Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman vanhimman vitsin ymmärtää simpanssikin – testaa, millainen huumori sinuun vetoaa

Totta se on: nauru pidentää ikää. Nauru myös nostaa kipukynnystä, mutta toisaalta nauruun voi kuolla. Mitä muuta nauramisesta tiedetään?

Elämä
 
Colourbox, Kuvankäsittely Kimmo Taskinen
Kuva: Colourbox, Kuvankäsittely Kimmo Taskinen

Nauru on henkistä koskettelua

Hauska elokuva huvittaa, vaikka katsot sitä yksin. Silti naurat ääneen vähemmän ja hillitymmin kuin silloin, jos sohvalla istuisi myös joku toinen.

Muututko siis seurassa teeskentelijäksi? Tuskin.

Yksin nauramisessa ei vain ole järkeä, sillä nauramisen tärkein tehtävä on toimia sosiaalisena liimana, joka pitää yllä sosiaalisia suhteita, kertoo Aalto-yliopiston kognitiivisen neurotieteen professori Lauri Nummenmaa.

"Laumassa elävät kädelliset pitävät suhteita yllä sukimalla toistensa turkkeja. Ihmisillä on kuitenkin tyypillisesti paljon apinoita suuremmat sosiaaliset verkostot, joten kaikkien sukiminen ei onnistuisi. Siksi suhteiden vahvistamiseen tarvitaan muita keinoja."

Tästä näkökulmasta väite, että nauru pidentää ikää, voi hyvinkin pitää paikkansa, Nummenmaa huomauttaa.

"Jos lähtee ulos, tapaa ihmisiä ja käyttää nauramista sosiaalisten verkostojensa laajentamiseen, se voi pidentää ikää. Yksinäisyys on tutkitusti suuri somaattinen ja psykologinen kuorma."

 

Naurun tarttumista on vaikeaa estää

Se tapahtuu ihan huomaamatta: kuulet, kuinka kaksi ihmistä nauraa katketakseen omalle jutulleen, ja kohta sinunkin suupielesi ovat korvissa.

Kohtalokkain esimerkki naurun tarttumisesta on 1960-luvulta, jolloin kolme tansanialaisen koulun oppilasta ei kyennyt lopettamaan kikatusta. Lopulta hepulin kerrottiin tarttuneen satoihin ihmisiin ja kouluja jouduttiin sulkemaan sen vuoksi.

Naurun tarttuvuutta on vaikeaa estää, sillä ilmiö on aivojemme automaattinen reaktio. Se on luultavasti kehittynyt juuri yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistamaan.

"Nauru tarttuu motorisesti, eli pelkkä naurun kuuleminen aktivoi aivoissa alueita, jotka osallistuvat naurun tuottamiseen. Aivot siis valmistautuvat itsestään nauramiseen, kun kuulet, että jollain on hauskaa", Lauri Nummenmaa kertoo.

 

Nauru nostaa kipukynnystä

Sosiaalisen nauramisen neurokemiallinen vaikutus lieventää stressiä ja saa olon tuntumaan raukealta jälkeenpäin. Tutkimuksissa on myös mitattu ihmisten kivunsietokykyä sen jälkeen, kun he ovat juuri nauraneet yhdessä.

"Kipukynnys näyttäisi kohoavan, eli ihminen kestää paremmin kipua välittömästi nauramisen jälkeen", Lauri Nummenmaa selittää.

"Se johtuu siitä, että nauraessa aivot vapauttavat aivoissa endorfiinejä, jotka osallistuvat kivunlievitykseen."

Vaikutuksensa lienee silläkin, että nauru vie huomion muualle.

"Se voi toimia vähän samoin kuin vaikka lehden lukeminen: kun saat muuta ajateltavaa, kipu tuntuu lievemmältä."

 

Nauramme asioille, jotka eivät ole hauskoja

Arkipäiväiset, huomaamattomat kommentit aiheuttavat suurimman osan naurustamme.

