Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajien "omatuntopelissä" päätetään vanhusten elämästä ja kuolemasta

Aiheutinko vanhukselle keuhkokuumeen, kun syötin häntä kiireessä? Geriatri Gustaf Molander tietää, että hoitajilla on tämänkaltaisia eettisiä pohdintoja. Hän pestautui vanhainkotiin saadakseen tietää niistä lisää.

Elämä
 
Liisa Takala
Geriatrian erikoislääkäri ja tutkija Gustaf Molander pestautui vanhainkoteihin lähihoitajien apulaiseksi, koska halusi tutkia hoitotyön eettistä kuormitusta.
Geriatrian erikoislääkäri ja tutkija Gustaf Molander pestautui vanhainkoteihin lähihoitajien apulaiseksi, koska halusi tutkia hoitotyön eettistä kuormitusta. Kuva: Liisa Takala

Päätös oli arkinen, mutta oikeasti kyse oli elämästä ja kuolemasta. Harmaahiuksinen herra makasi hauraana vanhainkodin metallireunaisessa sängyssä ja toivoi, että saisi nukkua. Lähihoitajan avustajana työskennelleen Gustaf Molanderin piti valita, maanitteleeko hän miehen istumaan vai antaako tämän maata koko päivän.

Jälkimmäinen vaihtoehto olisi säästänyt kiireistä työaikaa. Sen Molander olisi voinut käyttää viereisen potilaan vaipan vaihtamiseen tai hiukan pidempään syöttöhetkeen. Samalla se olisi merkinnyt kuoleman hiljaista hyväksymistä.

"Kun päätetään, ettei vanhusta enää nosteta istumaan tai pakoteta liikkeelle, hyväksytään se, että kunto alkaa romahtaa. Tällaisia isoja valintoja lähihoitajien on tehtävä kiireessä", Molander sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Hän nosti miehen istumaan.

Molander ei oikeasti ole lähihoitaja vaan geriatrian erikoislääkäri ja sosiaalitieteiden tutkija Helsingin yliopistossa. Vuoden ajan hän kuitenkin puki päälleen hoitajan asun ja työskenteli lähihoitajan avustajana terveyskeskusten vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa. Molander vaihtoi vanhuksille vaippoja ja jututti siinä sivussa hoitajia ja lääkäreitä, koska hän halusi tutkia hoitotyön eettistä kuormitusta.

Näky yllätti tutkijan. Yhden työpäivän aikana lähihoitajat tekivät itsenäisesti kymmeniä eettisesti vaativia päätöksiä, joilla saattoi olla kauaskantoiset vaikutukset.

"Jos hoitaja syöttää yhtä potilasta hitaasti, joutuu työkaveri syöttämään muut nopeammin, että kaikki ehtivät syödä tarpeeksi. Jos taas syöttää liian nopeasti, asukas saattaa vetää ruokaa keuhkoihinsa. Huonokuntoisten vanhusten yleinen kuolinsyy on keuhkokuume, ja törmäsin tapauksiin, joissa hoitajat miettivät ahdistuneina kotona, aiheuttivatkohan he taudin, kun syöttivät liian vauhdilla", Molander sanoo.

Jatkuva huonon omatunnon taakka on raskas kantaa. Sen vuoksi Molander itse jätti käytännön lääkärin työn parikymmentä vuotta sitten.

Viikonloppu lähestyi, eikä sairaalan vuodeosastolla ollut yhtään vapaata paikkaa. Oli 1990-luvun loppu, rahasta oli pulaa ja lääkärinä työskennelleen Molanderin oli pakko päättää, ketkä lähetetään takaisin kotiin. Hän kotiutti vajaakuntoisia vanhuksia, vaikkei heistä ollut vielä pärjäämään yksin.

"Tiesin, että he ovat siellä ensi viikolla uudestaan. Ja niin he olivatkin."

Välillä Molanderia syytettiin vanhusten lellimisestä. Hän ei raaskinut pyytää vastaanotolle tullutta huonojalkaista mummoa palaamaan seuraavalla viikolla vaan kuunteli kerralla kaikki vaivat. Jono odotusaulassa kasvoi, ja muiden työt viivästyivät.

Työkavereiden ripitystä kuunnellessaan Molander pohti, ketä hänen pitäisi palvella: järjestelmää, omaa työyhteisöään vai potilasta?

Samaan ongelmaan Molander törmäsi tutkijana vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa. Työ on jatkuvaa tasapainoilua potilaan, omaisten, työkavereiden, esimiehen ja työnantajan odotusten välillä. Näin syntyy tilanne, jota Molander kutsuu omatuntopeliksi: Omaiset syyttävät hoitajia riittämättömästä huolenpidosta. Hoitajat puolestaan kokevat, etteivät omaiset ole aikanaan tehneet tarpeeksi vanhuksen eteen ja yrittävät nyt vierittää huonon omatunnon hoitajien niskoille. Omaiset ja hoitajat yhdessä taas moittivat johtoporrasta, joka määrittelee tiukat resurssit.

