei olisi Pertti Kurikan nimipäiviä

Kun Kalle Pajamaa haki siviilipalvelukseen kehitysvammaisten bändityöpajaan, ei hän arvannut päätyvänsä menestyvän punkbändin manageriksi. Pajamaa luotsaa Pertti Kurikan nimipäivien treenit, sovittaa biisit ja sovittelee riidat. Hän myös valvoo, että muusikot saavat palkkionsa.

Essi Lehto HS

Kalle Pajamaa

Kuka?

Kalle Pajamaa, 36, työskentelee kehitysvammaisten bändityöpajan ohjaajana Lyhty ry:ssä. Asuu Helsingin Kalliossa yksiössä vaimonsa ja 3-vuotiaan poikansa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Perusti Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen kuusi vuotta sitten ja työskentelee yhtyeen managerina.

Mistä ei tunneta?

Soittaa freejazz-yhtye Paanin Kuorossa saksofonia, vaikka ei sanojensa mukaan juurikaan osaa. "Yhtyeen biisi Psykhe on paras koskaan tekemäni. Ei sääntöjä, vain metelin tuottamista. Siinä biisissä se onnistui parhaiten."

Näistä en luovu

Leica M3 -kamera

Harrastan valokuvausta. Olin haaveillut Leicasta, ja vaimoni osti sen minulle 30-vuotislahjaksi. Kamera on vuodelta 1959, objektiivi muutaman vuoden vanhempi. Tämä saksalainen kamera kestää ikuisesti.

Vinyylilevyt

Musiikki kuuluu kuunnella levyltä, ja paras formaatti on vinyyli. En edes aloita soundin ylivoimaisuudesta, jo levyn kansista puhuminen riittää. Kansikuva on osa kokonaisuutta, ja kun levy vanhenee, kansipahviin tulee miellyttävä tuoksu.

Tanssihetket perheen kanssa

Tanssimme usein kotona vaimon ja lapsen kanssa, häpeilemättä! Laitamme rockabilly-sinkun tai vaikka Lörsson-yhtyeen lähettämän kokoelmakasetin pauhaamaan ja annamme palaa.

I'm do it easy / I'm do it morning / I'm do it in the my eyes / I'm do it the costel's lousch.

Tältä kuulostaa Suomen euroviisukappale Aina mun pitää englanniksi. Käännös printataan kansainväliselle yleisölle toukokuun kisoihin. Tekstin on tehnyt Kari Aalto, Pertti Kurikan nimipäivien laulaja.

"Voiton jälkeen jotkut Lontoossa asuvat suomalaiset lähettivät sähköpostia, että tässä olisi teille käännös. Mutta ei me tarvita ulkopuolisten apua. Karilla on ihan oma kielensä", sanoo yhtyeen manageri Kalle Pajamaa ja virnistää.

"I'm do it in the costel's louch tarkoittaa, että aina mun pitää käydä suihkussa."

Kalle Pajamaa on kehitysvammaisten musiikkityöpajan ohjaaja ja Pertti Kurikan nimipäivien manageri, mutta oikeastaan hän on paljon muutakin. Kuusi vuotta sitten kasattu bändi ei ole tehnyt yhtäkään biisiä ilman häntä.

Keikoilla Pajamaa huolehtii, että soittajat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän kantaa soittimet lavalle, kysyy, onko kitara päällä ja varmistaa, että kaikki ovat saaneet ruokaa. Muistuttaa käymään vessassa ennen keikkaa. Luotsaa treenit, sovittaa biisit, äänittää levyt, lohduttaa ja sovittelee riidat. Valvoo, että muusikot saavat palkkionsa.

Kovasikajuttu-dokumentissa Pajamaa on bändin rauhallinen, jämäkkä ja humoristinen tukipilari, joka lähtee Pertti Kurikan kanssa vaikka Linnan juhliin.

Ja toukokuussa hän sitten matkustaa Euroviisuihin Wieniin.

"Ei tällainen ollut mielessä, en uskonut, että näin kävisi. Kaikki on tapahtunut ihan vahingossa", hän sanoo.

Yksitoista vuotta sitten Kalle Pajamaa koputti kehitysvammaisten asumisyksikön ovelle Helsingin Konalassa. Oven avannut hoitaja ei ollut ihan varma, oliko jännittynyt nuori mies tulossa taloon työntekijäksi vai asukkaaksi.

Pajamaa oli tulossa töihin. Tuttava oli vinkannut, että kehitysvammaisille oltiin perustamassa bändityöpajaa, johon tarvittaisiin siviilipalvelusmiestä.

