Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksuvalmentaja pinkoo kahden maratonin verran viikossa – juoksu tapahtuu päällä eikä jaloilla

Juoksuvalmentaja Joonas Laurila juoksee kahden maratonin verran viikossa, vaikka hänellä on osin tunnottomat varpaat ja uudelleen rakennettu jalkapöytä. Hänen mielestään juoksemisessa ei ole kyse kunnosta vaan mielenhallinnasta.

Elämä
 
Ville Männikkö
Kuva: Ville Männikkö

Ulkona vihmoo vaakatasossa räntää niin, että ohikulkijat ovat kumartuneet huppujensa alle suojaan. Joonas Laurilan mielestä keli on erinomainen. Siksi hän heräsi aikaisin aamulla, veti päälleen juoksuvaatteet ja paineli Helsingin Töölönlahdella kymmenen kilometrin lenkin.

"Siitä tulee ihan mielettömän hyvä olo, kun lähtee juoksemaan sateeseen, eikä anna päälleen valtaa ja jää kotiin."

Laurila ei ole ainoa, joka ajattelee näin juoksemisesta. Muutama vuosi sitten tapahtui jotain. Suomalaiset vaihtoivat löysät verkkarit linjakkaisiin trikoisiin, alkoivat ostaa trendikkäitä lenkkitossuja ja juosta tosissaan.

Artikkeliin liittyvät

Helsinkiläinen juoksuvalmentaja Joonas Laurila, 33, on yksi tämän juoksubuumin tunnetuimmista kasvoista. Laurila kirjoittaa juoksublogia, työskentelee juoksuvalmentajana, suunnittelee matkapuhelinsovellukselle eri tarpeisiin soveltuvia juoksuohjelmia ja kuuluu siihen vähälukuiseen suomalaisten joukkoon, jotka ovat juosseet arvostetun Bostonin maratonin.

Pari kuukautta sitten Laurila irtisanoutui päivätyöstään, jotta voi keskittyä täysillä tekemään juoksusta itselleen ammatin. Hän juoksee viikoittain sata kilometriä, siis yli kahden maratonin verran. Vuodessa kilometrejä kertyy ainakin 4 000.

Mikä saa ihmisen sekoamaan juoksemiseen niin, että jättää päivätyönsä?

"Minä lepään juostessani. Se on tapa ottaa kontrolli itsestään. Pää tyhjenee ja palikat loksahtavat kohdalleen. Tätä tunnetta ei voi saavuttaa muuten."

Pari viime viikkoa on ollut poikkeus Laurilan juoksutahdissa. Hänen pohjettaan koristaa tuore tatuointi, ja se on estänyt pitkät lenkit. Pohkeeseen on ikuistettu Laurilan omat ääriviivat siitä hetkestä, kun hän vuonna 2014 ylitti Bostonin maratonin maaliviivan ajalla kaksi tuntia ja viisikymmentä minuuttia.

Hahmolta puuttuu vasen jalka polvesta alaspäin. Sellainen voisi olla Laurilan siluetti nyt, jos asiat olisivat menneet toisin.

Sen piti olla rutiinileikkaus. Nuorten SM-liigan salibandykausi oli juuri päättynyt ja Laurila pyöritteli palloa kentällä, kun nilkasta kuului rusahdus. Röntgenissä näki heti, että jalka on leikattava. Nilkka oli kyllä kunnossa, mutta jalkapöydässä näkyi kalkkia.

Kun leikkauksesta oli kulunut pari päivää, kirurgi soitti Lauriloiden kotipuhelimeen. Vaikka Joonas Laurila oli samana vuonna täyttänyt 18 vuotta, kirurgi pyysi, että hän antaisi puhelimen äidilleen.

Uutiset olivat huonoja. Jalkaterässä oli pahalaatuinen syöpäkasvain.

Lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa. Joko jalka amputoidaan polven alapuolelta, ettei syöpä uusiudu, tai tehdään sarja isoja leikkauksia. Jälkimmäiseen liittyi suurempi riski, että syöpä uusiutuu.

"Päätös oli helppo. Mieluummin otin riskin kuin menetin jalkani."

Kahdeksan tuntia kestäneessä leikkauksessa Laurilan vasen jalkapöytä rakennettiin lähes kokonaan uusiksi. Kasvaimen takia jalkapöytä kaavittiin puhtaaksi, ja tilalle siirrettiin oikean reiden lähentäjälihasta.

Kun luokkakaverit loppukesästä aloittivat abivuoden, Laurila kävi sädehoidossa ja opetteli kävelemään.

Jalkapohja oli paksujen arpien peitossa. Haavasta tihkui kudosnestettä. Se ei ottanut umpeutuakseen, ja jalka leikattiin uudestaan.

Neljä viidestä varpaasta jäi tunnottomiksi.

Ei näissä vieläkään ole tuntoa, Laurila osoittaa lenkkarin verhoamia varpaitaan. Jalassa on yhä arpia. Leikkaushaavaan lisättyjen kantasolujen takia jalkapohjaan kasvaa tavallista enemmän ihoa. Se on hiottava pois tai askel tuntuu siltä kuin olisi kivi kengässä. Tämä ei ole estänyt Laurilaa juoksemasta. Oikeastaan juokseminen tuntui olevan ainoa oikea vaihtoehto.

"Neljä vuotta sairastumisen jälkeen yritin jatkaa salibandya. Sitten jalan eturistiside pamahti kesken pelin niin, että tuuperruin tajuttomana kentälle. Kouluttauduin tuomariksi, mutta kentällä riuhtoessa selän kolme alinta välilevyä pullistui. Se oli impulssi siihen, että on vaihdettava suuntaa."

