Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intuition puolestapuhuja

Elämä
 
Helsingin Sanomat

Suomesta löytyy myös intuitiivisen ajattelun puolestapuhujia. Asta Raami väitteli äskettäin intuition käytöstä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Väitöskirja käsittelee sitä, miten luovien alojen ihmiset voivat hyödyntää intuitiota työssään.

Tutkimus yhdistelee kasvatustiedettä, kognitiotiedettä, psykologiaa, filosofiaa ja designia. Aineisto on peräisin Aalto-yliopiston intuitiokursseilta, joita Raami veti kollegansa Samu Mielosen kanssa vuosina 2009–2013. Kursseilla opiskelijat tarkkailivat tuntemuksiaan ja pohtivat, milloin intuitioon on syytä luottaa.

Raamin teesi on, että intuition kautta voi saada relevanttia tietoa päätöksenteon tueksi. Hyödyllinen intuitio voi ilmetä esimerkiksi kehollisena viestinä tai voimakkaana tunteena.

"Eräs elokuvan leikkaajaopiskelija kertoi, että intuition hetkellä häntä alkaa itkettää. Yllättäen muillakin oli samoja kokemuksia", Raami sanoo.

Raami kehottaa pysähtymään kehollisten viestien äärelle ja miettimään, mistä ne kertovat: lupaavuudesta vai siitä, että suunta on väärä?

"Intuitiivinen tieto voi olla epäluotettavaa siinä missä muukin tieto. Juuri siksi intuitiota pitää harjoittaa. Muuten se sekoittuu helposti pelkoihin, mielikuvitukseen ja toive-ajatteluun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!