Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi suurimmista tabuista: Lastenhankinta kaduttaa

Jos lastenhankinta kaduttaa, voiko sitä sanoa edes ääneen? Kristiina koki jo äitiyslomalla, ettei vanhemmuus ole hänen juttunsa. Annia taas uuvuttavat hänen erityislapsensa.

Elämä
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Jos lastenhankinta kaduttaa, uskaltaako sitä sanoa edes ääneen? Kristiina koki jo äitiyslomalla, ettei vanhemmuus ole hänen juttunsa. Annia taas uuvuttavat erityislapset ja toisen lapsen väkivaltaisuus.

Se on vanhemmuuden suurin tabu. Häpeällinen tunne, jota on vaikea myöntää edes itselleen. Pahinta, mitä lapsi voi kuulla.

Mutta netin keskustelupalstoilla asiasta puhutaan suoraan:

"Kadun lastani. En kaipaa mitään tuomitsemista. Lähinnä olisin kiinnostunut kuulemaan, onko kenelläkään muulla ollut vastaavanlaisia tunteita ja menivätkö ne ohi."
"Annan lapsilleni kaikkeni, mutta kadun kovin heidän tekemistään. -- Väsymyksestä/masennuksesta ei ole kyse. Mies hoitaa lapsia tosi paljon, ja mulla on paljon vapaa-aikaa ja saan nukkua ihan niin paljon kun haluan. En tiedä, missä vika."
Suomessa asia on totuttu näkemään toisin päin: lapsia toivotaan enemmän kuin saadaan. Väestöliiton Perhebarometrin mukaan muutama prosentti naisista ja hieman useampi miehistä kuitenkin toivoo, että heillä olisi vähemmän lapsia kuin on. Siis katuu lastentekoa.

Keskustelupalstoilla äidit ja isät avautuvat nimimerkin suojissa, kuinka lapsen syntymän jälkeen elämä on muuttunut kurjaksi tai perhe-elämä ei tunnu omalta. Jotkut miettivät huolissaan, miksi eivät saa vanhemmuudesta nautintoa, vaikka lapset ovat kilttejä ja elämä kunnossa.

Aihe on räjähdysherkkä. Katujille tarjotaan netissä hanakasti diagnooseja:

"Kuulostaa masennukselta, pitäisiköhän sun käydä juttelemassa jossain."

"Jos on niin tyhmä ja harkitsematon, että lapsen tekee ja sitä katuu, on henkisesti vajaa."
Onko todella näin? Vai voiko terve ja tasapainoinen vanhempi katua lastenhankintaa?

Viisikymppinen Kristiina on teini-ikäisen lapsen äiti. Hänestä katuminen on vahva sana, mutta tunne on tuttu.

Kun Kristiinan mies ja lapsi lähtevät viikonlopuksi matkalle, Kristiinan hartiat valahtavat alas ja olo on energinen.

"Se on syntisen ihanaa. En ikävöi miestäni enkä lastani, en ole koskaan ikävöinyt. Oman tilan tarpeeni on hyvin suuri."

Kristiina ei koskaan haaveillut äitiydestä. Hänen puolisonsa kuitenkin alkoi toivoa lasta.

Pitkään Kristiina keksi syitä, miksei olisi sopiva hetki: työkiireet, matkustelu, taloustilanne. Kunnes lähempänä neljääkymmentä tekosyitä ei enää ollut.

"Sanoin puolisolleni, etten tunne palavaa halua lapsentekoon. Keskustelimme siitä, minkälaista arki tulisi olemaan. Hän ei nähnyt siinä mitään ongelmaa."

Vuoden miettimisen jälkeen pariskunta päätti yrittää. Pian Kristiina oli raskaana.

"Heti äitiyslomalla tajusin, ettei tämä ole minun juttuni. Tunsin, että aivoni kutistuvat rusinan kokoisiksi."

Vauva oli hyväntuulinen ja tyytyväinen, mutta lapsen rytmin mukaan eläminen tuntui ankealta. Kun lapsi nukkui päiväunia, Kristiina teki töitä, jotta saisi kiinnostavaa ajateltavaa.

Helposta vauvasta kasvoi reipas koululainen. Kristiina on pitänyt huolta siitä, että perhe viettää paljon aikaa yhdessä. Päivittäin hän kertoo lapselleen, että rakastaa tätä. Iltaisin he istuvat keittiössä juttelemassa elämästä. Lapsen kasvaessa yhteiselosta on tullut koko ajan mukavampaa.

