Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinkkubloggaaja tietää, miten ärsyttävästi varatut ystävät voivat käyttäytyä

Henriikka Rönkkönen pitää suosittua sinkkublogia. Kuusi vuotta sinkkuna oltuaan hän on oppinut, ettei vapaassa seksissä ole taikaa – ja miten ärsyttävästi varatut ystävät voivat käyttäytyä.

Elämä
 
Älä tukahduta treffikumppania elmukelmulla - ja muut suositun sinkkubloggaajan oivallukset sinkkuudesta
Älä tukahduta treffikumppania elmukelmulla - ja muut suositun sinkkubloggaajan oivallukset sinkkuudesta
Sinkkublogia pitävä Henriikka Rönkkönen neuvoo, että treffeillä kannattaa käydä muutenkin kuin tosirakkaus mielessä ja tulevaa seurustelukumppania ei saa tukahduttaa elmukelmulla.

Mä en ole tosi pitkään aikaan jutellut miehelle, niin mua vähän jännittää tää tilanne. Öööh. Mitä sä tykkäät harrastaa, nainen puhuu videolla.

Käynnissä on sinkkubloggaaja Henriikka Rönkkösen harjoitusvideo siitä, kuinka tulevilla pikatreffeillä pitäisi käyttäytyä.

Henriikka Rönkkönen

Kuka?

Henriikka Rönkkönen, 31, kirjoittaa Sinkkublogi-nimistä blogia. Asuu Helsingissä kahden koiransa ja mielikuvituspoikaystävänsä kanssa. Valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kotimainen kirjallisuus.

Mistä tunnetaan?

Ennen Sinkkublogia piti seksiblogia City-lehden sivuilla.

Mistä ei tunneta?

Kirjoitti opiskeluaikana anonyymisti pornonovelleja, koska niistä sai rahaa ja se oli hauskaa.

Kamera kääntyy. Treffiseuralaisena istuu Rönkkösen dalmatiankoira Dada.

31-vuotias Rönkkönen on yksi Suomen suosituimmista sinkkubloggaajista ja kotimainen versio elokuvista ja kirjoista tutusta Bridget Jonesista. Jos Helen Fieldingin luoma hahmo olisi päiväkirjan sijaan pitänyt blogia, se olisi saattanut olla kuten Rönkkösenkin: kertoa ronskin huumorin kautta sinkkuelämästä ja tosirakkauden etsinnästä.

Blogissaan Rönkkönen kirjoittaa muun muassa siitä, miksi seksi on parempaa yksin kuin satunnaisen baaritutun kanssa, ja pohtii, kannattaako sinkkumarkkinoilla olla helppo vai vaikea. Vuosi sitten blogin lukijamäärä moninkertaistui parissa päivässä, kun Rönkkönen kuvaili kiusallisen tarkasti vaginasta seksin aikana kuuluvia ääniä.

Rönkkönen kirjoittaa sinkkuudesta ja seksistä hyvin suoraan. Siksi hän yllättyi itsekin, kun vuosi sitten eräs aihe hävetti niin, että se oli takertua näppäimistölle. Sitä lausetta ei tehnyt mieli julkaista lainkaan: "Olen ollut sinkku viisi vuotta."

"Tuli sellainen olo, että kaikki varmaan ajattelevat minun olleen sinkku näin kauan, koska minussa on jotain vikaa."

Pian Rönkköstä alkoi kuitenkin hävettää se, että häntä hävetti.

"Tajusin, että varmaan moni pitkään sinkkuna ollut ajattelee näin, ja sitä suuremmalla syyllä asiasta pitää puhua. On ihan orjantappuralla täytetty ansa, jos näkee sinkkuuden häpeällisenä", Rönkkönen sanoo.

Hän klikkasi julkaise-nappulaa.

Markus Jokela HS

Rönkkösellä on vakava tavoite. Hän haluaa olla Suomen johtava sinkku.

"Sellainen, joka on elänyt pitkään itsekseen ja voi olla esimerkkinä muille. Suomessa sinkkuutta on pidetty ehkä vähän nolona. Tinderin myötä meillekin on tullut ihan uudenlainen deittailukulttuuri ja sinkkuudesta on tullut siistiä."

Suomen johtavana sinkkuna Rönkkösellä riittääkin johdettavaa. Esimerkiksi helsinkiläisistä kolmannes määritellään sinkuksi yksin asumisen perusteella. Vaikka joukossa on iäkkäitä leskiä, mukana on yhä enemmän lapsettomia kolmekymppisiä.

