Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelikymppisenä onnellisuus laskee hetkellisesti

Keski-iän kriisi iskee moniin. Onko siinä mitään hyvää?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Jos keski-iän kriisi iskee, et ole yksin. Australiassa, Britanniassa ja Saksassa toteutettu laaja seurantatutkimus osoitti, että ihmisten onnellisuus käy yleisesti aallonpohjassa 40–42 vuoden iässä. Jyväskylän yliopiston Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksessa 50-vuotiaista noin 40 prosenttia kertoi kokeneensa keski-iän kriisiä.

2. Joidenkin tutkijoiden mielestä ikäkriisit eivät liity niinkään tiettyyn ikään vaan haastaviin elämäntapahtumiin, joita aikuisena voi tulla vastaan: avioero, työn menettäminen, lasten lähtö pesästä. Joskus taas ihminen havahtuu huonojen elintapojen kasaantuneisiin seurauksiin.

Kriisi-sanalla on kielteinen kaiku, mutta ei ole ihme, jos ravisuttaviin muutoksiin tai elämän rajallisuuden kirkastumiseen reagoi. Lapsesta aikuiseksi -tutkimuksen osallistujista yksi käyttikin siitä myönteisempää ilmaisua "elämän pohdiskelu -vaihe".

3. Jos ikä ahdistaa, kannattaa keskittyä sen etuihin. Aallonpohjasta suunta on ylöspäin: keski-iässä persoonallisuus muuttuu entistä sopeutuvammaksi. Tunne-elämä tasoittuu ja myönteisyys lisääntyy. Kasvava tieto ja kokemus kompensoivat reaktionopeuden ja motoriikan heikentymistä.

4. Onko jotain tärkeää tekemättä? Vastaako elämäntapasi arvojasi? Ei ole liian myöhäistä uudistua. 120:tä naista yli 50 vuoden ajan seurannut yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että ihmisen persoonallisuus voi muuttua pitkällä aikuisiässä, joskus vielä kuusikymppisenäkin.

5. Hyvästä puolisosta kannattaa pitää kiinni, jos sellaisen on löytänyt. Onnellinen liitto auttaa luovimaan läpi kriisivuosista. Brittitutkimuksen mukaan naimisissa olevien onnellisuuden U-käyrä on loivempi kuin naimattomien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!