Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitipuoli voi olla epävarma, kateellinen ja mustasukkainen

Saako äitipuoli paijata lasta – tai kieltää? Entä ostaako hän lapsille vaatteita? Ne kysymykset olivat Leena Paasiolle aikoinaan vaikeampia kuin suhde miehen lapsiin.

Elämä
 
Arka paikka: Äitipuoli voi olla epävarma, kateellinen ja mustasukkainen
Arka paikka: Äitipuoli voi olla epävarma, kateellinen ja mustasukkainen
Saako äitipuoli paijata lasta – tai kieltää? Entä ostaako hän lapsille vaatteita? Ne kysymykset olivat Leena Paasiolle aikoinaan vaikeampia kuin suhde miehen lapsiin. HSTV:n Arka paikka –ohjelman juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

Myrsky alkoi yhdestä tikkukaramellista.

Takana oli hauska päivä Puuhamaassa, mutta kotimatkalla nelivuotias Emma -tyttö sai raivarin. Hän halusi ehdottomasti tikkarin huoltoaseman kahvilasta, eikä Leena Paasio suostunut ostamaan sitä.

Lapsen edessä Paasio yritti pysyä rauhallisena, mutta jälkeenpäin pää kohisi kysymyksiä. Olinko liian tiukka? Ylitinkö sopivan käytöksen rajat? Poteeko lapsi jotain muutakin kuin tavallista nelivuotiaan uhmaa?

Paasion epävarmuuteen oli syynsä. Hän ei ollut keksinyt perheen sääntöjä ja rajoja itse. Hän oli hypännyt niiden keskelle ulkopuolelta, mutta oli silti omalta osaltaan vastuussa.

Hänestä oli tullut Emman ja tämän isosiskon Hanna-Marin äitipuoli.

Liisa Takala

Samanlaista sisäistä kamppailua käy moni muukin puolivanhempi, Leena Paasio sanoo.

Paasio työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Tänä keväänä hänestä tuli esikoiskirjailija.

Paasion romaani Melkein äiti kertoo äitipuolesta, joka etsii paikkaansa miehen, tämän tyttären ja entisen puolison arjessa. Fiktiivistä tarinaa kirjoittaessaan Paasio keskusteli useiden uusperheellisten kanssa, selasi netin keskustelupalstoja ja luki tutkimuksia.

Hän huomasi, että äiti- ja isäpuolten mielessä vellovat samat tunteet: epävarmuus, mustasukkaisuus ja kateus.

"Kaikki tuttuja tunteita minullekin."

Suomessa on noin 50 000 uusperhettä eli perhettä, johon kuuluu lapsia aikuisten entisistä perhesuhteista. Suomen uusperheiden liiton mukaan ulkopuolisuuden tunne on jossain vaiheessa läsnä jokaisessa perheessä. Se ei rajoitu vain puolivanhempiin: sitä voivat kokea myös biologiset vanhemmat siitä ajasta, jonka lapsi viettää toisessa perheessä. Puolivanhemmat voivat puolestaan kadehtia biologisen vanhemman ja lapsen läheistä suhdetta.

"Prosentuaalisesti uusperheestä erotaan useammin kuin ydinperheestä. Perheen koossapysymisessä olennaisin asia on vanhempien suhde, ja siinä ykköskysymys on äiti- ja isäpuolen roolit. Ne on aina ratkaistava", liiton toiminnanjohtaja, perheterapeutti Pekka Larkela sanoo.

Ensitreffit olivat aurinkoisessa Seurasaaressa yksitoista vuotta sitten. Tuttavat olivat usuttaneet Paasion kirjoittamaan tuntemalleen mukavalle miehelle. Paasio tiesi jo ennen treffejä, että miehellä oli lapsia.

"Kaksi kilttiä pikkutyttöä, niin minulle oli kerrottu. Taisin ajatella, että se on aika ihanaa. Tuntui hauskalta ja jännittävältä, miten erilaiset meidän elämäntilanteemme olivat: minä elin citysinkun elämää ja hän asui rauhallisella pientaloalueella kahden tyttären kanssa."

Kun seurustelua oli jatkunut kolmisen kuukautta, mies kutsui Paasion tapaamaan tyttöjä. Paasiota jännitti, sillä hetki oli ladattu merkityksillä.

Artikkeliin liittyvät

"Kun pääsee tapaamaan lapset, se tarkoittaa, että suhteessa ollaan tosissaan. Tiesin, että mieheni ei olisi esitellyt lapsia kenelle tahansa."

Kaikki meni ihmeen helposti: rivitalon olohuoneessa kolmevuotias Emma ja kuusivuotias Hanna-Mari esittelivät lelujaan, katsoivat Pikkukakkosta ja leikittivät koiraa Paasion kanssa.

Tytöt asuivat isänsä luona joka toisen viikon, ja ensitapaamisen jälkeen Paasiosta tuli nopeasti osa perheen arkea. Selvisi, että lasten kiltteys ei ollut vain alun vieraskoreutta. He olivat sopeutuvaisia tyttöjä, jotka hyväksyivät Paasion muitta mutkitta.

Yllättäen suurimmat tunnemyrskyt nousivatkin Paasion pään sisällä. Siihen riitti pienikin arkinen yhteenotto, tavallinen lapsiperheen kina.

"Mietin aina ensimmäiseksi, onko syy minussa."

Julkisilla paikoilla Paasio tarkkaili itseään. Erityisesti niin kävi silloin, kun paikalla oli aikuisia, jotka tunsivat lapset jo ajalta ennen äitipuolta: lasten kavereiden vanhempia, opettajia, päiväkodin henkilökuntaa.

