Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otitko imagosyistä salaattia, vaikka halusit makkaraa? Siitä johtuu annoskateus

Näyttääkö toisen ruoka aina paremmalta? Tutkijan mukaan annoskateudelle on kaksi syytä: sosiaalinen ja fysiologinen.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Kehityspsykopatologian tutkija Roel Hermans Nijmegenin Radboud-yliopistosta kertoo, mistä johtuu annoskateus:

"Annoskateudelle on kaksi syytä, sosiaalinen ja fysiologinen. Ensinnäkin annoskateutta voi aiheuttaa aterioitsijan halu antaa itsestään positiivinen vaikutelma. Kun tilaamme ravintolassa vaikkapa salaatin voimme luoda vaikutelman terveellisestä elämäntavasta. Emme siis aina valitse kaikkein houkuttelevinta ruokalajia. Käyttäydymme näin etenkin ensitreffeillä tai aterialla työkavereiden kanssa. Sen sijaan läheisten ystävien ja perheenjäsenten seurassa emme panosta niin vahvasti vaikutelmien luomiseen.

Toisaalta mitä tahansa ruokailija onkaan lautaselleen tilannut, yhden ruokalajin tuottamat aistiärsykkeet herättävät nautintoa vain hetken aikaa. Esimerkiksi pasta-annoksen äärellä fysiologinen nälkäreaktio alkaa hiipua kymmenen tai viidentoista suupalan jälkeen. Kylläisyys on kuitenkin osittain ruokalajikohtaista. Siksi kaverin tilaaman annoksen tuottamat uudet visuaaliset ärsykkeet ja tuoksut voivat herättää nälän uudestaan. Tällöin annoskateus astuu kuvioon.

Samasta syystä syömme itsemme helposti ähkyyn buffetpöydässä. Erilaisia aistimuksia tuottavien ruokavaihtoehtojen runsaus hämää kehoa. Nälkäreaktio pysyy yllä, vaikka vatsa on jo täynnä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!