Siitä, mistä tämä johtuu, ollaan montaa mieltä. Joidenkin mielestä kaupunkilaisnaiset ovat niin vaativia, ettei tavallinen mies enää kelpaa. Toiset väittävät miehiä sitoutumiskammoisiksi pelureiksi, joilla on liikaa valinnanvaraa.

Näistä en luovu

Kirjoittaminen

"Kirjoitin ensimmäisen päiväkirjan, kun en vielä osannut edes kirjoittaa. Sanelin äidille lauseita, ja hän kirjoitti ne ylös: 'Olin multakasalla.' Sen jälkeen ei ole loppua tullut. Samassa multakasassa ollaan edelleenkin."

Itsekseen puhuminen

"Kiireisen päivän jälkeen ei ole mitään niin mukavaa, rentouttavaa ja terapeuttista kuin molottaa tuntitolkulla itsekseen."

Tumma kahvi ja kynsilakat

"No voin luopua, jos on pakko. Paitsi kahvista. Ja kynsilakoista."

Rönkköstä syyttely ärsyttää.

"Pitääkö sinkkuuteen olla joku syyllinen? Asian voisi nähdä myös niin, että nykyään on vähemmän huonoja suhteita, joissa elää onnettomia ihmisiä. Eikö ole hyvä, ettei enää ole pakko pariutua muiden odotusten takia tai taloudellisista syistä?"

Rönkkösen mielestä sinkku voi olla tyytyväinen elämäänsä – mutta silti samaan aikaan toivoa löytävänsä kumppanin. Ne eivät sulje toisiaan pois.

Tämän ja monen muun sinkkutotuuden oivaltaminen ei kuitenkaan tapahtunut Rönkköselle hetkessä. Siihen tarvittiin kuusi vuotta, kymmeniä yhden yön juttuja, kaksi sydänsurua ja yksi hurahdus.

Pakko saada sutinaa, Rönkkönen ajatteli keväällä 2009. Puoli vuotta aiemmin hän oli eronnut kuuden vuoden suhteesta. Rönkkönen oli 25-vuotias, ja siihen mennessä hänellä oli ollut elämässään kaksi seksikumppania. Sinä kesänä määrä moninkertaistui.

"Niin kuin monet pitkän suhteen jälkeen, minäkin halusin tietää kelpaanko, kun nyt olen markkinoilla."

Kyllä Rönkkönen kelpasi. Kun kaverit kysyivät, onko sutinaa, sitä oli tai ainakin yritys oli kova. Rönkkönen hermoili puhelin kädessä, miksi se ei vastaa tai muotoili treffipyyntöä edellisenä viikonloppuna kohtaamalleen miehelle. Olo tuntui tyhjältä, jos ei ollut ketään, ketä ajatella.

Viikonloppuisin toistui sama kaava: tavataan baarissa tai kotibileissä, lähdetään jatkoille, seksiä, suihku ja ulos.

Kun tätä oli jatkunut pari vuotta, Rönkköstä alkoi kyllästyttää. Pokailun tuoma jännitys ei enää ollut samanlaista kuin aluksi, eikä baari-illan jälkeen puolituntemattoman kanssa harrastettu seksi usein säväyttänyt.

"Mutta oli tärkeää saada kokemus, ettei vapaassa seksissä ole sellaista taikaa kuin seurustellessa olin kuvitellut. Ja vaikka kuinka sanoin, etten halua sitoutua, silti jossain takaraivon perukoilla käväisi aina ajatus, että olisiko tämä ihminen sittenkin jotain enemmän. Sellainen on aika turhauttavaa."

Sitten Rönkkönen ihastui. Mahassa vihloi ja päässä sumeni. Ajatuksiin mahtui vain yksi ihminen.

"Ihastuminen on sitä, mitä pitkässä suhteessa elävien kannattaa mielestäni kadehtia sinkun elämästä, ei niinkään vapaata seksiä", Rönkkönen sanoo.

"Mutta sen myöntäminen, että on ihan ok haluta rakkautta, on monille sinkuille vaikeaa. Nykyään pitää olla niin kestävä ja itsenäinen."

Katso Rönkkösen haastattelu HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa:

Sinkkubloggaaja tietää, miten ärsyttäviä varatut ystävät voivat olla
Sinkkubloggaaja tietää, miten ärsyttäviä varatut ystävät voivat olla
31-vuotias Henriikka Rönkkönen on yksi Suomen suosituimmista sinkkubloggaajista. Kuusi vuotta sinkkuna oltuaan hän on oppinut, ettei yksinolo ole häpeä – ja että varatut ystävät voivat käyttäytyä erittäin ärsyttävästi. Arka paikka -ohjelman juontaa toimittaja ja terapeutti Anja Snellman.

