Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukiusaajilleen haistatellut psykologi: "Kiusaaja voi olla todella hurmaava"

Psykologi Vesa Nevalainen on tehnyt kirjan hankalista ihmisistä. Hänen mielestään vaarallisin kaikista on manipuloija, jollaisia tapaa jo koulujen pihoilla.

Elämä
 
Liisa Takala
Vesa Nevalaisella on neuvo heille, jotka ovat huomanneet olevansa hankalia. "Ala tehdä käytöskokeiluja."
Vesa Nevalaisella on neuvo heille, jotka ovat huomanneet olevansa hankalia. "Ala tehdä käytöskokeiluja." Kuva: Liisa Takala

Pohditko usein, että teit taas kaiken itse, eikä kukaan oikeastaan edes huomannut sitä?

Saatat olla marttyyri, suomalaisten työpaikkojen yleisin hankala tyyppi.

Sellainen löytyy melkein jokaisesta toimistosta ja työmaaparakista, sanoo psykologi Vesa Nevalainen.

Näistä en luovu

Kyseenalaistaminen "Viimeksi olen pohtinut, miksi minun pitäisi pitää pyöräilykypärää, vaikka poljen kävelyvauhtia."

Kirjat ja musiikki "Clashin musiikki piristää aina. Kirjoista Julian Barnesin teoksessa Levels of life kuvataan niin hyvin surua, että se pitäisi määrätä pakolliseksi oppikirjaksi hoitoaloille."

Maailmanparannus "Ulkoporealtaassa syreenipensaan vieressä parannetaan maailmaa rakkaiden ihmisten kanssa."

"Marttyyri tekee eläimellisen paljon töitä eikä ole tyytyväinen muiden tekemisiin, koska osaa hommat itse paremmin. Kun marttyyri lopulta alkaa väsyä, hän ryhtyy vihjailemaan, että tekee kaikki työt oman jaksamisensa kustannuksella. Hän ei silti suostu ottamaan apua vastaan. Lopulta kukaan ei edes halua auttaa ja työpaikan ilmapiiri on pilalla", Nevalainen sanoo.

Nevalainen on Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö, psykologi ja omien sanojensa mukaan itsekin sopivasti hankala tyyppi. Sellainen, joka puuttuu asioihin, jotka ovat hänen mielestään pielessä, ja aloittaa taistelun – silloinkin, kun muut eivät sitä halua.

Nyt Nevalainen on ottanut kohteekseen hankalat tyypit. Sellaiset, jotka myrkyttävät työpaikan ilmapiirin, tappavat ilon parisuhteesta ja karkottavat kaverit. Hän ja psykologi Satu Kaski ovat koonneet aiheesta kirjan Ikävät ihmiset – kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa.

Nevalainen haluaa marssittaa hankalat tyypit estradille, tehdä heistä näkyviä ja siten ehkä hitusen vähemmän hankalia. Hankalan tyypin tunnistaminen on nimittäin kaikkein vaikeinta heille itselleen.

"Hankala ihminen ei yleensä todellakaan tiedä olevansa hankala. Hän ajattelee auttavansa muita, kun valittaa koko ajan työpaikan ongelmista, tekee muidenkin työt jaksamisensa kustannuksella tai puhuu ilkeästi kahvitunnilla työkaverista. Hänhän vain varoittaa muita jo etukäteen, ettei sen ihmisen kanssa kannata tehdä töitä."

Herkkänahkainen, sooloilija, manipuloija, perfektionisti, jumittaja, hötkyilijä, negatiivinen, Nevalainen luettelee.

"Näen nykyään hankalia ihmisiä kaikkialla", hän nauraa.

Nevalaisen mukaan keskuudessamme liikkuu ainakin 18 erilaista hankaluustyyppiä. Lista on niin pitkä, että kuka tahansa voi löytää siitä omia piirteitään.

Vesa Nevalainen

Kuka?
Vesa Nevalainen, 54, työskentelee Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkönä.

Mistä tunnetaan?
Pitää Suomen Psykologiliiton sivuilla blogia, jossa kommentoi kärkevästi ajankohtaisia asioita. Ennen Ikävät ihmiset -kirjaa Nevalainen on kirjoittanut Satu Kasken kanssa teokset Pessimisti ei pety ja Oy Ihminen Ab.

Mistä ei tunneta?
Kirjoittaa salaa pöytälaatikkoon muutakin kuin asiatekstejä. "Koetan olla vakavampi ja synkempi kuin oikeasti olen."

"Jokainen ihminen on pikkuisen hankala ja pitääkin olla, ettei joudu aina muiden ylitse kävelemäksi. Mutta oikeasti hankalan tyypin erottaa siitä, että ominaisuus on hallitseva osa hänen persoonaansa. Tällaisen ihmisen kohtaamisesta jää ikävä olo. Hankala myös syyttää käytöksestään aina muita: kasvatusta, koulukiusaajaa, tyhmää työkaveria, kiirettä tai huonoa päivää."

Hankala tyyppi voi olla harmiton kahvihuoneen nurkassa marisija. Tai ihminen, joka tuhoaa läheistensä mielenterveyden. Vaarallisin kaikista on Nevalaisen mukaan manipuloija. Sellainen ihminen, joka saa muut tekemään asioita, joita nämä eivät välttämättä haluaisi. Tällaisia ihmisiä näkee jo koulussa, tietää Nevalainen, joka johtaa Helsingin peruskoulujen koulupsykologeja ja -kuraattoreja.

