Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

70-luvulla Suomeen muuttanut iranilainen: Toinen piti rasistina, toinen tyrkkynä

Elämä
 
"Ensimmäiset vuodet Suomessa olivat ruusuilla tanssimista"
"Ensimmäiset vuodet Suomessa olivat ruusuilla tanssimista"
Arka paikka –ohjelman vieraana on Suomeen 70-luvulla Suomeen muuttanut iranilainen Melody Karvonen.

"Kerron ihmisestä kolme asiaa. Hän on nainen. Hän on kotoisin Iranista. Tärkeimpiä asioita hänen elämässään ovat uskonto ja perhe. Millainen arvelet hänen olevan?"

Se on kysymys, jonka Melody Karvonen usein luennoillaan esittää.

Käsiä nousee.

Huivipäinen. Muslimi. Sellainen, jolle mies on perheen pää. Kouluttamaton. Alistettu.

Kaikki väärin.

Karvonen puhuu tietysti itsestään. Hän on Iranista, mutta ei huivipäinen, ei edes muslimi. Hän on asunut 42 vuotta Suomessa, eronnut, ollut vuosia yksinhuoltajana ja työskennellyt rakennuspiirtäjänä tunnetuissa arkkitehtitoimistoissa Turussa ja Joensuussa. Hän asuu espoolaisessa rivitalossa suomalaisen aviomiehensä kanssa.

Nykyisin Karvonen työskentelee Vanhempainliitossa monikulttuurisuuden asiantuntijana. Hän kiertää ympäri Suomea luennoimassa perhetyöntekijöille, opettajille ja vanhemmille ennakkoluuloista ja eri kulttuurien erityispiirteistä.

Karvonen tietää, että ennakkoluuloja on kaikilla, sekä maahanmuuttajilla että kantasuomalaisilla. Niitä on ollut hänellä itselläänkin.

Melody Karvonen

Kuka? Melody Karvonen, 63, on Vanhempainliiton monikulttuurisuuden asiantuntija. Karvonen muutti Suomeen 42 vuotta sitten Iranista ja asuu nyt Espoossa aviomiehensä ja äitinsä kanssa. Perheeseen kuuluu neljä lasta, näiden kolme puolisoa ja kuusi lapsenlasta.

Mistä tunnetaan? Pitää koulutuksia ja luentoja työyhteisöille ja koululaisten vanhemmille arjen monikulttuurisuudesta ja ennakkoluulojen kitkemisestä. 1990-luvulla Karvonen työskenteli poliisin kouluttajana Joensuussa ja osallistui rasisminvastaiseen työhön. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin poliisin hopeinen ansiomitali.

Mistä ei tunneta? Pitää tanssimisesta ja on työskennellyt tanssinopettajana asuessaan Joensuussa. Opetti pohjoispersialasia ja azerbaidžanilaisia tansseja.

Karvonen tuli Suomeen vuonna 1973, paksu paimentolaisturkki yllään. Oli huhtikuu.

Karvosen edustamassa bahá'í-uskonnossa on tavallista, että nuoret muuttavat ulkomaille palvelemaan yhteisöä ja tutustumaan elämään toisessa kulttuurissa. Karvosen palvelupaikaksi määräytyi Suomen Salo.

Pieneen kaupunkiin oli kokoontunut suuri joukko bahá'í-nuoria, ja jo ensimmäisinä viikkoinaan Karvonen tutustui suomalaiseen mieheen. Vuoden kuluttua pariskunta oli naimisissa.

Näistä en luovu

Lasten kanssa pelleily

"Minulla on erityinen noita-akkanauru, jota lapset aina pyytävät. Sitä ei tehdä aikuisten kuullen. Kerran, kun aikuisia oli paikalla, piti mennä lasten kanssa toiseen huoneeseen ja panna ovi kiinni."

Sadut

"Tykkään kertoa itse keksimiäni satuja. Ne ovat täynnä eleitä ja ilmeitä, ja nautin, kun saan lasten silmät suurenemaan. Eläkkeellä haluan kirjoittaa satukirjan lasten keksimistä hahmoista. Kirjoittaisin niille tarinan ja panisin mukaan jonkin eettisen opetuksen."

Raaka sipuli

"Rakastan syödä sitä! Kun minulle tulee sipulinhimo, levitän margariinia leivälle ja panen päälle makean sipuliviipaleen. Sitten pitää vain varoa, ettei ole tapaamassa ihmisiä."