Sen kaltaiset lausahdukset kuin "missä olet ollut?" tai "olipa hauska tavata" kirvoittavat arjessa paljon enemmän naurahduksia kuin vitsit. Yhdysvaltalaistutkija Robert Provine havaitsi, että vain 10–20 prosenttia arkisista naurutilanteista johtui vitseistä tai edes niitä muistuttavista jutuista. Vitsikkäimpienkin letkautusten hauskuus johtui yleensä enemmän sanojasta kuin jutun sisällöstä.

 

Nuori aikuinen, naurat nyt eri asioille kuin eläkkeellä

Näyttää siltä, että huumorintaju muuttuu iän myötä. Psychology and Aging -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa näytettiin eri-ikäisille koehenkilöille pätkiä Konttori-televisiosarjasta. Heidän piti arvioida pätkien hauskuus, ja myös heidän ilmeidensä muutokset mitattiin.

Iäkkäin ryhmä, 64–84-vuotiaat, suhtautui selvästi kriittisimmin aggressiiviseen huumoriin, jossa naurettiin toisten kustannuksella. Myös itseä vähättelevä huumori upposi huonommin eläkeikäisiin kuin parikymppisiin.

Eläkeikäiset suosivat kohtauksia, joissa outo tai hassu tilanne liitti ihmiset yhteen.

Selityksiä on monia: yhden mukaan komediasarjat ovat muuttuneet ajan myötä, ja ikäihmiset ovat tottuneet kiltimpään huumoriin. Toinen selitys voi löytyä elämänkokemuksesta. Ikääntyessämme koemme erilaisia fyysisiä ja emotionaalisia takaiskuja, ja siksi lempeä huumori alkaa ajan mittaan tuntua vetoavammalta, The Atlantic -lehti arvioi.

 

Suomalaisille saa nauraa

Me suomalaiset olemme paksunahkaista porukkaa.

Naurunalaiseksi joutumisen pelko on nimeltään gelotofobia. Zürichin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että suomalaisista 3–5 prosenttia kärsii pelosta. Se on kansainvälisesti vertailtuna vähän, kertoo huumoria tutkinut Paavo Kerkkänen.

"Eniten naurunalaiseksi joutumista pelätään joissakin Aasian maissa, joissa kroonisia pelkääjiä on 17–18 prosenttia väestöstä."

 

Ulkomailla saatat nauraa väärin

Eri kulttuureissa on erilaisia, usein tiedostamattomia naurukoodeja. Japanilaisilla on naurujärjestys, jonka mukaan ryhmätilanteessa iäkkäin nauraa ensin, Kerkkänen sanoo.

Myös asiat, jotka naurattavat, vaihtelevat eri kulttuureissa. Muhammed-pilakuvat ovat siitä yksi esimerkki.

"Pohjoismaissa harva asia on enää pyhä. Sen verran pyhää on kuitenkin raha, että sillä rehvastelulle ei osata täällä nauraa – toisin kuin esimerkiksi Venäjällä."

Kerkkäsen mukaan eteläisessä Euroopassa kuten Espanjassa miehen häpäisemistä vitseissä voidaan pitää karkeana loukkauksena.

"Suomalaisen taas voi olla vaikeaa nauraa sille, että oma lapsi ajaa pyörällä nurin, loukkaa itsensä ja itkee. Japanilaisessa kulttuurissa tällaiset sattumukset naurattavat jostain syystä enemmän."

Mutta yleisesti ottaen ajatus siitä, että eri kansoilla olisi toisistaan selvästi poikkeava huumorintaju, on Kerkkäsen mukaan myytti.

"Lisäksi globalisaatio ja internet ovat tasoittaneet ainakin nuoremman polven huumorieroja."

 

Nauru vetoaa miehiin, vitsailu naisiin

Oliko koululuokkasi kovin vitsiniekka poika vai tyttö? Todennäköisesti vastasit, että poika.

