Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pessimismi ei olekaan pahasta – yltiöpositiiviset voivat pettyä pahemmin

Onko pakko aina ajatella positiivisesti? Ei todellakaan. On monta hyvää syytä ajatella negatiivisesti.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1.Yritys pakottaa itsensä positiiviseksi voi kiihdyttää kielteisiä ajatuksia. Näin toteaa Harvardin yliopiston professori Daniel M. Wegner, joka on tutkinut mielen hallintaa ja sen käänteisiä vaikutuksia. Kun ihminen ei kykene irtautumaan ei-toivotuista ajatuksista, hän soimaa siitäkin itseään ja tulee entistä onnettomammaksi.

 

2. Negatiiviset tunteet kannattaa hyväksyä, sillä ne ovat terveitä ja normaaleja, toteaa stressinhallinnan asiantuntija, lääkäri Russ Harris kirjassaan Onnellisuusansa. Se ei tarkoita surkeudessa vellomista. Ajatusten kannattaa antaa tulla ja mennä, ja samalla voi pyrkiä myönteisiin tekoihin.

 

3. Huonojen vaihtoehtojen kelailu voi lannistaa, mutta sopivassa määrin kannustaakin. Tutkijat kutsuvat defensiivisiksi pessimisteiksi ihmisiä, joita tuleva ahdistaa, mutta jotka juuri siksi valmistautuvat erityisen huolellisesti. Pahimman mahdollisen skenaarion läpikäyminen auttaa heitä saamaan pelosta otteen ja ponnistelemaan tavoitteiden eteen.

 

4. Yltiöpositiivisesti itseensä ja kykyihinsä suhtautuvan ihmisen voi olla vaikea kestää vastoinkäymisiä. Defensiiviset pessimistit vaativat itseltään enemmän, ennakoivat epäonnistumisia ja suunnittelun avulla uskovatkin selviävänsä niistä joustavammin.

 

5. Synkät ajatukset nostavat joskus hyvät asiat arvoonsa. Esimerkiksi tietoisuus kuolevaisuudesta voi motivoida elämään paremmin sekä tehdä ihmisestä empaattisemman ja avuliaamman. Yhdysvaltalaistutkimuksessa koehenkilöt kokivat enemmän kiitollisuuden tunteita kuviteltuaan mielessään oman kuolemansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!