Niihin aikoihin Karvonen matkusti ensimmäistä kertaa junalla Suomessa. Juna kulki Salosta Helsingin kautta Ouluun.

Karvonen oli kuullut, että matka on pitkä, joten hän oli varustautunut hyvin. Vähän liiankin hyvin: eväsleipiä oli pienen perheen tarpeisiin.

Viereen istui nainen kutimien kanssa. Karvonen ilahtui.

"Ajattelin, että jos neuloo, voi samalla jutella."

Karvonen ojensi eväsleipää naista kohti ja kaivoi esiin toisen kertakäyttömukin mehua varten.

"Nou, nou, nou, se nainen sanoi. Kulmatkin olivat kurtussa. Sitten se istui penkille vinoon ja käänsi selän."

Karvonen järkyttyi. Iranissa juteltiin koko junamatka tuntemattomien kanssa, yli käytävän ja penkkirivien.

"Ajattelin, että nainen on törkeä, epäkohtelias ja ehkä muukalaispelkoinenkin. Niin täynnä itseäni minä silloin olin!"

Nyt Karvonen tietää jo, että moni suomalainen haluaa syventyä matkustaessaan omiin ajatuksiinsa. Ja että se on ihan okei.

"Se nainen varmasti ajatteli, että olin päällekäyvä, tyrkky ja ehkä epäkohtelias. Kumpikaan meistä ei ollut oikeassa."

"Kun ihminen on väsynyt sisältä, kaikkein vähiten se haluaa neuvoja muilta. Vaikka juuri silloin niitä tarvitsee."

Kun Suomeen muutosta oli kulunut muutama vuosi, Karvonen nukkui neljä tuntia yössä.

Aviomiehen velat olivat alkaneet kaatua päälle. Kaksilapsista perhettä uhkasi ulosotto.

Niinä vuosina Karvosen vuorokauteen mahtui kaksi työpäivää. Hän heräsi kuudelta aamulla, jotta olisi valmiina, kun ensimmäiset lapset saapuisivat perhepäivähoitoon. Kun viimeinen lapsista iltapäivällä lähti, hän sai viettää hetken vain omien lastensa kanssa. Sitten hän siivosi keittiön, nosti ompelukoneen pöydälle ja työskenteli ompelijana yhteen asti yöllä. Tyhjensi taas pöydän, meni kahdelta nukkumaan ja aloitti kuudelta kaiken taas alusta.

Ne olivat synkkiä vuosia. Avioliitto päätyi myöhemmin eroon.

"Mutta katso, kuinka joustava ihminen on! Tässä minä nyt olen, iloisena ja hyvinvoivana", Karvonen huudahtaa.

Erityisesti kaksi naista valoi vaikeina vuosina Karvoseen tulevaisuudenuskoa.

Toinen oli tuttu iranilainen, joka ymmärsi, ettei neuvoja pidä tuputtaa.

"Tempukas nainen", Karvonen sanoo.

"Hän saattoi soittaa, että olen paahtanut vähän pähkinöitä, tule tänne, niin pelataan backgammonia. Sitten me pelattiin ja juteltiin ja syötiin. Samalla hän syötti minulle toivoa."

Toinen nainen oli muuan Mea, salolainen ystävä. Kun Mea tuli käymään Karvosen asunnossa, hän kauhistui ja kääntyi kannoillaan. Kohta hän palasi neljän ruokakassin kanssa.

"Hän sanoi, että älä enää koskaan anna tilanteen mennä tällaiseksi. Minulta ei ole pois, jos autan sinua. Ja sinulta ei ole pois, jos otat apua vastaan."

Karvonen tietää, että ulkomaalaisen olisi helppo tuomita Mea ulkoisen olemuksen perusteella.

"Hän voi näyttää hiljaiselta, jopa jöröltä. Mutta hänellä on tällainen sydän", Karvonen sanoo ja piirtää käsillään suuren ympyrän.

"Koskaan ei saa yleistää. Minä tiedän, että on paljon suuria, suomalaisia sydämiä."

Yksi Karvosen tyttäristä sai nimekseen Mea.

Oppimisen halu on tärkein lääke ennakkoluuloja vastaan. Kaikki, mikä kaventaa luontaista uteliaisuuttamme, on vaarallista, Karvonen sanoo.

