Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat parisuhteen kukoistamaan – suomen­ruotsalaiset antavat rakkausvinkit suomenkielisille

Suomessa ruotsinkielisten liitot ovat onnellisempia kuin suomenkielisten. Yksi syy on se, että moni ruotsinkielinen asuu maalla. Mitä muuta voi oppia suomenruotsalaisten parisuhteista?

Elämä
 
Juha Metso
Porvoolaiset Johanna ja Andreas Liljeberg ovat olleet kuusi vuotta naimisissa. Onnen on sinetöinyt 1-vuotias Ian-poika.
Porvoolaiset Johanna ja Andreas Liljeberg ovat olleet kuusi vuotta naimisissa. Onnen on sinetöinyt 1-vuotias Ian-poika. Kuva: Juha Metso

Oletko tyytyväinen puolisoosi?

Sitä Väestöliitto kysyi Perhebarometrissään suomalaisilta muutama vuosi sitten.

Ilmeni, että ruotsinkielisistä pareista 61 prosenttia oli erittäin tyytyväisiä puolisoonsa. Suomenkielisistä erittäin tyytyväisiä oli 39 prosenttia.

Ruotsinkielisillä pareilla oli 40 prosenttia pienempi riski avioeroon kuin suomenkielisillä pareilla. He olivat myös suomenkielisiä tyytyväisempiä parisuhteisiinsa.

Mitä suomenkieliset pariskunnat voisivat oppia ruotsinkielisiltä?

Olkaa kuin työpari 

Perhebarometrissä tarkasteltiin viittä olennaista ulottuvuutta, joilla parisuhteen toimivuutta ja laatua voi arvioida. Näistä parin välinen yhteistyö on kaikkein merkittävin. Pariskunta on parhaimmillaan kuin työpari, jonka osapuolet hoitavat yhdessä sovitut osuutensa.

Perhebarometrin mukaan ruotsinkielisten parisuhteissa isät osallistuvat suomenkielisiä isiä tasapuolisemmin lastenhoitoon. Huoli lapsista on ruotsinkielisille myös tärkeämpi syy pysyä yhdessä kuin suomenkielisille.

Suomenruotsalaiset Johanna ja Andreas Liljeberg ovat olleet kuusi vuotta naimisissa. Heillä on 1-vuotias Ian -poika.

Alakoulun opettajina työskentelevä pari on vaihdellut vastuuta Ianin hoidossa. Pojan syntymän jälkeen Johanna hoiti kotia ja lasta, kun Andreas kävi töissä. Nyt tilanne on toisinpäin.

"Ei meillä ole mitään lukujärjestystä siitä, kuka siivoaa tai laittaa ruokaa. Pääasia on, että molemmat osallistuvat", Johanna sanoo.

"Arki on kaikkein tärkein juttu. Jos se ei toimi, ei toimi suhdekaan", Andreas sanoo.

Muuttakaa maalle

Toinen merkittävä suhdetta lujittava tekijä on parin yhteenkuuluvuus. Se tarkoittaa, että kumpikin osapuoli sitoutuu suhteeseen ja tekee töitä sen eteen, että suhteelle jää riittävästi aikaa.

Erityisesti tässä asiassa ruotsinkieliset pariskunnat ovat suomenkielisiä taitavampia.

"Yhteinen aika on avaintekijä siihen, miksi ruotsinkielisten avioliitot tuntuvat olevan onnellisempia kuin suomalaisten. Ruotsinkieliset viettävät yhdessä selvästi enemmän aikaa tai ainakin kokevat, että sitä on riittävästi", toteaa Perhebarometrin laatija, tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Kontula on tutkinut suomalaisia parisuhteita jo vuosikymmenten ajan. Kontulan mukaan yhteiseen aikaan vaikuttaa voimakkaasti elämäntapa. Lähes puolet ruotsinkielisistä asuu maaseudulla tai harvaan asutulla alueella, jossa kaupungin hulinat eivät stressaa.

Liljebergit asuvat Porvoossa omakotitalossa, jossa on iso piha ja ystävät lähistöllä. Ympärillä on metsää, jonne pääsee purkamaan ajatuksia tarvittaessa.

"Olemme paljon kotona. Riitatilanteessa täällä on tilaa paukuttaa ovia ja hengittää", Johanna Liljeberg sanoo.

Tutkimuksen mukaan myös maalla asuvat suomenkieliset ovat yleisesti ottaen onnellisempia. Tosin suomenkielisistä vastaajista harvaan asutuilla alueilla asui vain alle kymmenesosa.

Muistakaa koskettaa

Läheisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne lisäävät onnellisuutta. Intiimiys onkin kenties syvimmin pareja yhteen solmiva asia.

Intiimiys voi olla seksuaalista tai esimerkiksi sanallista toisen huomioimista. Kun muistuttaa kumppaniaan tämän eroottisesta vetovoimasta sanoin ja teoin, tyytyväisyys suhteeseen usein paranee.

Osaavatko ruotsinkieliset tämän suomenkielisiä paremmin? Osmo Kontulan mukaan niin voi olla. Tunteiden ilmaiseminen ja asioista puhuminen vaikuttaa olevan ruotsinkielisillä tärkeämmässä asemassa kuin suomenkielisillä.

Liljebergeillä intiimiys näkyy kosketuksina arjessa. He ottavat toisiaan kädestä television ääressä ja antavat suukon ennen nukkumaanmenoa. Kerran viikossa he käyvät yhdessä saunassa ja katsovat elokuvan.

"Lapsen saamisen jälkeen seksi ei ole ollut enää ykkösenä tai kakkosena, mutta ei se kokonaan ole unohtunut", Johanna toteaa.