"Eräässä yksityisessä vanhainkodissa nähtiin sellainenkin tapaus, että johtaja käski hoitajia kysymään vanhuksilta, ovatko he valmiita maksamaan enemmän, jotta saavat yhden hoitajan lisää", Molander kertoo.

Huonoa omaatuntoa yritettiin paikkailla viemällä vanhuksille herkkuja sänkyyn, halailemalla ja pyytelemällä anteeksi. Se on Molanderin mukaan inhimillistä, mutta ei ratkaise ongelmia.

Siksi Molander haluaa viheltää omatuntopelin poikki.

Tätä varten Molander on kehittänyt eettisen työn tarkistuslistan. Se on 20-kohtainen kysely, jonka avulla hoitohenkilökunta voi arvioida omatunnon taakkaansa. Mukana on esimerkiksi kysymys: Tuntuuko sinusta, että työpaikallasi kohdellaan vanhuksia tavalla, jolla et haluaisi omia läheisiäsi kohdeltavan?
Mitä enemmän kyllä-vastauksia tulee, sitä ripeämmin ongelmiin on puututtava.

Jotta puuttuminen ei jäisi sanahelinäksi, Molander ideoi vanhainkoteihin eettisiä neuvottelukuntia. Niissä lähihoitajat, sairaanhoitajat ja lääkärit määrittelevät yhdessä, mikä on riittävän hyvää hoitoa – ilman hierarkiaa.

Molanderin mukaan juuri hierarkia on yksi syy hoidon ongelmiin.

"Miksi lähihoitajia ei kuulla, kun lääkäri tekee hoitopäätöksiä? Osastolle saattoi ilmestyä uusi keikkalääkäri, joka päätti vanhuksen kipulääkityksestä tai antibioottihoidosta, vaikka ei juuri tuntenut potilaan vointia. Lähihoitaja, joka nostelee ja liikuttelee vanhusta päivittäin, osaisi heti sanoa, minkälaisia kipuja potilaalla on."

Lähihoitajien lisäksi Molander ottaisi myös omaiset nykyistä enemmän mukaan tekemään hoitopäätöksiä. Varsinkin elämän loppuvaiheessa, kun vanhus ei enää itse kykene puhumaan puolestaan.

"Vaikka päätös lopulta osoittautuisi huonoksi, se on helpompi kestää, jos on saanut osallistua sen tekemiseen."

Päässä tuntuu kummalliselta, äiti sanoi puhelimessa. Sitten puhelu katkesi.

Molander hälytti naapurin hätiin ja lähti ajamaan kesämökiltä kohti Helsinkiä.

Sairaalassa selvisi, että kyse oli aivoverenvuodosta. 72-vuotias äiti oli hengityskoneessa ja ennuste oli huono.

Työssään geriatrina Molander oli ollut samassa tilanteessa kymmeniä kertoja aikaisemmin. Nyt mieli toimi eri tavalla.

"Toivoin ihmettä, että äiti tokenisi."

Viikonlopun ajan Molander nukkui äitinsä huoneessa, kostutti kuivuvaa suuta ja silitti poskea. Kuunteli hengityskoneen raskasta hurinaa. Huolta helpotti, että sai itse auttaa.

Kun ylilääkäri maanantaiaamuna saapui töihin, Molander pyysi, että kone kytketään pois.

"Vain pari kuukautta aikaisemmin äitini oli sanonut, ettei halua jäädä sairaalaan makaamaan. Kotoa löytyi hoitotahto. Ihan kuin hän olisi aavistanut."

Molander tiesi, että yksi hoitohenkilökunnan vaikeimmista tehtävistä on päättää, milloin lopettaa hoitaminen. Nytkin lääkäri epäröi.

Molander pysyi tiukkana. Hän halusi toteuttaa äitinsä viimeisen toiveen.

"Se, että sain omaisena osallistua päätösten tekoon ja tiesin, että äitini tahtoa kunnioitettiin, auttoi tuskan sietämisessä. Kuolemasta jäi kaunis muisto."

Samanlaista kohtelua Molander toivoo myös itselleen, kun hänen aikansa koittaa.

"Hoitolaitoksissa työskentely vahvisti tunnetta, etten halua joutua muista riippuvaiseksi. Jos kuitenkin menen laitokseen, toivon, että joku keskustelisi kanssani ja saisin itse päättää nousenko vai makaanko. Ja ettei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että minua hoitavilla ihmisillä on kiire."

Onko tällainen mahdollista Suomessa?

Sitä Molander miettii hetken.

"Se ei ole todennäköistä. Mutta hyvällä tuurilla olen onnekas. Olen työskennellyt ihanissa vanhainkodeissa. Niissä hyvä hoito ei ole kiinni resursseista vaan siitä, että työ on organisoitu taitavasti ja hoitamassa on ihmisiä, jotka eivät ole robotteja vaan ajattelijoita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!