Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Känniääliö pilaa parisuhteen ja sukujuhlat

Ystävä kaatuu nuotioon, puoliso lähentelee tuntemattomia ja sukulainen kertoo ronskeja vitsejä. Hauskoja kännikommelluksia? Ei vierestä seuraavan mielestä.

Elämä
 
Jaana Laitinen
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Moni meistä tuntee hänet: känniääliön.

Joillakin sellainen on lähipiirissään. Siis ihminen, joka ei ole alkoholisti, mutta jonka kovat kertakännit aiheuttavat huolta ja häpeää. Hän saattaa juoda itsensä nopeasti huonoon kuntoon, möläytellä ja teloa itseään, kenties myös sammua julkiselle paikalle.

Hän saattaa olla itsekin huolissaan juomisestaan, vaikka ei pidäkään siitä, että asiaan puututaan. Silloin hän voi kieltää asian, laskea leikkiä siitä tai jopa suuttua.

Minä juon, sinä huolehdit

Psykologi Satu Kaski toivoo, että kovia kertakännejä ottavan läheiset huomaavat oman osuutensa puolison, kaverin tai sukulaisen kännäyksessä. Läheinen voi tietämättään jopa ylläpitää ja mahdollistaa juomista. Kaveri tai sukulainen juo jalat altaan, sillä hän on tottunut, että muut pitävät hänestä huolta. Kuvio on valmiiksi roolitettu: minä juon, sinä huolehdit.

"Kännääjä ei kohtaa juomisen seurauksia, kun viime hetkellä joku hänet kuitenkin pelastaa", Kaski sanoo.

Pelastaja voi ottaa liian suuren roolin, hän huomauttaa. Huolehtija voi alkaa ottaa lomilla tai juhlissa kännääjältä vastuuta vaikka lapsista tai kotitöistä. Se antaa toiselle aikaa ja tilaa juoda liikaa.

"On hyvä huomata, että jos en nyt auta, kännikalalle ei ehkä tapahdukaan mitään kamalaa."

Joskus sosiaalinen painostus saa läheisen juomaan liikaa. Seura yllyttää kaatamaan kuppia esimerkiksi illanvietossa tai häiden jatkoilla, psykologi Satu Pihlaja Mielenterveystalosta sanoo.

Jos joku ei ole tottunut alkoholiin, hän juo enemmän kuin kestää ja tulee vahingossa kovaan humalaan.

"Siksi seura ei saa tyrkyttää alkoholia henkilölle, jolla helposti lipsahtaa yli", Pihlaja painottaa.

Kertakännäys on terveydelle vaarallinen tapa. Jos juo joka viikko tai pari kolme kertaa kuussa enemmän kuin pullon viiniä kerralla, se voi aiheuttaa jo keski-iässä vakavia muistin ja muun aivotoiminnan ongelmia.

Jos juominen riistäytyy helposti käsistä, se kertoo jo, että alkoholinkäyttö ei ole täysin hallinnassa.

 

"Älykäs puolisoni muuttuu humalassa sammaltavaksi ja lässyttäväksi typerykseksi. Riita saattaa puhjeta pienestäkin tilanteesta. Suhteen alussa siedin hänen humaltumistaan. Nyt käytös on mennyt niin ärsyttäväksi, että sovimme etukäteen, milloin hän viettää poikien iltaa. Silloin menen kaverilleni yöksi." Nainen, 31
 
"Puolisoni kokkaa kännissä, horjahtelee ja aiheuttaa vaaraa. Yritän houkutella häntä juomaan hitaammin. Olen selittänyt, miten hän käyttäytyy kännissä ja kertonut, että se häiritsee." Mies, 50
 
Kovia kertakännejä ottavalle humalajuominen on todennäköisesti tapa rentoutua. Kännääjä saattaa nähdä itsensä porukan hauskuuttajana, joka pitää tunnelmaa yllä. Mitä muut siitä ajattelevat, voi olla hänelle yllätys.

Kännääjä voi myös olla itsekäs ihminen, jonka mielestä hän saa juoda jalat altaan ja muut huolehtivat. Joillakin taas juominen lähtee käsistä jo parin drinkin jälkeen.

Läheisen tapa juoda kännit käy ennen pitkää raskaaksi muille. Jos et halua olla huolehtijan roolissa, ota asia hänen kanssaan puheeksi.

Valitse rauhallinen hetki, jolloin toinen ei ole humalassa, krapulassa eikä morkkiksessa, etkä itsekään ole vihainen. Vihaisena keskustelu menee helposti nimittelyksi ja syyttelyksi.

