Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laimea suutelu voi tuhota orastavan suhteen

Suutelu sitoo parit yhteen, mutta myös vähentää stressiä. Mitä muita syitä on suudella?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Suudelma paljastaa, toimiiko kemia. Yhdysvaltalaisessa kyselyssä 59 prosenttia miehistä ja 66 prosenttia naisista tunnusti joskus päättäneensä orastavan suhteen sen vuoksi, ettei suutelu tuntunut oikealta. Etenkin naisten mielestä pusujen laatu kertoo myös pitkän parisuhteen tilasta.

 

2. Pussailu lisää läheisyyttä ja sitoo lempiväisiä yhteen. Kunnon suutelo aiheuttaa elimistössä mielihyvähormonien myrskyn, jota voi kutsua rakastumisen kemiaksi. Dopamiini lisää halua, serotoniini saa riippuvaiseksi ja oksitosiini vahvistaa kiintymystä ja sitoutumista kumppaniin.

 

3. Huulet ovat hyvin tuntoherkät, ja suudellessa suun ympäristöstä välittyy paljon hienovaraista aistitietoa aivoihin. Huulikontaktissa pääsee myös nuuskimaan toisen ihoa ja hengitystä lähietäisyydeltä – ja hajuaistilla on tärkeä osansa parinvalinnassa. Rakkaustutkija, antropologi Helen Fisherin mukaan suutelun tarkoituksena onkin löytää sopiva kumppani, herättää halu ja romanttinen rakkaus sekä pitää pari yhdessä.

 

4. Suukot vähentävät stressiä. Opiskelijapareilla tehdyssä kokeessa varttitunnin suutelusessio laski stressihormoni kortisolin määrää sekä miehillä että naisilla. Mitä pidempi parisuhde, sitä paremmin pussailu rentoutti.

 

5. Huulijumppa pitää kasvolihakset vahvoina. Omistautunut kielisuudelma aktivoi jopa yli 30:a eri lihasta. Vaikka jotkut pöpöt voivatkin tarttua pusutellessa, bakteerien vaihto toisaalta myös vahvistaa vastustuskykyä. Lisääntynyt syljeneritys taas on hyväksi hampaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!