Lääkäri oli varoittanut Laurilaa juoksemasta. Hän päätti kuitenkin kokeilla.

"Ihan kevyesti vaan."

Siltä lenkiltä Laurila palasi kotiin hikisenä ja jalka jomottaen. Hän tajusi juosseensa 20 kilometriä yhteen soittoon.

"Matka oli aivan liikaa. Mutta olo oli mahtava. Samaa fiilistä ei saa salitreenin jälkeen, että on aivan loppu. Pää on juostessa tyhjentynyt ja kotiin tullessa syö ja nukahtaa, koska on hyvällä tavalla poikki."

Tämän tunteen takia ihmiset sekoavat juoksemiseen, Laurila uskoo. Juoksupiireissä hyvän olon tunnetta kutsutaan nimellä runners high.

"Kyse on tilasta, jossa ajattelee kirkkaasti mutta samalla on itsensä ulkopuolella niin, ettei tiedä, kuka oikeastaan on se, joka ajattelee. Keho tuntuu kevyeltä ja juoksu kulkee kuin itsestään."

Laurilan mielestä kuka tahansa voi saavuttaa euforisen olon juostessaan. Pitää vain olla kiirehtimättä.

"Mieltä on koulutettava jaksamaan pikkuhiljaa. Tärkeintä on se, ettei anna periksi siinä ensimmäisessä mutkassa, jossa tekisi mieli alkaa kävellä vaan juoksee vielä seuraavan ja sitä seuraavan. Kun sitten huomaa jaksavansa, saa palkinnoksi mahtavan fiiliksen."

Ovi on aika helppo avata ja lähteä ulos. Laurila uskoo, että juoksun selkeys on suurin syy lajin suosioon.

"Hektisessä nykymaailmassa juoksulenkillä on selkeä alku ja loppu. Se antaa raamit arjelle."

Valmentaessaan ihmisiä maratonille Laurila on huomannut, että juoksuharrastus etenee usein kolmessa vaiheessa. Aluksi juoksu on vain väline, jolla saavutetaan esimerkiksi kapeampi vyötärön ympärys tai oma ennätys. Kun takana on tarpeeksi kilometrejä, koetaan runners high, jolloin juoksemisesta tulee nautinnollista ja rentoa. Kolmatta vaihetta Laurila kutsuu täydelliseksi kontrolliksi. Silloin voi tahdon voimalla vetää treenit tai maratonin loppuun lähes missä tahansa olosuhteissa, kunhan vain päättää niin.

Viimeisessä vaiheessa ollaan syvällä juoksun henkisessä ja fyysisessä tekniikassa. Niihin perehtyminen vei Laurilankin aikanaan mukanaan.

Kaikki alkoi viattomasti sykevöistä ja askelmittareista. Laurila oli vuonna 2007 päässyt töihin urheiluvälineliikkeeseen ja sai edullisesti käyttöönsä laitteita, joilla pystyi tarkastelemaan omaa suoritustaan entistä paremmin. Se koukutti.

Pian Laurila alkoi tutkia netistä juoksuohjelmia ja räätälöi niistä itselleen sopivan. Ruotsalaisen juoksugurun Anders Szalkain opeilla hän hioi juoksutekniikkaansa.

Tulokset paranivat kymmenillä minuuteilla yhdessä keväässä. Vuoden sisällä juoksuharrastuksen aloittamisesta Laurila juoksi Helsingissä puolimaratonin ja Tukholmassa maratonin aikaan 03.12.

"Syövän jälkeen elämästäni oli puuttunut rytmi. Juoksusta se löytyi."

Nyt Laurila puhuu tottuneesti optimaalisen juoksuasennon löytämisestä, taloudellisesta juoksutavasta ja lämpötilan sekä tuulen vaikutuksesta suoritukseen. Tämä saa juoksemisen kuulostamaan rakettitieteeltä.

Onko juokseminen tosiaan noin vaikeaa?

"Periaatteessa kyllä. Juoksemisesta voi tehdä monimutkaista, minkä takia moni varmaan innostuukin siitä. Mutta aloittaminen on helppoa."

Liikunnan hyödyt menevät aina haittojen edelle, joten väärän tekniikan pelossa ei kannata jättää lenkkeilyä väliin, Laurila sanoo. Ongelmia tulee vasta silloin, kun juoksu lähtee kulkemaan, jolloin ihmiset saattavat juosta pitkiä matkoja itselleen väärällä tekniikalla. Rasitusvamma voi keskeyttää lenkit pitkäksi aikaa.

"Siksi on fiksua käydä aluksi vaikka jonkun juoksutapahtuman ilmaisopetuksessa oppimassa oikeaa tekniikkaa."

Laurilan mielestä ei ole olemassa yhtä oikeaa juoksutekniikkaa. Itselleen parhaan tavan oppimiseen vaikuttavat sellaiset yksityiskohdat kuin hermoston toiminta, lihasvoima, vartalon liikkuvuus ja asento. Tätä hän ei kuitenkaan kerro valmennettavilleen ensimmäisenä. Ei edes ensimmäisinä viikkoina. Aluksi vain juostaan – haetaan tunnetta. Siihen liittyy Laurilan suurin juoksuoivallus.

"Ennen uskoin, että juokseminen on 80-prosenttisesti kiinni kunnosta ja 20-prosenttisesti päästä. Nyt ajattelen juuri toisinpäin. Kuka tahansa voi innostua juoksusta, jos saa itsestään henkisen niskalenkin."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!