Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävettääkö? Puhu siitä

Moka nolottaa, mutta epäonnistumisen ei tarvitse murentaa minäkuvaa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Jäävätkö pienetkin erheet kaivelemaan? Tapahtuneen suhteuttaminen voi helpottaa oloa, neuvoo psykologian tohtori Guy Winch kirjassaan Emotional First Aid. Mieti, onko asialla merkitystä vielä vuoden päästä.

 

2. Miksi toiset lannistuvat mokattuaan, kun toisia se kannustaa yrittämään enemmän? Stanfordin yliopiston professorin Carol Dweckin mukaan osa ihmisistä näkee lahjakkuuden sisäsyntyisenä, pysyvänä ominaisuutena. Toiset taas ymmärtävät kyvykkyyden muuttuvaksi ja kehittyväksi. Heidän on helpompi päästä epäonnistumisista yli.

Ajattelutapaa voi oppia muuttamaan, osoittavat Dweckin koululaisten parissa tekemät tutkimukset. Kun erottaa minäkuvansa suorituksista, moka ei ole merkki siitä, että on huono ja tyhmä, vaan että rohkeni kokeilla jotain itselleen vaikeaa.

 

3. Kantapään kautta oppii tehokkaasti. Coloradon yliopiston tutkimuksessa seurattiin luotaimia ja satelliitteja avaruuteen lähettävien organisaatioiden toimintaa. Epäonnistuneet projektit opettivat selvästi enemmän kuin onnistuneina pidetyt, sillä ne saivat tunnistamaan heikkoudet ja etsimään uusia ratkaisuja avoimin mielin.

 

4. Kun on mokannut raskaasti, hävettää. Häpeä taas johtaa välttelemään haasteita. Yhdysvaltalaistutkimuksissa epäonnistumisia eniten pelkäävät pitivät niitä myös häpeällisimpinä ja arvelivat esimerkiksi salaavansa mahdolliset mokat vanhemmiltaan.

Häpeätutkija Brené Brownin mukaan häpeänsietoa ja empatiaa itseä kohtaan voi kasvattaa. Mokista avautuminen auttaa: ne, jotka tunnistavat häpeänsä ja puhuvat siitä, myös sietävät sitä paremmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!