Vastaantulijat tuijottivat, kun Rönkkönen lenkkeili ympäri Töölönlahtea ja itki. Kuulokkeissa soi biisi, jonka kertosäkeessä laulettiin I don't need a man.

Neljä kuukautta kestänyt tapailu oli päättynyt eroon. Rönkkönen itki aamulla, kävi töissä päivällä ja itki taas illalla.

Vielä puoli vuotta eron jälkeenkin tuntui pahalta. Ystävät yrittivät piristää ja patistelivat Rönkköstä uusiin yrityksiin. Siitä tuli entistä surkeampi olo.

"Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin seurustelevat ystävät, jotka alkavat baarissa usuttaa, että tuolla on söpöjä miehiä, mene juttelemaan. Että mitä siinä haaveilet rakastumisesta, jos et koko ajan tee asialle jotain. Vaikka tarkoitus on hyvä, tulee sellainen olo, että on huono sinkku."

Sydänsuruissaan Rönkkönen teki yhden tärkeimmistä sinkkuoivalluksistaan: särkynyttä sydäntä ei pidä pelätä vaan ottaa siitä kaikki irti. Blogiinsa hän kirjoitti: Jos ei olisi koskaan kokenut sydänsurua, olisi elämä ollut aika tasapaksua, litteää ja tylsää. Sellaista, mitä ei muista enää, kun makaa vanhuuden kourissa sairaalassa. Koska rakkauden muistaa vielä silloinkin, kun ulostaa omiin vaippoihinsa.
"Jos jarruttelee rakkaudessa, koska pelkää sydämen särkymistä, ei myöskään koe huikeita onnen hetkiä. Tieto siitä, että voi kokea onnea, tekee pohjalla olostakin helpompaa."

Kun olo lopulta helpotti, Rönkkönen päätti, ettei odottele ihanan arjen, jännittävien matkojen tai uusien harrastusten toteutuvan sitten, kun on tavannut miehen. Hän alkoi tehdä elämästään kivaa juuri nyt.

"Yksinäisyyden pelko katosi, ja tilalle tuli aika veikeä olo."

Nykyään Rönkkönen viettää enemmän aikaa Salmisaaren liikuntakeskuksen kiipeilyseinällä kuin baarissa. Jos tekee mieli treffeille, hän avaa kännykästään treffisovellus Tinderin.

Paitsi, ettei oikeastaan avaa.

"Tinderissä tuli vastaan paljon tuttuja, jotka ovat mahtavia ihmisiä, mutta kuvan perusteella en olisi antanut heille mahdollisuutta. En usko, että tunnistan rakkautta kuvasta. Niinpä päätin unohtaa Tinderin toistaiseksi."

Rönkkösen mielestä se, että voi parilla pyyhkäisyllä järjestää itselleen treffit, on kuitenkin rohkaiseva ajatus. Ja on Tinder piristänyt myös koko treffikulttuuria. Kynnys pyytää ihmisiä ulos kasvotustenkin on laskenut.

Toisaalta Tinderillä on myös kääntöpuoli, Rönkkönen uskoo.

"Kun treffi- tai seksiseuraa voi selailla sadoista vaihtoehdoista, saattaa syntyä olo, että ehkä nurkan takaa tuleekin joku, joka täyttää kaikki kriteerini. Sitoutuminen on entistä hankalampaa."

Rönkköselläkin oli pitkään kriteerilista. Piti olla vaalea, reipas ja sporttinen.

"Jossain vaiheessa huomasin, etteivät tyyli tai harrastukset kerro sitä, kenen kanssa on hyvä olla. Nyt ajattelen, että unelmieni mies on onnellinen tyyppi. Ihminen, joka on tyytyväinen siihen, mitä tekee, ja hänellä on pari tulevaisuuden haavetta."

Sellainen voisi Rönkkösen puolesta kävellä hänen elämäänsä vaikka heti tuosta ravintolan ovesta. Kuudessa vuodessa Rönkkönen on kuitenkin oppinut, että vaikka hän voi asettaa tavoitteekseen neljän tunnin maratonajan ja päättää edetä urallaan tietyssä tahdissa, rakkauden aikatauluun ei voi vaikuttaa.

"Se on yhtä vaikeaa määrätietoisille tai harhailijoille, kauniille tai ei niin kauniille. Vaikka toisilla riittää vientiä enemmän kuin toisilla, ei kukaan voi valita, milloin rakastuu ja keneen."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!