"Perinteinen näkyvä koulukiusaaminen ei enää ole niin iso ongelma, koska siihen puututaan. Koulupsykologien mukaan suurempi ongelma ovat niin sanotut manipuloivat kiusaajat, jotka yllyttävät muut tekemään likaisen työn. Juuri tällaiseen kiusaamiseen on vaikea päästä kiinni. Usein kyseessä on sosiaalisesti taitava ihminen, joka voi olla todella hurmaava. Nämä manipulointitaidot kehittyvät jo varhaislapsuudessa."

Myös Nevalaisen omat kokemukset hankalien tyyppien kanssa alkoivat koulussa.

Vihaan sua, sanoi luokkakaveri 15-vuotiaalle Vesa Nevalaiselle.

Ympärillä seisoi iso poikajoukko. Oli toukokuu, yläaste oli päättymässä ja Nevalainen oli saamassa turpaansa.

Luokkakaveri oli ottanut Nevalaisen silmätikukseen pari vuotta aiemmin. Pikkuhiljaa muillakin luokan pojilla tuntui olevan jotain Nevalaista vastaan. Hänen sanomisiaan pilkattiin ja häntä uhkailtiin väkivallalla, mutta pian oltiin taas ystävällisiä. Kiusaamisen aloittanut oppilas seurasi apureitaan tyytyväisenä.

Sinä toukokuisena iltapäivänä Nevalainen päätti, ettei alistu.

"Kiitos samoin", hän sanoi kiusaajalleen ja käveli pois.

Ne nyrkiniskut jäivät saamatta, mutta ilkeät sanat eivät unohtuneet.

Vuosi sitten kiusaaminen muistui uudelleen mieleen. Nevalainen luki tutkimuksesta, jonka mukaan kiusaajilla on usein huonot sosiaaliset taidot, jotka periytyvät kotoa.

Kiukun puna nousi poskille. Kiusaajien niputtaminen huonotapaisiksi öykkäreiksi tuntui kiusattujen kokemusten aliarvioimiselta.

Hän kirjoitti Psykologiliiton sivuilla pitämäänsä blogiin: Koulukiusaaja on ilkeä paskiainen, jonka sosiaalisissa taidoissa ei ole mitään vikaa. Hänen sydämessään on vikaa. Jotkut vain ovat pahoja, eikä tausta selitä sitä.
Lopussa luki: Kiusatuksi joutuminen ei unohdu koskaan. Että terveisiä vaan Sepolle: haista jätkä pitkä paska.
Pian blogin kommenttiosiossa ja netin keskustelupalstoilla alkoi kiivas keskustelu. Miten psykologi voi leimata pienen lapsen ilkeäksi paskiaiseksi? Epäiltiin, ettei Nevalainen oman kokemuksensa takia näe, mikä teki kiusaajasta kiusaajan.

"Halusin herättää ihmiset huomaamaan, ettei kiusaaja ole aina se tönijä. Se onnistui. On valetta, että kaikki kiusaajat olisivat sosiaalisesti kömpelöitä."

Nevalaisen mukaan hankaluus – tai pahuus, niin kuin hän blogissaan kirjoitti – ei tietenkään ole synnynnäinen ominaisuus, kuten kiharahiuksisuus tai sinisilmäisyys.

"Mutta jo lapsena toiset saavat enemmän nautintoa vallan tunteesta, jos huomaavat, että onnistuvat yllyttämään vaikkapa kaverukset tappelemaan keskenään. Toisille tällaisesta tulee helpommin paha mieli. Tällaiset fiksut kiusaajat voivat menestyä hyvin koulussa ja myöhemmin työelämässä."

15-vuotias Nevalainen käänsi selkänsä manipuloivalle kiusaajalle ja käveli pois.

Nykyään hän kuitenkin neuvoo puuttumaan, jos työpaikalla tai kotona on vastassa hankala tyyppi. Nevalainen nimittäin uskoo, että hankalan ihmisen voi muuttaa vähintään siedettäväksi.

Älä ala itse hankalaksi, vaikka kuinka ärsyttää. Näin Nevalainen neuvoo ensimmäisenä.

"Ei ole viisasta täräyttää, että oletko muuten huomannut, että valitat koko ajan. Ihminen suuttuu ja menee puolustuskannalle, eikä viesti mene perille. Tehokkaampaa on puhua tunteista."

Kun marttyyri siis seuraavan kerran syyllistää muita työtaakastaan tai perfektionisti ottaa viimeistellyn muistion vielä kahdeksannen kerran viilattavaksi, kannattaa ystävällisesti kertoa, miltä käytös tuntuu.

"Koska hankala ihminen ei yleensä ymmärrä olevansa hankala, hän ei ole edes tajunnut aiheuttavansa pahaa mieltä. Se, että joku kertoo olevansa pahoillaan, voi saada hänet miettimään käytöstään."

Lopuksi Nevalaisella on vinkki niille, jotka ovat huomanneet olevansa itse hankalia.

"Ala tehdä käytöskokeiluja salaa. Ei muille tarvitse heti myöntää, että on käyttäytynyt hankalasti ja haluaa muuttua. Anna esimerkiksi kerrankin työkavereille vastuuta jostain asiasta, vaikka virkistyspäivän suunnittelusta. Sen pieleen meneminen ei ole vakavaa. Tarkkaile, onko itselläsi ja muilla kivempaa. Saatat yllättyä."

Nevalainen tietää, mistä puhuu.

"Aika usein olen kokouksissa päättänyt, että en puutu johonkin asiaan ja ota siitä mahahaavan alkua, vaikka tekisi mieli. Ja kappas, joku toinen on ottanut asian hoitaakseen ja tehnyt sen paremmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!