Kerro syyllistämättä, mitä ajattelet toisen örväilyistä ja miten ne vaikuttavat sinun elämääsi. Voit selittää, ettei toisen seurassa ole enää hauskaa. Sano, ettet halua käyttää aikaasi muiden mokien vahtimiseen. Siirrä hänelle vastuu itsestään.

Kerro, että pidät hänestä muuten ja olet huolissasi hänen terveydestään. Umpihumalassa hän saattaa loukata itsensä tai joutua huonoon seuraan.

Pyydä häntä miettimään, millaisissa tilanteissa ja miksi hän ottaa niin paljon.

Päätä myös, mitä teet, kun läheinen tarttuu seuraavan kerran tuoppiin. Kerro siitä hänelle etukäteen. Sano esimerkiksi, että lähdet pois siinä vaiheessa, kun toinen alkaa humaltua.

Aseta rajat, jotka pystyt pitämään. Ja kun kerrot läheiselle rajasi, pidä ne myös. Muuten hänellä ei ole syytä muuttaa juomatapojaan.

 

Kun puolison kännäys harmittaa

"Naisystäväni lähenteli muita miehiä humalassa ja otti pääroolin juhlissa. Muut joutuivat pitämään häntä pystyssä, jotta hän ei loukannut itseään. Jälkeenpäin hän ei muistanut mitään. Keskustelujen jälkeen hän vähensi juomistaan. Nyt hän on luopunut alkoholista kokonaan omasta tahdostaan." Mies, 26
 
"En osaa rentoutua, koska vahdin, kaataako puoliso juomat tai kaatuuko hän lasiovesta läpi. Lisäksi hän haastaa riitaa ja laukoo typeriä kommentteja. Näin käy kuukausittain. En lähde hänen kanssaan mihinkään, missä on alkoholia tarjolla. Vietämme lomatkin erillään." Nainen, 35

 

"Puoliso unohti sovitut menot krapulassa. Esineet hukkuivat, kaikkialla oli yleinen hävitys. Jos puutuin asiaan, hän hyökkäsi päälle. Avioero ratkaisi tilanteen." Mies, 46
 
Kännäävä puoliso voi olla selvin päin mitä parhain kumppani. Kovat kertakännit kuitenkin kiristävät tunnelmaa kotona. Puolison käytös harmittaa, jos itse joutuu aina esimerkiksi huolenpitäjäksi.

Vaikka puolison humalat huolestuttavat, yritä olla stressaamatta etukäteen, mitä vaikkapa ensi viikonloppuna tai mökillä taas tapahtuu. Yhtä turhaa on nalkuttaa asiasta. Sillä vain myrkyttää omaa elämäänsä.

Puolison kännäilyn voi ottaa puheeksi edellä mainitulla tavalla. Hänen kanssaan voi myös yrittää sopia etukäteen, miten paljon hän juo esimerkiksi illalla ulkona. Selitä, ettet voi itse rentoutua, jos hän juo liikaa.

Kerro puolisolle, että hänen känninsä ovat pois sinun lomastasi, illanvietostasi tai juhlistasi.

Voit myös joustaa niin, että kun puoliso juhlii, menet ystävälle yöksi tai hän jää kaverille yöksi. Lomalla tai mökillä voit sanoa kännit vetäneelle, että tänään olet selvin päin. Jos se ei onnistu, kerro, että jatkat lomailua omin päin. Älä jää hotelliin krapulaisen tai humalaisen seuraksi. Se pilaa omankin lomasi.

Jos puolisolla on huono viinapää tai hän ei osaa lopettaa muutamaan paukkuun, pyydä etteivät kaverit tai sukulaiset yllytä häntä juomaan. Sosiaalinen paine voi saada ihmisen juomaan enemmän kuin hän kestää.

 

Entä kun sukulaisella lipsuu?

"Tätini on pilannut juomisellaan monet sukujuhlat. Humalassa hänestä tulee ilkeä ja miehelleen jopa aggressiivinen. Viimeksi täti veti känniraivarit tyttärensä ylioppilasjuhlissa. Tädin käytös jännittää kaikkia. Yritän ohjata keskusteluja juhlissa aiheisiin, joiden ei pitäisi provosoida tätiä. Varminta on lähteä juhlista hyvissä ajoin tai jäädä pois tapaamisista, joissa hän todennäköisesti on humalassa." Nainen, 32
 
"Puolisoni setä haukkuu ja vähättelee muita humalassa. Puolisoni on neuvonut, ettei sedän puheita pidä ottaa itseensä. En ole itse puhunut hänelle, mutta lähisukulaiset ovat moittineet hänen käytöstään. Se ei ole tehonnut." Nainen, 33
 
"Avomieheni siskon mies sössöttää, huutaa, karjuu ja kertoo rasistisia sekä loukkaavia vitsejä humalassa. En halua kutsua häntä perhejuhliin. Olen pyytänyt häntä olemaan selvin päin. Saa nähdä, miten onnistuu." Nainen, 34
 
Rasittavasti kännääviä sukulaisia tapaa sukujuhlissa, lomilla ja kyläreissuilla. Humalikko saattaa viedä päähuomion, vaikka tarkoitus oli juhlia ylioppilasta tai viettää viikonloppu yhdessä.

