Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikki puhuttelee eläintä ihmisessä

Luonnonilmiöt kuuluvat usein klassisessa musiikissa, kirjoittaa Suvi Ahola. Tällaisen musiikin voima kertoo hänen mielestään siitä, että ihmisessä on paljon luontoa ja eläintä jäljellä.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Äitini kertoo tarinaa, jonka mukaan kurkiaura lensi Ainolan yli, kun Jean Sibeliusta laskettiin hautaan kotinsa pihalla syyskuussa 1957. Totta tai ei, kurjet ja muutkin linnut olivat säveltäjälle rakkaita, ja se kuuluu musiikissa.

Kuuntelin kaikki Sibeliuksen sinfoniat talven ja kevään aikana Hämeenlinnassa, Okko Kamun johtaman Sinfonia Lahden esittäminä.

Viimeiseksi kuullun viidennen sinfonian aikana piti ajatella joutsenia.

Kun sitä sävellettiin keväällä 1914, oli lintujen muuttoaika. "12 joutsenta laskeutunut järven jäälle", Sibelius kirjoitti ihastuneena päiväkirjaansa. "Ollut Puotinokassa, tarkkaillut joutsenten elämää Heikin kiikarilla. Outoa, runollista! Ainutlaatuista!"

Ei ihme, että joutsenet pääsivät myös viidenteen sinfoniaan. Finaalissa niiden ääniä mukailevat käyrätorvet ja puupuhaltimet.

Sibeliuksen musiikki assosioituu muutenkin usein erilaisiin luonnon ääniin. Kolmannessa sinfoniassa on virtaavan veden liikettä, seitsemännessä tuulee. Omia ääniään on (ainakin minun päässäni) joutsenten ja kurkien lisäksi metsän huojuvilla puilla ja taivaalla purjehtivilla pilvillä.

Mietin, onko näin myös muiden säveltäjien ja kuuntelijoiden kohdalla.

Miksei olisi? Onhan Edward Elgarin Enigma-muunnelmissa minunkin korvissani brittiläisen ikimetsän tuntua ja tuuheiden pensasaitojen kahinaa. Tšaikovskissa kuulee puolestaan usein reen hangella, venäläisessä koivikossa.

Varmasti myös norjalaiset kuulevat omaa luontoaan Griegin, tšekit Janacekin ja virolaiset Pärtin musiikissa.

Uskon, että säveltäjät pyrkivätkin siirtämään luonnonilmiöiden tunnelmia musiikkiin, jäljittelemään veden, ilman ja eläinten ääniä. Se, samoin kuin tällaisen musiikin voima, kertoo, että ihmisessä on yhä paljon luontoa ja eläintä jäljellä.

Samoja maisemia samakaan musiikki ei silti päähämme luo. Kumma kyllä joku näkee Sibeliuksen viulukonserttoa kuunnellessaan pohjoiskarjalaisia honkia Kolin rinteillä.

Minun sisäisten silmieni eteen nousee itäinen Suomenlahti, elokuisessa iltahämärässä, juuri myrskyn edellä.

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija, jolla on kolme aikuista lasta, lapinkoira ja liian vähän kirjahyllyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!