Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Ihmiset muistavat häkellyttävän hyvin, mitä saavat lahjaksi

Miksi on niin kiva saada kukkia? Markkinoinnin professori kertoo.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Tapio Vanhatalo
Kuva: Tapio Vanhatalo

Miksi on niin kiva saada kukkia? Markkinoinnin professori Gad Saad Montrealin Concordia-yliopistosta kertoo:

"Vastavuoroinen lahjojen antaminen on äärimmäisen tärkeä ja universaali osa sosiaalista kanssakäymistä. Ihmiset ovat häkellyttävän taitavia muistamaan, millaisia lahjoja kukakin on antanut ja saanut, ja siksi lahjojen vaihdolla on mahdollista luoda pitkäkestoisia suhteita.

Kukkien kasvattaminen ja lahjoittaminen on tuhansia vuosia vanha tapa. Psykologi Jeannette Haviland-Jonesin mukaan koristekukkien voidaan jopa nähdä kehittyneen rinta rinnan ihmislajin kanssa ja siten muodostuneen yhä miellyttävämmiksi ihmissilmälle. Tutkimuksissa on todettu, että kukkakimppu kohentaa sekä vastaanottajan että antajan mielialaa.

Kukkien antaminen on erityisen tärkeä osa kosiorituaaleja. Eräässä tutkimuksessa totesimme, että miehet valikoivat romanttisille kumppaneilleen antamansa lahjat usein taktisesti ja pyrkivät näin vaikuttamaan naiseen.

Naiset myös tietävät miesten toimivan näin ja ymmärtävät kukkakimpun olevan symbolinen ele, jolla vahvistetaan suhdetta. Tällä tavoin sosiaalinen konteksti tekee kukista erityisen miellyttävän lahjan.

Sosiaalinen konteksti vaikuttaa toki lahjan merkitykseen ja siihen liittyvään tunnelataukseen monilla tavoilla. Esimerkiksi kukkien vieminen sairaana olevan ystävän piristykseksi on tietenkin eri juttu kuin kimpun ojentaminen naisystävälle."

(Lisätietoa: Gad Saadin teoksessa The Consuming Instinct: What Juicy Burgers, Ferraris, Pornography, and Gift Giving Reveal About Human Nature.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!