Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda itsekuri ja tahdonvoima – näin teet elämänmuutoksen

Tahdonvoima on kuin auton polttoaine: kuluu kunnes loppuu, kirjoittaa Jaakko Lyytinen. Siksi suklaakakusta ja munkeista kannattaa opetella kieltäytymään toisella tavalla.

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Professori Baba Shiv teki yksinkertaisen kokeen Stanfordin yliopistossa vuonna 1999. Hän jakoi 165 opiskelijaa kahteen ryhmään. Toisen ryhmän opiskelijat saivat kaksinumeroisen luvun, joka heidän piti opetella ulkoa. Toiselle ryhmälle annettiin muistettavaksi seitsennumeroiset luvut.

Opiskelijat kutsuttiin tämän jälkeen yksitellen toiseen huoneeseen kertomaan numeronsa. Ennen numeron kertomista opiskelijat saivat valita palkinnon tehtävästään. Tarjolla oli suklaakakkua tai hedelmäsalaattia.

Professoria ei kiinnostanut, muistavatko opiskelijat numeronsa. Hän halusi tietää, kumman palkinnon kukin valitsee.

Lopputulos: pitemmän numerosarjan opetelleet opiskelijat valitsivat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin suklaakakun kuin toisen ryhmän opiskelijat. Seitsemän numeron opettelu oli niin paha tehtävä, että opiskelijat katsoivat ansainneensa herkkupalan terveellisemmän vaihtoehdon sijasta.

I feel for you. Olisin itse napannut luultavasti kaksi palaa.

Mitä enemmän rassaamme mieltämme, sitä vähemmän meillä on tahdonvoimaa jäljellä. Psykologi Kathleen Vohs on verrannut tahdonvoimaa polttoaineeseen. Mitä enemmän vastustat houkutusta, sitä tyhjemmäksi tankki kuluu. Kunnes se on tyhjä.

Silloin ei kannata rimpuilla. Kuten mennä ruokakauppaan. Sacheria tarjouksessa, juu. Munkkeja, miks ei.

Sen sijaan että tekee elämänmuutoksen säntillisesti joka maanantai, kannattaisi ennemmin opetella, miten tahdonvoimaan pitää suhtautua. Nöyrästi. Tankki täynnä. Kirurgisen tarkasti oikeisiin asioihin keskittyen, opastaa Gary Keller kirjassaan The One Thing.

Entäs toinen elämänmuutosbisneksen lempitermi, itsekuri?

Siitä kannattaa luopua kokonaan. Itsekuristuksen sijasta pitää muuttaa tapojaan, sillä ne pinttyvät, hyvät ja huonot.

Otetaanpa tiede avuksi. Tiedetoimittaja Charles Duhigg opastaa mainiossa The Power of Habit -kirjassaan, että etuaivojemme tyvitumakkeissa syntyy "tapasilmukka", joka toimii kolmivaiheisesti. Ensin saamme vihjeen, joka ohjaa aivot valitsemaan oikean toimintatavan. Sitten seuraa rutiininomainen toiminta. Ja lopuksi tulee palkinto. Se viestittää aivoillemme, että tämä tapa on syytä muistaa vastedes. Jos haluat ryhtyä työmatkapyöräiljäksi, pue pyöräilyvaatteet ylle heti aamulla.

Suklaakakku ei tapa, mutta on ilmeisesti parempiakin palkintoja. Kuten hedelmäsalaatti.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka rakastaa liikuntaa ja suklaakakkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!