"Ianin syntymän jälkeen emme ole huoltaneet parisuhdetta kovinkaan hyvin, mutta tiedämme, että meillä on edelleen olemassa se yhteys", Andreas lisää.

Johannalle on tärkeää, että ennen nukkumaanmenoa Andreaksella on aikaa jutella ja käydä läpi kuulumisia. Andreas puolestaan pitää siitä, että vaimo osoittaa hänelle arvostustaan.

"Tuntuu mukavalta, kun Johanna tulee töistä ja kehuu, että olen hyvä isä ja hoidan asiat kotona hyvin."

Haaveilkaa yhdessä

Perhebarometrin mukaan ruotsinkielisistä pareista 61 prosenttia kertoi olevansa puolisoonsa erittäin tyytyväisiä, kun taas suomalaisista erittäin tyytyväisiä oli vain noin 39 prosenttia. Tämä tyytyväisyysero selittää Osmo Kontulan mukaan varmasti osan siitä, miksi ruotsinkielisten riski avioeroon on niin paljon pienempi kuin suomenkielisillä.

Persoonallisuuksien yhteensopivuus parantaa suhteen onnistumista. Parit joilla on samankaltaiset elämänarvot, jatkavat yhdessäoloa todennäköisemmin kuin parit, joilla arvot eroavat merkittävästi. Luonteenpiirteiden ei välttämättä tarvitse olla yksi yhteen, jos kommunikointi muuten toimii.

Liljebergeillä tyytyväisyys kumppaniin näkyy esimerkiksi siinä, että molemmat arvostavat toistensa älykkyyttä. Jo suhteen alusta asti he ovat voineet puhua aiheesta kuin aiheesta.

"Täydennämme toisiamme. Johanna on puhelias ja avoin, minä puolestani harkitseva ja hiukan sisäänpäin kääntynyt", Andreas sanoo.

Pari tapasi ensimmäisen kerran vuoden 2007 uudenvuodenaattona, ja jo kahden kuukauden seurustelun jälkeen he muuttivat yhteen. Häitä vietettiin noin vuosi ensitapaamisen jälkeen.

Yhteensopivuutta lujittavat lisäksi yhteiset haaveet ja projektit. Tällä hetkellä Liljebergit keskittyvät poikansa Ianin kasvattamiseen, mutta joskus tulevaisuudessa he haluavat matkustaa yhdessä. Toinen lapsikin on tarkoitus hankkia.

"Meillä ei ole kiire minnekään. Onnellisuutta on se, että haluaa samoja asioita", Johanna tiivistää.

Puhukaa ongelmista

Mikään parisuhde ei toimi tyhjiössä. Parisuhteen ulkopuolella on aina tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa suhteeseen positiivisesti tai negatiivisesti.

Onnen säilymisen kannalta on tärkeää, että keskusteluyhteys säilyy, vaikka ulkoiset tekijät rasittaisivat suhdetta. Lapset, sukulaiset, ystävät, työ ja harrastukset vievät aikaa parin kahdenkeskiseltä yhdessäololta.

Perhebarometrin mukana ruotsinkieliset pitävät parisuhteessa suomenkielisiä tärkeämpänä molemminpuolista arvostusta sekä kykyä tunteiden ilmaisemiseen ja asioista puhumiseen.

Osmo Kontula muistuttaa, että ruotsinkielisillä on myös keskimääräistä parempi koulutustaso, mikä saattaa lisätä rakentavaa kommunikointia. Koulutus saattaa parantaa myös taloudellista tilannetta, mikä vähentää stressiä raha-asioista.

Johanna ja Andreas Liljebergillekin luonnollisesti tulee stressaavia tilanteita eteen. Niitä helpottaa ainakin se, että kumpikin on samassa ammatissa.

"Olemme molemmat opettajia ja tiedämme, miten raskasta työ joskus on. Toisen ärtymystä on helpompi ymmärtää", Andreas sanoo.

Liljebergien arkeen tuovat piristystä muun muassa yhteisten ystävien vierailut. Muuten elämä pyörii pitkälti kodin ja lapsen ympärillä.

Toisinaan suhteen ristiriitaisessa vaiheessa toinen tai molemmat osapuolet voivat ihastua johonkin toiseen. Pahimmassa tapauksessa se ajaa parin lopulta eroon.

Andreas ja Johanna näkevät ihastumiset osana elämää.

"Jos toisella on joku pieni ihastus, niin olkoon", Johanna sanoo.

"Yritän ajatella, millaista elämä olisi sitten, kun ihastuksen ensihuuma laantuu. Tulen aina siihen tulokseen, että Andreaksen kanssa arki toimii kaikkein parhaiten."

 

Väestöliiton Yhdessä vai erikseen -nimisessä Perhebarometrissä (2013) selvitettiin suomalaisten avio- ja avoliittojen vahvuuksia ja ristiriitoja. Tutkimukseen poimittiin Väestörekisterikeskuksesta noin 10 000 vuonna 2005 avio- tai avoliiton solminutta suomalaista. Erilliset kyselylomakkeet lähetettiin parisuhteessa eläville ja siitä eronneille vastaajille. Tutkimusta varten tehtiin myös henkilöhaastatteluja eron kokeneille alle 35-vuotiaille miehille ja naisille. Tutkimukseen vastasi yli 3 000 keski-ikäistä suomalaista, joihin lukeutuu noin tuhannen ruotsinkielisen erityinen lisäotanta. Ruotsinkielisiä on Suomessa 291 000 eli 5,5 prosenttia koko väestöstä. Noin 60 prosenttia ruotsinkielisistä avioituu toisen ruotsinkielisen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!