Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kauhuelokuvien katsominen tuntuu hyvältä? HS kertoo neljä syytä suosioon

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1 Miksi kukaan haluaa vapaaehtoisesti kokea pelkoa ja inhoa kotisohvallaan tai teatterin pimeydessä?

Lopuksi koittava helpotus voi olla yksi selitys kauhuelokuvien suosioon. Mediatutkija Glenn G. Sparks havaitsi 1990-luvulla, että mitä ravistavampi kokemus elokuva oli, sitä ilahtuneempi katsoja oli sen päätyttyä. Jännityksen laukeaminen voimistaa sen jälkeisiä hyviä tunteita.

 

2 Osalla ihmisistä on muita vahvempi taipumus hakea uusia ja epätavallisia kokemuksia. He valitsevat mieluummin pelottaviakin ärsykkeitä kuin laimeita tai ikävystyttäviä. 1990-luvulla tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että kauhuelokuvista pitävät lukiolaiset olivat muita elämyshakuisempia.

Kauhua sen sijaan karttavat herkästi eläytyvät ihmiset, joilla on vilkas mielikuvitus. Joissakin ihmisissä pelottavat tai inhottavat kohtaukset aiheuttavat epämiellyttävän voimakkaita fysiologisia reaktioita.

 

3 Kauhu tarjoaa mahdollisuuden tutkia myös pimeää puolta itsessään.

Katsoja voi asettua vuoroin uhkaavan hirviön, vuoroin muiden henkilöiden asemaan, zombielokuvia tutkinut Outi Hakola toteaa väitöskirjassaan. Samalla pääsee pohtimaan kuolemaa eri näkökulmista.

 

4 Helpottavan jälkitunteen lisäksi jo itse pelkääminen voi viehättää.

Floridan ja Kalifornian yliopistojen tutkijat ovat todenneet, että ihminen pystyy tuntemaan kielteisiä ja myönteisiä tunteita yhtä aikaa.

Ihmiset, jotka oikeassa elämässä pyrkivät välttämään kauhistuttavia kokemuksia, nauttivat voidessaan pelätä hallitusti eli riittävän psykologisen etäisyyden päästä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!