Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keksityistä sukunimistä tuli ilmiö – Lumirotko hyväksyttiin, Maanvaivaa ei

Elämä
 
Liisa Takala
Roosa Lumirotko (oik.) vaihtoi sukunimensä äitinsä Sari Lumirotkon perässä. Suomen kolmas Lumirotko on Roosan veli Rasmus.
Roosa Lumirotko (oik.) vaihtoi sukunimensä äitinsä Sari Lumirotkon perässä. Suomen kolmas Lumirotko on Roosan veli Rasmus. Kuva: Liisa Takala

"Vau, mikä nimi! Mistä oikein olet kotoisin?"

Kun Sari Lumirotko, 54, esittelee itsensä, hän saa usein vastaukseksi ihastunutta huokailua tai kysymyksiä.

"Nimi on herättänyt enemmän keskustelua kuin osasin ajatella. Jotkut ovat jääneet pohtimaan, että lumi pehmentää nimeä, se ikään kuin tuo rotkoon valon", Sari Lumirotko sanoo.

Kehut ovat Lumirotkolle uutta, sillä hänellä on ollut nimi vasta kaksi vuotta. Ne myös ilahduttavat, keksihän hän nimensä itse.

Sukunimen keksiminen on Suomessa uusi, kasvava ilmiö. Nimihakemuksia on tullut erityisesti viiden viime vuoden aikana, kertoo Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Sirkka Paikkala. Hän istuu oikeusministeriön nimilautakunnassa, jonka käsiteltäväksi kaikki sukunimiehdotukset tulevat.

Useimmiten nimen keksimiseen päädytään avioliiton yhteydessä.

"Ei haluta siirtyä puolison nimen alle, mutta halutaan silti perheelle yhteinen nimi. Puolisot luovat siten tavallaan uuden suvun. Usein nimeen otetaan aineksia molemmista nimistä", Paikkala kertoo.

Se voi tapahtua vaikka jättämällä nen-päätteet pois: Lintunen ja Koivunen voivat sulautua Koivulinnuksi. Koska monet suomalaiset sukunimet liittyvät luontoon, se kuuluu myös keksityistä nimistä.

"Tyypillistä on, että haetaan kaunista ja harmonista nimeä. Hyvin harva nimiehdotus on sellainen, jota ei voida puoltaa", Paikkala kertoo.

Sari Lumirotkolle nimi on aina ollut tärkeä osa identiteettiä.

Hänen tyttönimensä oli Keinonen. Sekin herätti omanlaistaan huomiota.

"Kasvoin Joensuussa, jossa koko kaupunki tunsi vanhempani heidän ammattiensa ja harrastustensa vuoksi. Koulussakin opettajat tiesivät, kenen kakara olen."

Kun Keinonen meni vuonna 1989 naimisiin, hän arpoi nimivalintaansa vielä vihkimispäivänä.

"Bestman tuli luokseni ja sanoi, että kyllä sinun nyt täytyy päättää, pappi kirjoittaa jo papereita. Kalkkiviivoilla päätin, että otan mieheni nimen, joka oli Rotko. Se on hieno nimi, rouhean jylhä. Minulle oli myös tärkeää, että koko perheellä oli sama nimi."

Avioliitto päättyi kymmenisen vuotta sitten, mutta Rotko piti vielä pitkään miehensä nimen. Lasten nimet oli soinnutettu sopimaan siihen. Kun aika kului ja lapset kasvoivat, nimen vaihtaminen alkoi pyöriä mielessä.

"Ystäväporukassa heitin, että taidan olla valmis luopumaan Rotko-nimestä. Yksi ystävistä tokaisi: keksi joku oma!"

Ensin Lumirotko suunnitteli ottavansa nimekseen Taivalsalo, suvun omistaman saaritontin mukaan.

Epäonneksi nimi oli jo varattu. Suomessa sukunimeksi ei saa ottaa sellaista nimeä, joka on jo jollakin toisella, ellei nimi löydy omasta suvusta korkeintaan viiden sukupolven takaa.

Lumirotko muisti, että yksi tyttären nimivaihtoehdoista oli aikanaan Lumi – Lumi Rotko. Sitä nimeä tyttö ei kuitenkaan saanut.

"Nimilautakunnastakin ihmeteltiin, että Lumirotko oli vielä vapaana. Kehuttiin, että se on erinomainen oivallus, kun mukana kulkee myös linkki menneeseen."

Sukunimekseen ei saa ottaa mitä tahansa. Seula on tiukka, sillä sukunimi periytyy ja jälkipolvienkin pitää pystyä sitä kantamaan.

Sukunimen on ensinnäkin oltava nykyisen oikeinkirjoitustavan mukainen. Siksi vanhanaikaiset kirjoitusasut, kuten Hyfvöin, eivät käy. Nykykielinen muoto on Hyvönen.

Nimi ei saa olla yleisesti käytössä etunimenä. Nimilautakunta tyrmää myös liikanimiltä kuulostavat nimet ja sellaiset, joista voisi aiheutua haittaa.

Läpi eivät ole menneet esimerkiksi Peikko, Harmaavaris tai Maanvaiva.

Myöskään von, af- tai de-etuliitettä ei voi nimeensä ottaa, jos sellaista ei esivanhempien nimissä ole ollut.

"Itseään ei voi aateloida", Sirkka Paikkala naurahtaa.

Vaikka uuden nimen keksiminen on tuore ilmiö, se on vielä harvinaista. Sen sijaan selvä trendi on se, että naiset eivät enää vaihda nimeään avioituessaan. Paikkalan mukaan ilmiöillä on sama tausta: miehen nimen ottaminen ei tunnu naisista ajanmukaiselta.

