Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäpotilas hoidetaan tehokkaasti – mutta moni jää sen jälkeen yksin

Elämä
 
Liisa Takala
Rintasyövän selättänyt Tiina Aaltonen perusti Siskot ry:n syövän kokeneiden tueksi. "Sairauden aikainen minä-minä-minä on vaihtunut Siskojen solidaarisuuteen", hän sanoo.
Rintasyövän selättänyt Tiina Aaltonen perusti Siskot ry:n syövän kokeneiden tueksi. "Sairauden aikainen minä-minä-minä on vaihtunut Siskojen solidaarisuuteen", hän sanoo. Kuva: Liisa Takala

Oli kaunis syyspäivä kolme ja puoli vuotta sitten, kun helsinkiläinen Tiina Aaltonen pamautti sädehoitoklinikan oven kiinni takanaan.

Ohi on – rintaleikkaus, sytostaatit ja sädehoidot. Syöpä selätetty. Uudet hiukset kasvoivat jo.

Lähipiiri hihkui: olet terve.

"Hetken olin riemuissani. Sitten jysähti pelko. Mitä jos en ole? Unettomina öinä tunnustelin itseäni: Mitä jos se vielä lymyilee jossakin? Päivisin seurasin hermostuneena pienimpiäkin kremppoja. Pelotti niin perhanasti."

Tiina Aaltonen on yksi niistä sadoista tuhansista suomalaisista, jotka ovat sairastaneet syövän.

Suomen syöpärekisterissä on 100 000 naista ja 60 000 miestä, joilla on yli viisi vuotta sitten todettu syöpä ja jotka ovat selvinneet tähän päivään asti. Tulevaisuudessa määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Entistä useampi sairastuu, mutta myös paranee.

Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärin Timo Joensuun mielestä Suomessa syövän hoidossa on saavutettu sellainen taso, että nyt olisi aika paneutua kysymykseen, miten elämä jatkuu syövän jälkeen ja miten elämänlaatu säilytetään.

"Aiemmin – ei niin kovin kauan sitten – lääkärit ajattelivat potilaan kohtaamisen jonkinlaisena möykkypatologiana. Ei puhuttu ihmisistä vaan esimerkiksi maksasta, munuaisista tai eturauhasesta. Nyt ymmärretään, että ihmistä pitää hoitaa kokonaisuutena", Joensuu sanoo.

"On tiedostettu myös se, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa syöpää. Sama pätee henkiseen puoleen. Kukin sairastunut tarvitsee omanlaistaan tukea hoitojen aikana ja niiden jälkeen."

Hyksin syöpäkeskuksen toimialajohtajan Petri Bonon mukaan syövän sairastaneiden seuranta vaihtelee syöpätyypin mukaan.

"Kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluvat seurannan lisäksi aina myös hyvät tukipalvelut", hän sanoo.

"Pääsääntö on se, että seurantaohjelma on tiiviimpi, jos tiheästä seurannasta on hyötyä. Esimerkiksi nuorten imusolmukesyöpää seurataan hyvinkin tarkasti, kun taas rintasyövän ja eturauhassyövän kohdalla seuranta on harvempaa ja uusia sähköisiä menetelmiä on otettu käyttöön."

Koko Suomen mittakaavassa seurannassa on Bonon mukaan isojakin eroja johtuen etäisyyksistä ja hoitavien yksiköiden miehityksestä.

Tiina Aaltonen kokee epäkohdaksi sen, että yhteys hoitavaan yksikköön katkesi hoitojen päätyttyä.

"Se on huutava puute", hän sanoo.

Sädehoidon päätyttyä Aaltosen tilaa seurataan säännöllisin mammografiakuvauksin. Niiden yhteydessä hän ei tapaa lääkäriä. Hoitajan hän on tavannut ensimmäisenä seurantavuonna. Halutessaan hän voi jättää soittopyynnön syöpäkeskuksen neuvontapuhelimeen.

Se ei Aaltosen mielestä riitä.

"Niin sanottu viiden vuoden seuranta pitäisi nostaa ihan oikeaksi seurannaksi, jonka aikana on tilaisuus tavata lääkäriä tai hoitajaa. Ei vain niin, että soittele jos jotakin tulee."

Ero on Aaltosen mukaan huikea verrattuna varsinaisiin hoitoihin. Silloin koneisto toimii kuin liukuhihna.

"Ei tarvinnut varailla lääkäriaikoja, eikä huolehtia itse mistään. Koko ajan tarjottiin tilaisuutta keskustella psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa."

Hoitojakso tuudittaa hänen mielestään potilaan tilaan, että hänestä huolehditaan. Putoaminen pelkkään mammografiaseurantaan on šokki.

Aaltosen syöpä löydettiin helmikuussa 2011. Gynekologi oli lähettänyt silloin 47-vuotiaan Aaltosen, yksityisyrittäjänä toimivan graafikon mammografiaan eli rintojen röntgentutkimukseen "varmuuden vuoksi".

Maatessaan tutkimuspöydällä Aaltonen kuuli lääkärin sanovan:

"Valitettavasti täällä on kasvain. Sinuna varautuisin pahimpaan."

Selvittyään ulos Aaltonen luki saamastaan paperista: maligni tuumori.

"Tajusin, että kyseessä on syöpä. Ensimmäinen ajatus oli, että kaikki loppuu ja minä kuolen. Soitin miehelleni, että tuletko hakemaan, koska en uskaltanut mennä bussiin."

Maaliskuun 24. päivänä kasvain ja osa rinnasta poistettiin. Selvisi, että syöpäsoluja oli kainaloiden imusolmukkeissakin. Aloitettiin sytostaattihoito.

