Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaavatko huolet mielesi kokonaan? Sudoku katkaisee pakkoajatukset

Kaikilla on joskus häiritseviä mielikuvia vaikkapa onnettomuudesta tai tulipalosta. Voiko niitä saada pois päästään?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Lähes jokaisen päähän tunkeutuu toisinaan häiritseviä ajatuksia tai mielijohteita. Viime vuonna julkaistun kansainvälisen tutkimuksen mukaan jopa 94 prosentilla ihmisistä esiintyy erilaisia pakko-oireita. Kuitenkin vain 2–3 prosentilla aikuisista on pakko-oireinen häiriö, jossa toistuvat kielteiset ajatukset tai mielikuvat tuottavat suurta ahdistusta. Lieviä oireita voi opetella hillitsemään, vaikeissa tapauksissa ammattiapu on tarpeen.

2. Jos ajattelee tämän tästä bakteereja, auto-onnettomuutta tai kodin syttymistä tuleen, tärkeintä on tunnistaa ja hyväksyä, että on kyse vain ajatuksista. Itseään voi rauhoittaa: nämä ajatukset menevät ohi, ne eivät vahingoita minua eikä niiden mukaisesti tarvitse toimia.

3. Pakkomielteitä vastaan ei kannata taistella. Parempia keinoja ovat hyväksyminen tai tietoinen huomion suuntaaminen muualle, todettiin Behaviour Research and Therapy -lehdessä vuonna 2009 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Tee jotakin keskittymistä vaativaa: lue kirjaa, katso kiinnostavaa elokuvaa, pelaa hetki kännykkäpeliä, tartu sanaristikkoon tai sudokuun. Pari minuuttia voi riittää katkaisemaan piinaavan ajatusketjun.

4. Huoliajatuksiin reagoiminen pakkotoiminnoilla, kuten käsien jatkuvalla pesemisellä, on väliaikainen apu. Lopulta paha olo vain kasvaa. Ahdistusta kannattaakin lievittää muilla keinoin, kuten liikunnalla, käsitöillä tai hengitysharjoituksilla. Säännöllinen liikunta ja rentoutuminen myös ehkäisevät oireita, joita stressi usein pahentaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!