Vuonna 1986 avioituneista naisista kahdeksan prosenttia säilytti oman sukunimensä, kun vuonna 2012 niin teki jo 26 prosenttia.

Todellisuudessa kyse on paluusta vanhaan. Vielä 1800-luvulla Itä-Suomessa oli ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että maalaisvaimot säilyttivät oman nimensä.

"Länsi-Suomessa maalaisväestöllä ei sukunimiä juuri ollutkaan, vaan heidät tunnettiin talon, torpan tai isän nimellä. Itä-Suomessa sukunimi on periytynyt satoja vuosia, mutta naiset käyttivät 1800-luvulla ja jopa 1900-luvun alussa isänsä sukunimeä."

Vaimon kirjaaminen miehen nimelle alkoi Ranskasta 1700-luvulta. Tarkoituksena oli naisen sitominen tiukemmin miehensä alaisuuteen, Paikkala sanoo.

"Tapa levisi Ruotsin kautta Suomen säätyläispiireihin ja vähitellen muillekin. Se on ulkomainen muoti."

Suomessa sukunimi tuli pakolliseksi vuonna 1921. Jos sukunimeä ei tuolloin ollut, sellainen oli otettava vuoden kuluessa. Ohjeeksi annettiin, että sukunimettömille merkittäisiin ensisijaisesti heidän omistamansa tilan, torpan tai muun asumuksen nimi.

Miehen nimen ottaminen avioliitossa tuli naisille pakolliseksi vuonna 1930, joko sellaisenaan tai liitettynä yhdysviivalla tyttönimeen. Vasta 55 vuotta myöhemmin naiset saivat jälleen luvan säilyttää avioituessaan oman nimensä.

Miehet eivät Suomessa juuri sukunimikysymyksiä pohdi. Alle kaksi prosenttia miehistä valitsee avioituessaan kumppaninsa nimen, kaksoisnimen vieläkin harvempi.

Paikkalan mukaan omaa nimeä vaaliva sukupuolijako pätee myös rekisteröityihin parisuhteisiin: miesparit päätyvät selvästi harvemmin yhteiseen nimeen kuin naisparit.

Kun Kiira Kormano-Palmu kertoi pari vuotta sitten ottavansa häiden jälkeen kaksoisnimen, kaverit eivät peitelleet ihmetystään. 27-vuotiaan tuttavapiiriin ei kuulu ketään toista, joka olisi valinnut yhdysviivallisen nimen.

"Jotkut sanoivat suoraan, että kaksoisnimet ovat kamalia, vaikeita ja kuulostavat siltä, etten ole sitoutunut toiseen. Epäiltiin myös, etten ole tarpeeksi feministi pitämään omaa nimeäni tai että en pidä miehen sukua riittävän hyvänä minulle."

Kaksoisnimen suosio on ollut 80-luvulta lähtien vakaata mutta melko vähäistä: noin seitsemän prosenttia vihityistä naisista valitsee sellaisen vuosittain.

Kormano-Palmulle nimivalinta aiheutti päänvaivaa.

"Nuorempana ajattelin, että en vaihda, ellei miehen nimi ole todella erikoinen. Nimelläni oli tunnearvoa, sillä tiesin, että minulla ei ollut yhtään nimikaimaa Suomessa."

Rakastumisen huumassa Kormano-Palmu ehti kuitenkin jo hetken harkita ryhtymistä rouva Palmuksi. Sitten selvisi, että Kiira Palmuja oli muitakin.

"Sen myötä oli selvää, että en vaihda. Kuulostaa turhamaiselta, mutta halusin olla ainoa laatuani, sillä se oli aina määrittänyt identiteettiäni."

Jossain vaiheessa miehen kaveri heitti, että yhteinen nimi voisi olla Kormu, yhdistelmä Kormanosta ja Palmusta. Nimi oli kuitenkin jo käytössä. Kaksoisnimi tuntui lopulta hyvältä kompromissilta.

"Häiden valmistelu oli pitkä prosessi, ja halusin nimestä kuuluvan, että olen naimisissa. Toisaalta halusin liittyä myös miehen sukuun. Jotain vanhaa ja jotain uutta."

Kiira Kormano-Palmusta uuden nimen lausuminen tuntui heti luontevalta. Yllätys oli, miten vaikea se oli muille. Kun hän haki poliisilaitokselta uutta passia ja ajokorttia, tiskille kuulutettiin Palmua.

"Menin kysymään, että tarkoitattekohan minua. Virkailija tokaisi, että osasitpahan tulla kuitenkin."

Sellaista on sattunut myöhemminkin.

"Kormano on kai niin vaikea nimi, että Palmua käytetään mieluummin. Se ei ollut tarkoitukseni."

Sari Lumirotkokin on törmännyt kummasteluun.

"Tuttava tokaisi, että nimen keksiminen on melkoista hömppää. Totesin, että olet oikeassa, maailma olisi hyvin tullut toimeen ilman tätä muutosta."

Lumirotko ei silti kadu. Uusi nimi on kätevä, sillä se kuullaan aina oikein. Muutakin iloa on koitunut.

"Uudesta nimestä tuli yllättävän vahva tunne, että elämässä aukeaa uusi jakso. Kyllä se vahvisti omaa identiteettiä."

Vuoden kuluttua nimenmuutoksesta aikuiset lapsetkin päättivät vaihtaa nimensä äidin perässä. Lumirotkosta tuli ikään kuin suvun kantaäiti.

"Olemme yhdessä pohtineet, millaisen suvun haluamme rakentaa ja millainen on kunnon Lumirotko. Puhuimme, että hän on paitsi luotettava ja mukava tyyppi myös toivottavasti rinnelajien harrastaja. Poikani sattuu olemaan hiihdonopettaja, joten Lumirotko sopii hänelle erinomaisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!