Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teiniin saa yhteyden vain 15 minuutin prime time -hetkellä

Jos teinin kanssa haluaa viettää laatuaikaa, pitää iskeä tämän prime timeen, kirjoittaa kolumnisti Antti Leikas.

Elämä
 
Antti Leikas
Kirjoittaja on kirjailija ja yrittäjä.

Kuulin hiljattain radiosta tutkimustuloksen, jonka mukaan mies on kiinnostunut viettämään aikaa vaimonsa kanssa, kun perheessä ei ole lapsia. Tutkimuskielellä perhekoko on tällöin kaksi.

Jos perhekoko kasvaa yli kahden, miehen kiinnostus perheen yhteistä aikaa kohtaan muuttuu vähäisemmäksi kuin naisen. Sen sijaan häntä alkavat kiinnostaa asiat, joihin hän käytti tarmoaan perhekoon ollessa pienempi kuin kaksi.

Mainittuun tutkimukseen liittyi havainto kaikkia vanhempia kalvavasta, ikuisesta syyllisyydestä: isät ja äidit viettävät lastensa kanssa liian vähän aikaa.

Olen itsekin ison perheen isänä tutkinut perhekokoon, yhteiseen aikaan ja syyllisyyteen liittyviä ilmiöitä. Määrällisten mittareiden lisäksi olen käyttänyt laadullista tarkastelua. Lisäksi olen yrittänyt selvittää kyselytutkimuksin, kuinka paljon teinit tuntevat tuskaa liian vähäisen vanhempien kanssa vietetyn ajan vuoksi.

Tutkimukset on pitänyt keskeyttää, koska a) vastaajan puhelin on äänettömällä tai b) vastaaja ei ymmärrä kysymystä.

Koska aika on rajallinen mutta laatu rajaton, siihen panostamalla saa parempia tuloksia kuin laskemalla yhteisiä minuutteja. Tärkeintä yhdessäolossa teinien kanssa on tunnistaa prime time – ne hetket, jolloin saa teinin jakamattoman huomion osakseen.

Tällaisia eivät ole arkiaamut (teini ei ole hereillä ennen kotoa poistumistaan), viikonloppuaamut (teini ei ole hereillä lainkaan), arki-illat (teini harrastaa), viikonloppuillat (teini ei harrasta, mutta onneksi on kavereita), sekä muina aikoina hetket, jolloin teinillä on kuulokkeet korvissa. Mitä jää?

Havaintojeni mukaan arkisin siinä kuuden kantturoissa, ennen harrastuksia, on sellainen varttitunnin aika-ikkuna, jolloin teinille tulee nälkä. Silloin täytyy iskeä – ja satsata laatuun.

Parhaiten aika ja laatu pelaavat yhteen, kun houkuttelee nälkäisen teinin keittiöön. Ruoka ei saa olla vielä valmista, koska nyt voi jakaa elämänviisautta kapusta kädessä. "Muista aina, että sienistä ja kesäkurpitsoista täytyy ennen varsinaista paistamista haihduttaa kosteus pois öljyttömällä pannulla, muuten niistä tulee ikävän lötköjä."

Vaikka teini väittää kuulleensa ohjeen jo sata kertaa, ei saa luovuttaa. Tartu prime timeen!

Kirjoittaja on savolaissyntyinen kirjailija ja yrittäjä, joka laittaa päivittäin ruokaa 7-henkiselle perheelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!