Kahta erilaista solumyrkkyä valutettiin suoneen Hyksin syöpäklinikalla kolmen viikon välein. Ensimmäiset solumyrkkynsä Aaltonen sai vapunaattona. Vappubileissä Aaltonen oli kortisonipöllyssä ja hyperaktiivinen, eikä kyennyt nukkumaan koko yönä. Kolmen päivän päästä kortisonin antaminen loppui.

"Vaivuin sytostaattikoomaan, tuli kammoväsymys, lihas- ja luusärkyä ja pahoinvointia. Vatsa oli sekaisin."

Maku- ja hajuaistit hävisivät. Sitten lähti tukka.

"En jäänyt odottamaan, että tukka valuu suihkussa vesikaivoon. Istuin pihalla ja itkin. Mieheni ajoi hiuksia tutisevin käsin ja itki. Käsittelyn päätyttyä näytin lommokaljuiselta vesikoppivangilta."

Elokuussa alkoi kuuden viikon sädehoitojakso. Klinikalla piti käydä joka arkipäivä.

Mutta Tiina alkoi myös toipua. Sänki alkoi kasvaa päähän.

"Yhtenä aurinkoisena loppukesän aamuna tunsin herätessäni kahvin tuoksun. Se tuoksui ihanalta, ja huomasin himoitsevani kahvia. Tiina on tullut takaisin, totesi aviomies."

Aaltosen kokemus on Timo Joensuun mukaan tyypillinen.

"Vakava sairaus pysäyttää aina. Moni ahdistuu ja lamaantuu pelkästä diagnoosista. Kun sokkivaihe on pahimmillaan, pää on täynnä kysymyksiä", Joensuu kuvaa.

Huoli ei lopu, vaikka hoidot päättyvät.

"Se saattaa kääntää elämän ylösalaisin ja viedä yöunet."

Yksityisessä syöpäsairaalassa potilaan toipumista seurataan laboratorioarvojen ja kuvantamisten lisäksi lääkärin vastaanotoilla.

"Useimmissa syövissä uusiutumisen riski on suurin kahden ensimmäisen vuoden aikana. Sen jälkeen tapaamiset voi harventaa tapahtuvaksi puolivuosittain tai vuosittain aina viidenteen vuoteen asti. Mutta jos potilaalle tulee kipuja, uusia kyhmyjä tai mitä tahansa huolen aihetta, hänellä pitää olla mahdollisuus saada yhteys seurannasta vastaaviin henkilöihin heti, ei vasta seuraavalla vastaanotolla", Joensuu sanoo.

Tiina Aaltosen selviämiskeino oli vertaistuki.

Hän liittyi Facebookin rintasyöpään sairastuneiden naisten Siskot-ryhmään, johon kuuluu nykyisin 200 jäsentä ympäri Suomen. Myöhemmin hän perusti Siskot ry:n.

Yhdistys haluaa puhua erityisesti syöpää sairastavien nuorten äitien puolesta.

"Kun äiti sairastaa, hän on aina lojaali lapselleen ja sanoo, että en minä kuole. Minulla ei ole omia lapsia, joten voin puhua äitien puolesta", Aaltonen sanoo.

Aaltonen haluaa nostaa esiin myös ne, jotka eivät parane.

"Siskojen mielestä kuolevillakin pitää olla ääni."

Valtakunnallisessa Faceboook-ryhmässä paljastuu Aaltosen mukaan kirkkaasti epätasa-arvo, joka Suomessa vallitsee.

"Näemme, miten erilaista hoitoa ihmiset saavat eri puolilla Suomea. Uusia lääkkeitä tulee käyttöön koko ajan. Jotkut saavat niitä, toiset eivät. Joku kärsii järkyttävistä kivuista. Me voimme vain toivotella Facebookissa tsemppiä ja lähettää sydämenkuvia. Se on niin raivostuttavaa", Aaltonen puuskahtaa.

Yksi ratkaisu Suomen hoitokäytäntöjen saamiseksi yhdenvertaisiksi olisi tarjolla Hyksin syöpäkeskuksen kehittämispäälliköllä Tuula Helanderilla, joka toimii myös asiamiehenä Suomen syöpäinstituutin säätiössä.

Syöpäinstituutti ajaa Suomeen kansallista syöpäkeskusta, joka yhdistäisi syövän tutkimuksen, opetuksen ja diagnostiikan hoitokäytäntöihin.

"Keskus varmistaisi sen, että kaikki suomalaiset saisivat yhdenvertaisesti korkealaatuista hoitoa", Helander sanoo.

Keskuksen muodostaisi viisi alueellista keskusta, joiden toiminta ja työnjako sovittaisiin ja koordinoitaisiin yhteisesti.

Tarkoituksena olisi kehittää korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen perustuvia, kaikkien saatavilla olevia syöpähoitoja

"On huomionarvoista, että lääketutkimuksissa potilaat ja kunnat saavat lääkkeet ilmaiseksi", Helander huomauttaa.

Aloite Suomen kansallisesta syöpäkeskuksesta on jätetty sosiaali- ja terveysministeriölle jo vuonna 2009. Nyt keskukselle etsitään rahoitusta.

"Kaksi miljoonaa euroa riittäisi käynnistämiseen", Helander sanoo.

Entä Aaltonen, miten hän voi nyt, kun syövän löytymisestä on neljä vuotta?

"Minun tapani kohdata vaikeudet on toiminta. Sairauden aikainen minä-minä-minä on vaihtunut Siskojen solidaarisuuteen."

Hän on löytänyt itsestään myös uuden vahvuuden.

"Aiemmin ajattelin, että jos tämä alkaa uudelleen, hyppään sillalta. Nyt tiedän, että niin ei käy. Minä romahdan, kokoan palaset ja lähden sotaan uudelleen."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!