Pajamaa oli tehnyt monta vuotta sekalaisia hommia, ollut varastomiehenä ja siivonnut. Lukiosta hän oli päässyt läpi neljässä vuodessa, rimaa hipoen. Media-assistentin koulutus ei poikinut töitä.

Pajamaa istui asumisyksikön olohuoneeseen odottamaan työhaastattelua. Hänen tuttavapiiriinsä ei kuulunut entuudestaan yhtäkään kehitysvammaista.

"Istuin siinä varmaan tunnin verran ja katselin, kun porukkaa kulki ohi. Ajattelin, että mikäs tässä. Kaikki erilaisuus on aina ollut minun mieleeni."

Vähän erilaiseksi Pajamaa tunsi itsensäkin. Ala-asteella sisko piirsi mustalla tussilla pääkallon veljensä farkkutakin selkään, ja Pajamaa kirjoitti hihat täyteen bändien nimiä. Sellaista takkia ei inkoolaisessa koulussa ollut ennen nähty.

Jotkut tekivät pilkkaa oudosta musiikkimausta. Sitten yksi niistä takkiin rustatuista bändeistä teki hitin ja nousi julkisuuteen. Pian pilkkaajat ojensivat jo tyhjiä kasettejaan: voisiko Kalle nauhoittaa sitä Klamydiaa heillekin?

Pajamaa haaveili muusikon urasta, mutta oli niin ujo, ettei pianotunneista oikein tullut mitään. Sen sijaan hän perusti veljensä kanssa bändin.

Treenikämppänä oli saunan pukuhuone ja musiikki ehtaa punkia.

"Jos bändissä on rummut ja banjo, jota rämpytetään ilman rytmin tai kompin häivää, ja sanat, joita huudetaan improvisoiden, niin eihän se mitään musiikkityyliä edusta. Mutta ei punk olekaan musiikkityyli vaan tapa tehdä."

Ja se tapa on tehdä itse.

"Jos johonkin uskoo ja jotakin haluaa, niin hällä väliä, vaikka ei osaa. Taito ei ole pääasia. Jos jotakin ei opi, niin ei haittaa, silti sen voi tehdä."

Kun Pajamaa pääsi bändipajaan töihin, hän tapasi ensimmäisten joukossa viisikymppisen punkkarin Pertti Kurikan. Kurikka kärsi pahasta änkytyksestä.

"Taisi mennä monta minuuttia, että hän sai nimensä sanottua."

Rakkaus musiikkiin yhdisti miehiä yli sukupolvirajojen. Pajamaa päätti, että Kurikka ansaitsee oman bändin.

Sopivia soittajia piti kuitenkin odottaa muutama vuosi.

"Vasta kun Toni [ Välitalo ] tuli työpajalle vuonna 2006, saatiin sellainen rumpali, joka pystyi soittamaan Pertin suosikkimusiikkia."

Basistiksi sopi useita instrumentteja hallitseva Sami Helle, ja äkäinen ja sanavalmis Kari Aalto oli ehdoton valinta laulajaksi.

"Alusta asti oli selvää, että he soittaisivat omia biisejä, eivätkä niitä ikivihreitä covereita, joita kehitysvammapiireissä halutaan kuulla."

Toukokuussa 2009 bändi soitti historiansa kolmannen keikan Espan lavalla Helsingissä. Vietettiin kehitysvammapäivää, ja Helsingin Sanomat teki tapahtumasta jutun. Jutussa mainittiin Nimipäivien demovideo, jonka Pajamaa oli julkaissut Youtubessa.

"Seuraavana päivänä sillä oli kymmeniätuhansia katsojia."

Sitten bändistä kerrottiin Ylen kulttuuriuutisissa, ja ohjaaja Jukka Kärkkäinen sattui juuri silloin television ääreen. Hän päätti tehdä bändistä dokumentin.

Kovasikajutusta tuli menestys, joka palkittiin myös useilla ulkomaisilla festareilla. Nimipäivät alkoi saada keikkakutsuja ulkomaille.

Se tuntui jo suurelta.

"Elokuussa 2013 olimme matkalla Kosovoon, ja kone teki välilaskun Istanbulissa. Kentällä meidät pysäytti joukko nuoria kreikkalaisia. He tunnistivat bändin – siis kreikkalaiset, Istanbulissa", Pajamaa ihmettelee vieläkin.

Niiden vuosien aikana tapahtui muutos. Se kävi niin vaivihkaa, ettei sitä ensin pannut kukaan merkille.

"Jossain vaiheessa huomasin, että Pertti ei enää änkytä. En tiedä, mitä tapahtui. Ehkä se oli jonkinlaista itsevarmuutta."

Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Pertti Kurikan Nimipäivät: "Nyt oli erilaisuuden aika"
Suomen viisuedustajaksi valittu punk-yhtye Pertti Kurikan nimipäivät juhli helmikuun lopussa voittoaan limusiinikyydillä ja baarissa yhdessä läheisten kanssa. Juhlien jälkeen oli aika miettiä, mitä oikeastaan tapahtui. Bändin jäsenten mielestä suurin syy voittoon oli se, että yleisö halusi viisuihin "jotain vähän erilaista". "Me oltiin vähän poikkeevaa", totesi bändin basisti Sami Helle. Toimittaja Mari Koppinen HS. Kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu HS.

Kun paikka Euroviisuissa varmistui, osa bändin jäsenistä purskahti itkuun.

Elannon tienaaminen muusikkona – saati sitten Euroviisuissa esiintyminen – on jotakin ihan muuta kuin mihin kehitysvammaiset ovat tottuneet.

"Ruuvien pussituksesta he aina puhuvat", Pajamaa sanoo ja viittaa kehitysvammaisten tyypillisiin töihin. Hän siteeraa Sami Hellettä.

"Yksi panee ruuvin pussiin, toinen laittaa mutterin, kolmas sulkee pussin, neljäs pakkaa sen laatikkoon ja viides sulkee laatikon."

"Toki sekin on tärkeää, että joku laittaa ne kortsut pakettiin. Mutta siellä voi istua joukossa sellainenkin loistava kitaristi kuin Pertti Kurikka, jonka elämä ja taidot menevät sitten siinä."

Pajamaan mielestä kaikkien pitäisi saada tehdä sellaista työtä, joka vastaa omia kykyjä ja haluja. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole, jos jo harrastuksissa vammaiset ohjataan kaltaistensa pariin. Pajamaa tietää, että kehitysvammainen voi pelata vaikkapa biljardia yhtä hyvin kuin vammaton. Silti heitä ei nähdä kaikille tarkoitetuissa kisoissa.

Pieniä muutoksia kuitenkin tapahtuu. Yksi on se, että keikkayleisössä näkyy nyt aiempaa enemmän kehitysvammaisia.

"Se tarkoittaa, etteivät he ole menneet aikaisin nukkumaan vaan valvovat ja juhlivat kuin muutkin. Eikä kukaan enää ihmettele sitä. Siellä heidän pitääkin olla, ihmisinä ihmisten joukossa."

Pajamaa uskoo yhä samaan kuin nuorena: tunne on tärkeämpää kuin taito.

"Parempaahan sellainen musiikki on, joka on soitettu vähän huonommin mutta sydämellä, kuin sellainen, jota soitetaan siksi, että edessä on nuotit ja on koulutusta. Sen aitouden saattaa jopa kuulla."

Pajamaan 3-vuotias Ansel -poika tapasi bändin jäsenet ensimmäisen kerran jo synnytyslaitoksella. Nyt hän haluaa kutsua heidät synttäreilleen ja tietää, millaisista herkuista he pitävät. Se tekee isän iloiseksi.

"Ei hän ihmettele, että onpa erikoisia ihmisiä. Myös kollegan 7-vuotias tytär on tuntenut nämä kaverit jo vauvasta. Vasta vähän aikaa sitten hän kysyi, että isi, oletko huomannut, että jotkut noista sun työkavereistasi katsovat vähän oudosti."

I'm do it home / I'm do it asking / I'm do it to food is i'm ready.
Kun Kari Aallon käännös julkaistiin Facebookissa, moni kommentoi hymiöllä.

"Ihan Remua!", joku kirjoitti.

Nauru kuuluu asiaan, Pajamaa sanoo. Bändin jätkät ovat toisinaan hulvatonta porukkaa.

Hän on tiennyt sen alusta asti, mutta ei arvannut, että niin moni muukin ymmärtäisi.

"Eiväthän ihmiset naura siksi, että onpas siinä tyhmä jätkä. Päinvastoin: he nauravat, että onpas siinä nero!"

Muusikko Pertti Kurikka: Stereot ovat ihanuutta
Muusikko Pertti Kurikka: Stereot ovat ihanuutta
Muusikko Pertti Kurikan kotoa löytyy ainakin kuudet stereolaitteet. Kurikka kertoo harrastaneensa jo vuodesta 1971 ”stereovehkeitä ja –laitteita ja kaikkea tällaista ihanuutta”. HSTV:n uudessa HS Ajatus -sarjassa suomalaiset vaikuttajat kertovat oman näkökulmansa hyvän elämän salaisuuteen. Uusi jakso ilmestyy HSTV:ssä joka päivä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!