Silti Kristiina ajattelee usein, että olisi vähintään yhtä onnellinen kuin nyt, jos ei olisi äiti.

"Olen mielestäni onnistunut äitinä hyvin. Se ei ole lapsen vika, että tunnen oloni riittämättömäksi, eikä se saa myöskään näkyä lapselle. Lapsi on silti muuttanut elämää enemmän kuin osasin odottaa. Ennen lasta suhde mieheeni oli kumppanuutta. Nyt tuntuu siltä, että kotona on kaksi teini-ikäistä. Koen, ettei kapasiteetti riitä yhtä aikaa vaativaan työhön ja äitinä ja vaimona olemiseen."

Kristiina on sanonut myös miehelleen, ettei häntä ole tarkoitettu perhe-elämään. Puoliso ei ole säikähtänyt tätä.

"Silloin tietää, että asiat ovat ihan hyvin. Tilanne olisi vakavampi, jos asia olisi minulle niin häpeällinen möykky, että hautoisin sitä yksikseni."

Ihan jokainen meistä on joskus ollut lapsi. Jokainen siis tietää, että lapsen näkökulmasta hyvä vanhempi on sellainen, joka rakastaa ja nauttii vanhemmuudesta.

"Mutta vanhemmalla voi olla muitakin intressejä. Tämä on jo eläinkuntaan sisäänrakennettu väistämätön konflikti", sanoo Väestöliiton perhetutkija, sosiologi Anna Rotkirch.

Yleensä käy niin onnellisesti, että vanhemmat kiintyvät lapseensa ja nauttivat hänen kanssaan olemisesta. Joillekin vanhemmuus voi olla luontaisempaa kuin toisille, samaan tapaan kuin jotkut ovat sopivampia esimiehiksi tai huippu-urheilijoiksi.

Näihin kaikkiin hommiin opitaan ja kasvetaan. Silti kiintymyksen lapseen kuvitellaan syttyvän heti. Jos näin ei ole, vanhempi saattaa hädissään pelätä, ettei kykene rakastamaan lastaan, Rotkirch sanoo.

"Toisilla voi mennä kuukausia, että he kiintyvät lapseensa."

Ei ole ennenkuulumatonta, että kiintymyssuhde jää etäiseksi. Silloin katumus voi hiipiä helpommin mieleen.

Väestöliiton keräämässä Äidin kielletyt tunteet -aineistossa etäiseen suhteeseen löytyi erityisesti kaksi syytä: korkeat odotukset vanhemmuudesta ja perheen vaikeudet.

Odotusten ja todellisuuden törmääminen on Rotkirchin mukaan tyypillistä ajassamme, jossa lastenteko on suunniteltua ja perhe perustetaan hiukan vanhempana, jolloin elämä on jo vakiintunut.

"Toiveet lapsen suhteen saattavat olla ylimitoitettuja. Lapsia halutaan hoitaa mahdollisimman hyvin. Usein vanhempi jää kuitenkin hoitovastuun kanssa aika yksin. Tällöin vanhemmuus voi tuntua pettymykseltä. Tutkimuksessa nousi esiin tapauksia, joissa äidit pohtivat, että nyt pitäisi olla onnellinen, kun on lapsi, uusi talo ja hyvä mies, mutta onkin tyhjä olo."

Näitä ajatuksia pyörittelevät etenkin pikkulasten vanhemmat ja varsinkin sellaiset, jotka ovat lastentulon jälkeen joutuneet luopumaan ystävien tapaamisesta ja omista harrastuksistaan.

Rotkirchin mukaan ahdistus katoaa yleensä, kun lapset kasvavat ja sosiaalinen elämä lisääntyy.

Aina etäisen suhteen taustalla ei kuitenkaan ole odotusten ja todellisuuden ristiriita vaan vakavammat ongelmat.

"Yksi suurimmista riskitekijöistä on se, että lapsi on vakavasti sairas. Toinen iso haaste on ero ja yksin jääminen lasten kanssa. Isien heikompaan kiintymykseen taas vaikutti äitejä enemmän parisuhteen ongelmat ja se, ettei lapsen kanssa vietetty tarpeeksi aikaa syystä tai toisesta", Rotkirch sanoo.