"Aloin pohtia, mikä kuuluu rooliini ja miten saan kiintyä. Saanko näyttää tunteitani kodin ulkopuolella, halailla ja paijailla, ja mitkä ovat vain biologisen vanhemman oikeuksia."

Epävarmuus hellitti vasta vuosien myötä. Se tapahtui sitä mukaa, kun perheelle muodostui omia tapoja ja rutiineja. Mökkireissulla vanhemmat keksivät piilottaa metsään pieniä vihjeitä, joita seuraamalla lapset löytäisivät aarteen. Kun tytöt ryntäsivät suunnistamaan, Paasio tunsi onnen ailahduksen. Aarteenetsinnästä tuli perheen oma perinne.

Silti kaikki eivät olleet tyytyväisiä.

Paasio kertoi sen ihan ohimennen: käytiin ostamassa tytölle uusi takki.

"No mutta eihän tuo ole sinun hommasi", tuttava tokaisi ärtymystä äänessään.

Sitä heittoa Paasio jäi miettimään pitkään.

Paasion mukaan puolivanhemmuuteen liittyy yllättävän paljon ennakkoluuloja siihen nähden, miten tavanomaisia uusperheet ovat. Asenteet käyvät ilmi pienistä kommenteista arkisissa keskusteluissa.

"Joillekin äitiys on pyhä, ja sille tontille ei saa astua. Heille puolivanhemmuus merkitsee sitä, että biologiselta vanhemmalta otetaan jotakin pois. Minun mielestäni se ei ole edes mahdollista. Rakkautta on rajaton määrä."

Paasio on huomannut, että kommentoijat eivät välttämättä ole itse kokeneet eroa.

"Uusperheiden lapsia säälitään ja heitä pidetään juurettomina. Lehtijutut huoltajuusriidoista antavat kuvan, että eronneiden vanhempien perhe-elämä on yhtä tappelua. Missään ei kerrota, että tilanne voi olla ihan päinvastainen."

Paasion tuntemissa uusperheissä vietetään paljon aikaa lasten kanssa. Kun lapset ovat osan ajasta toisessa kodissa, kaikki jäljelle jäävä aika halutaan viettää yhdessä.

"Meitä on neljä aikuista, jotka kasvattavat lapsia. Se voi olla lapselle aivan erityisen turvallinen ympäristö. Teini-iässä itsenäistyminen voi olla jopa vähän hankalaa, kun kaikkialla on aikuisia, jotka välittävät. Voi olla vaikeaa luikerrella omilleen."

Paasio uskoo, että kaksi seikkaa helpottaisi uusperheiden vanhempien tunnemylläkkää.

Ensinnäkin lapsella pitäisi voida olla kaksi virallista osoitetta nykyisen yhden sijaan. Paasio epäilee, että nykyinen laki ohjaa valintoja: Ruotsissa osoitteita voi olla kaksi, ja lasten vuoroasuminen on selvästi yleisempää kuin Suomessa. Kahden kodin mallia kannattaa myös Uusperheiden liitto.

"On hurjan tärkeää ja tasa-arvoista, että lapsella on oikeus molempiin vanhempiin. Virallinen tunnustaminen lisäisi reilun pelin ja tasa-arvon tunnetta."

Toinen tärkeä asia olisi kokoontua sopimaan yhteisistä pelisäännöistä heti, kun uudet perheet ovat muodostuneet. Kun nukkumaanmenoajat, läksyjenteko ja karkkipäivät keskustellaan yhdessä selviksi, kaikkien epävarmuus vähenee.

Sopiminen ei toki ole helppoa, Paasio tietää.

"Erotilanteeseen liittyy surua ja katkeruutta, ja silti pitää pystyä tekemään isoja päätöksiä. Asetelma on vähän samankaltainen kuin läheisen kuollessa: heti joudutaan tekemisiin raadollisten käytännön asioiden kanssa. Silti jostain pitäisi keriä voimaa miettiä järjellä lapsen parasta."

Jos tunnemylläkässä entinen puoliso näyttäytyy pelkästään pahana, saattaa tulla halu viedä lapsi hänen ulottuviltaan. Sille Paasiolta ei heru ymmärrystä.

"Pitäisi pystyä asettumaan tunteiden yläpuolelle ja nähdä, mikä oikeasti on lapselle parasta. Vaikka entinen kumppani ei olisi kelvollinen puoliso, vanhempana hän voi silti olla sitä."

Ystävyyttä ei tarvitse tavoitella, kohtelias toveruus riittää.

"Jos kaksi sukua kykenee viettämään lakkiaiset ja rippijuhlat yhdessä, asiat ovat minusta jo ihan hyvin."

Kahdeksan vuotta sitten Paasio sai miehensä kanssa tyttären.

"Hänen suhteensa en joutunut tekemään samanlaisia määrittelyjä kun kahden muun. En joutunut pohtimaan rooliani."

Suurin yllätys oli se, miten kuopus koki uusperheen. Hänen tähtihetkensä on, kun siskot vievät hänet pomppimaan trampoliinille toisen kotinsa pihaan.

"Pienempänä hän ei voinut käsittää, miksi ei saanut olla koko ajan siskojen kanssa. Kun Hanna-Mari ja Emma olivat poissa, hän saattoi vaatia heitä heti paikalle, eikä leikkiin kelvannut kukaan muu. Edelleenkin hänellä on sisäinen kello, joka tietää tarkalleen, koska siskot ovat taas tulossa toisesta kodista."

Yhdessätoista vuodessa äitipuolen ja äidin roolit ovat sulautuneet yhdeksi.

"Nyt tiedän, että kiukuttelevalle lapselle kannattaa ensimmäiseksi antaa käteen banaani. Vasta kun välipala on syöty, voi miettiä, onko ehkä muitakin ongelmia."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!