Robert Provinen johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että jos seurueeseen kuuluu molempien sukupuolien edustajia, naiset nauravat selvästi enemmän kuin miehet – tarkalleen ottaen 126 prosenttia enemmän. Miehet puolestaan ovat niitä, joille nauretaan. Ilmiö toistuu Provinen mukaan eri kulttuureissa ja on nähtävillä jo pienissä lapsissa.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että yhdysvaltalaisissa deitti-ilmoituksissa naiset mainitsivat miehiä useammin nauramisen tai huumorintajun kriteeriksi kumppanilleen. Miehet taas kuvailivat useammin näillä ominaisuuksilla itseään.

Ilmiön syy saattaa piillä evoluutiossa, Paavo Kerkkänen arvelee.

"Koiraathan ovat luonnossa usein naaraita värikkäämpiä, rocktähdet ovat usein miehiä ja huumorikin on tietynlaista esiintymistä. Mutta se on toisaalta vain yksi osa sosiaalista kanssakäymistä, jossa pitää osata muutakin kuin olla hauska. Pelkästään vitsiä vääntämällä ei pärjää pitkälle."

 

Maailman vanhimman vitsin ymmärtää simpanssikin

Maailman vanhin vitsi menee perille, vaikka kohteena olisi simpanssi tai vauva. Se menee näin: otan sinut kiinni ja kutitan. Itse asiassa ääneen nauraminen on saattanut kehittyä juuri näiden tilanteiden seurauksena. Simpanssit eivät osaa nauraa samalla tavalla kuin ihmiset, mutta pitävät huohottavaa ääntä, kun ne jahtaavat tai kutittavat toisiaan.

 

Nauruun voi kuolla

Historian saatossa on kerrottu useista tapauksista, joissa joku on kuollut nauraessaan. Usein perimmäisenä syynä on ollut sydänkohtaus.

Yksi tunnetuimmista naurukuolemista on britannialaisen Alex Mitchellin tapaus. Hän kuoli vuonna 1975 katsellessaan The Goodies -komediansarjan jaksoa kotisohvallaan. Mitchell nauroi yhtäjaksoisesti 25 minuuttia, minkä jälkeen hänen sydämensä petti. Mitchellin suvussa esiintyy rytmihäiriöille altistavaa sairautta.

Väitetään, että Mitchellin leski kirjoitti miehensä kuoleman jälkeen televisiosarjan tekijöille ja kiitti heitä siitä, että Mitchellin elämän viimeiset hetket olivat tälle niin miellyttävät.

 

Huumorintajuinen osaa pitää pokkansa

Kun Paavo Kerkkäinen teki väitöskirjaa poliisien huumorista ja terveydestä, moni heistä sanoi, että huumorintaju oli välttämätöntä työssä jaksamisen kannalta. Toisaalta huumorintajuisimmat poliisit eivät välttämättä nauraneet eniten.

"He ymmärsivät myös pidättäytyä nauramasta, jos joku vaikka oli housut kintuissa ja nauru olisi nolannut tämän."

Huumorintaju on siis mitä suurimmassa määrin myös tilannetajua.

 

Kiire tappaa huumorintajun

Jos huomaat muuttuneesi tosikoksi, katso ensimmäiseksi kalenteriin.

"Usein huumorintajun katoaminen liittyy kiireeseen. Siksi sen parantamiseksi tärkein keino on hidastaa tahtia", Kerkkänen sanoo.

Parhaat vitsinkertojat havainnoivat ympäristöään, lukevat paljon ja keskustelevat muiden kanssa. Ne ovat asioita, jotka jäävät kiireiseltä tekemättä.

 

Huumorintajua voidaan mitata

Tutkijat ovat laatineet erilaisia työkaluja huumorintajun mittaamiseen. Kerkkäsen väitöskirjassaan käyttämän testin mukaan huumorintajulla on neljä ulottuvuutta: selviytyminen vaikeista tilanteista, huvittamistaito, huumorista nauttimisen kyky sekä kyky tuottaa huumoria.

 

Jokaisella on omasta mielestään hyvä huumorintaju, mutta silti meitä naurattavat eri asiat. Tällä leikkimielisellä testillä saat selville, mikä on sinun huumorityyppisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!