Ajatus tulee usein iltaisin, kun työpäivä on ohi ja perhe yhdessä kotona. Silloin Anni miettii, mitä tekisi jos saisi taikasauvan ja voisi taikoa lapsensa pois.

Viimeksi ajatus kävi mielessä eilen, kun esikoinen sai taas raivokohtauksen. Siitä jäi muistoksi sinertävä mustelma käsivarteen.

"Jos olisin tiennyt, minkälaista perhe-elämämme tulee olemaan ja saisin valita, teenkö lapsia, en tekisi", nelikymppinen Anni sanoo.

Anni on kahden ala-asteikäisen lapsen äiti. Kolme viime vuotta hän on katunut päivittäin sitä, että päätti tehdä lapsia.

Tunne hävettää niin, että siitä puhuessaan Anni madaltaa ääntään, vaikka lähistöllä ei ole ketään kuulemassa.

Mikään ei ole mennyt niin kuin ajattelin, hän sanoo.

Piti käydä niin, että sunnuntaisin pakattaisiin eväät reppuun. Lapset juoksisivat metsäpoluilla kurahaalarit kahisten. Kotimatkalla tulisi väsymyskiukku. Äiti nostaisi syliin ja rauhoittaisi pienen äksyilijän.

"Haaveilin äitiydestä kauan. Kuvittelin, kuinka askartelisimme ja kävisimme museossa. Olisi ihanaa, kun he kutsuisivat minua äidiksi."

Vauva-aikana Annin molemmat lapset olivat itkuisia ja nukkuivat huonosti.

Huonoa tuuria, mutta sellaistahan lasten kanssa joskus on, Anni ajatteli.

Hiljalleen alkoi selvitä, ettei kaikki ole kunnossa. Esikoinen sai hillittömiä raivokohtauksia, joiden aikana hän hakkasi vanhempiaan nyrkein. Anni yritti pitää sylissä, kun pakko-oireet ja -ajatukset saivat lapsen hysteeriseksi.

Kuopuskin oireili. Lääkäreiltä alkoi tulla diagnooseja, jotka kertoivat vakavista psyykkisistä ongelmista.

Nyt sairaalakoulu, terapiat, psyykelääkkeet ja väkivalta ovat perheen arkea.

"Aluksi menin vain päivästä toiseen ja ajattelin, että pitää jaksaa selviytyä. Kolmisen vuotta sitten pysähdyin katsomaan lapsettomia ystäviäni ja perheitä, joiden lapset olivat terveitä. Että tuokin pikkutyttö on antanut letittää tukkansa ja tuo poika syö kiltisti ruokansa. Mietin, miksi meillä ei ole sellaista."

Anni korostaa tietävänsä, että kaikilla perheillä on vaikeita päiviä. Ei hän niitä pelkää.

"Mutta meillä ei ole ikinä helppoja. Rakastan lapsiani ja toivon, että olisi edes yksi päivä, jolloin kaikki sujuisi ilman riitoja. Kun sitä ei tule, vanhemmuudesta ei saa koskaan palkintoa. Tällaista tämä nyt on. Kaduttaa."

Myös terve ja tasapainoinen vanhempi voi tuntea katumusta, Rotkirch sanoo. Vanhemmat ovat kautta aikain kokeneet, että lapset ottavat liikaa.

"Se ei ole uusi eikä epänormaali tunne. Vanhemmat antavat aina enemmän lapsilleen kuin saavat takaisin."

Joskus on kuitenkin syytä huoleen. Jos lapsi tuntuu niin etäiseltä, ettei häntä tee mieli nostaa syliin tai silittää, on Rotkirchin mukaan haettava apua.

"Lapsen kannalta on tuhoisaa, jos hänelle ei osoiteta hellyyttä ja vanhemman rakkautta. Silloin kannattaa käydä juttelemassa ammattilaisen kanssa. Kyseessä saattaa olla masennus, vaikka muuten onkin toimintakykyinen."

Jos lapset on hoidettu hyvin, eikä ihminen silti ole kokenut vanhemmuutta kovin merkittäväksi – sitten asia vain on niin, Rotkirch sanoo.

"Elämähän on täynnä oivalluksia siitä, että on saattanut tehdä väärän valinnan. Nelikymppisenä joku voi havahtua ajattelemaan, että ehkä olisin sopinut paremmin vaikka lapsettomaksi huippu-urheilijaksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!