"On viatonta ennakkoluuloisuutta, joka tarkoittaa olettamuksia ilman todellista tietoa. Sitten on ennakkoluuloinen asenne, joka tarkoittaa, ettei edes haluta ottaa tietoa vastaan."

Pohjimmiltaan sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia vaivaavat samat asenneongelmat, Karvonen uskoo.

Kaikkein haitallisinta on äärimmäinen isänmaallisuus.

"Jos alat ajatella, että oma kotimaa on kaikkein paras tai – kuten jotkut minun synnyinmaassani – että kaikki maailman sivistys on sieltä peräisin, pidät itseäsi tärkeämpänä kuin muut. Siitä syntyy muukalaisviha."

"Minun synnyinmaani on Iran, ja rakastan sitä. Asuinmaani on Suomi, ja rakastan sitäkin. Mutta kotimaani on maapallo."

Toinen vaaranpaikka on se, että menee sokeasti muiden mukana eikä käytä omia aivoja. Siksi Karvonen puhuu mielellään vanhemmille. Vastuu on heillä.

"Jos lapsi saa jotakin vain siksi, että kaikilla kavereillakin on, se antaa väärän viestin porukkaan kuulumisen merkityksestä."

Kun Karvosen oma tytär oli pieni, hän tuli eräänä päivänä koulusta kotiin kyyneleet poskilla. Selvisi, että tyttö oli heittänyt kaveria lumipallolla, ja opettaja oli antanut jälki-istuntoa.

"Miksi teit sen", Karvonen kysyi.

"Koska kaveri käski", tyttö vastasi.

"Miksi opettaja antoi jälki-istuntoa?"

"Rikoin koulun sääntöjä."

Silloin Karvonen määräsi uuden rangaistuksen. Tytär ei pääsisi illalla kaverin syntymäpäiville.

"Kyllähän se raastoi sydäntä, mutta opettaja oli rankaissut häntä vain siitä, ettei hän totellut sääntöjä. Tyttö oli kuitenkin tehnyt tyhmästi kaverinsa käskystä. Vaikka minä olin kaikin tavoin yrittänyt opettaa, ettei menisi sokeasti muiden mukana!"

Viime viikolla poliisi tiedotti joukkoraiskauksesta, josta epäillään maahanmuuttajataustaista poikajoukkoa. Sen jälkeen uutisiin nousivat tilastot maahanmuuttajien saamista raiskaustuomioista.

Karvonen ei tunne uutisen tapausta, mutta hän varoittaa tekemästä tilastojen pohjalta päätelmiä muista.

"Tärkeä kysymys on se, mitä tietoa minä omassa käytännön elämässäni tarvitsen. Onko tilasto sen kannalta hyödyllinen? Minun periaatteeni on, että kun tutustun uuteen ihmiseen, uskallan tehdä päätelmiä vasta syvällisen tutustumisen perusteella."

Sinisilmäinen ei silti tarvitse olla, hän lisää.

"En vastusta kriittistä ajattelua, eikä maailma valitettavasti ole täydellisen turvallinen. Kun olin nuori ja kaunis, kyllä minäkin joskus pelkäsin, kun kävelin yksin pimeällä ja joku jengi käveli perässä – riippumatta siitä, olivatko he maahanmuuttajia vai suomalaisia kaljapullot kädessä."

Suomi on nyt parempi maa kuin 42 vuotta sitten, Karvonen sanoo. Rasismia on vähemmän, ja nuori sukupolvi on edeltäjiään avarakatseisempi.

Karvosen oma perhe on hyvin monikulttuurinen: lasten puolisot ovat Etiopiasta, Malesiasta ja Norjasta.

Karvonen on oppinut, että Etiopiassa vuorokausi alkaa kuudelta aamulla. Siksi etiopialainen voi joutua miettimään, mitä tarkoittaa, jos tapaaminen alkaa vaikkapa kello 13.

Karvonen ymmärtää, sillä hänenkin oli aluksi vaikeaa oppia muistamaan oma syntymäaikansa. Vielä pitkään Suomessa asuttuaankin hän ajatteli sen olevan 4. 1. 1331, kuten persialainen kalenteri kertoo.

"Eikä se ole yhtään sen enemmän oikein tai väärin kuin se, että on syntynyt 23. 3. 1952!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!