Ilkeäksi heittäytyvä kännikala pilaa kaikkien tunnelman. Aikuisen kännitoikkarointi pelottaa lapsia, jotka osallistuvat juhlaan tai kyläilyreissuun.

Jos serkku, eno tai sisko tapaa dominoida tapaamisia humalapäissään, ota häneen yhteyttä hyvissä ajoin ennen tapaamista. Kerro, että olet kiva ihminen, mutta käytöksesi humalassa häiritsee meitä. Haluamme itsekin nauttia lomasta tai perhejuhlista. Se ei onnistu, jos joudumme jännittämään, miten tällä kertaa käy. Olet tervetullut, mutta selvin päin.

Voi olla, että kännääjä juo vähemmän. Jos ei, rajaa kännääjä pois vieraslistalta, kun järjestät seuraavaa juhlaa.

Kerro aina syy ja perustelut kutsumatta jättämiselle. Sen voi tehdä myös empaattisesti, syyttämättä. Älä moiti ihmistä vaan käytöstä.

Kun juhla on käynnissä ja humalikko vauhdissa, häntä voi pyytä vähän lepäämään. Asialle kannattaa panna se, jota hän parhaiten kuuntelee.

Humalaisen perheenjäsenen käytöstä ei tarvitse hävetä muun suvun edessä. Voit pahoitella vieraille sitä, että oman perheesi jäsen häiriköi. Kerro, että haluat kuitenkin itse nauttia juhlasta ja muiden seurasta. Sukulainen vastaa omasta käytöksestään.

 

Ystävän juominen ärsyttää 

"Ystäväni kävi ulkona harvoin, mutta silloin hän joi rajusti ja päätyi yöksi milloin minnekin. Kun menimme pienten lasten kanssa laivalla Tukholmaan, hän tuli kovassa humalassa hyttiin aamulla puoli viideltä. Päivä Tukholmassa oli raskas, kun huolehdin yksin lapsista ja ystävästä. Palasimme kotiin viileissä tunnelmissa. Nyt emme enää pidä yhteyttä." Nainen, 55
 
"Ystäväni tulivat usein meille. Yksi heistä veti aina kovat kännit ja muut vahtivat. Kerran hän horjahti kohti rosvopaistikuoppaa, jossa roihusi iso tuli. Onneksi joku sai hänestä kiinni.
Muutimme tapaamisten luonnetta perhejuhlien suuntaan, emmekä pitäneet alkoholia tarjolla. Se ei auttanut. En puhunut hänelle asiasta suoraan, se tuntui liian henkilökohtaiselta. Kerran sanoimme miehelle, että älä tule. Sen jälkeen hän ei ole ottanut meihin yhteyttä."
Nainen, 53
 
"Ystäväni tapasi juoda aina jalat altaan ravintolassa. Vein hänet oksentamaan ja taksilla kotiin. Kerran sanoin hänelle reippaasti, että voisit katsoa juomistasi. Se on minun illastani pois, kun sinusta pitää huolehtia. Sitä paitsi miehetkään eivät tykkää, jos nainen on niin pahassa kunnossa. Ystävä otti sen aluksi vitsinä, mutta alkoi vähentää juomistaan. Hänelläkin on nyt kivaa, kun ilta kestää pidempään." Nainen, 23
 
Jos ystävä pilaa juomisellaan mökkireissut ja baari-illat, ensimmäinen keino on kertoa tuntemuksistaan.

Jos tilanne ei korjaannu, tapaa häntä ilman alkoholia. Voitte mennä ulos syömään, käydä kävelyllä tai tavata koko perheen voimin.

Äärimmäisenä keinona voit katkaista välit. Vältyt kantamasta huolta ja pystyt rentoutumaan itsekin, kun ei tarvitse jännittää, miten tällä kerralla käy.

 

Sitaatit: Kysely HS.fi:ssä.
Lähteet: Yksikköjohtaja Maria Töyrylä, Kouvolan A-klinikka, avohoito. Psykologi, psykoterapeutti Satu Kaski. Psykologi, psykoterapeutti Satu Pihlaja, Mielenterveystalo. Lisäksi mm. Irti alkoholista (Duodecim, 2014) ja www.mielenterveystalo.fi/juomisenhallinnanopas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!