Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilaiset puhuvat "metsäkylvyistä" – niin terveellistä metsässä on

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Metsä tekee hyvää keholle ja mielelle. Vehreä ympäristö elvyttää, lisää luovuutta ja vahvistaa myönteisiä tunteita. Suomen Akatemian rahoittamissa Metlan ja Tampereen yliopiston tutkimuksissa on selvitetty erilaisten viherympäristöjen psyykkisiä vaikutuksia. Tulosten perusteella kaupunkipuistokin laskee stressiä, mutta luonnonvaraisen metsän vaikutus on vahvempi. Elvyttävimmäksi ihmiset kokevat metsän, josta ei näe kaupunkiin.

2. Japanin kielessä metsän tunnelman imemiselle tai "metsäkylpemiselle" on oma sanansa, shinrin-yoku. Japanilaistutkijat ovat todenneet metsäkylpyjen rauhoittavan hermostoa sekä laskevan verenpainetta, sydämen sykettä ja stressihormonien määrää. Osansa on sekä metsämaiseman näkemisellä että metsän tuoksuilla.

3. Metsässä retkeily vahvistaa puolustuskykyä. Japanilaistutkimuksissa on havaittu metsässä oleskelun lisäävän luonnollisten tappajasolujen sekä syöpäsoluja vastaan toimivien proteiinien määrää elimistössä. Osasyynä voivat olla puista ilmaan vapautuvat antimikrobiset yhdisteet sekä stressin väheneminen.

4. Luonnossa oleilu parantaa muistia ja keskittymiskykyä. Jo 20 minuutin ulkoilu vehreässä ympäristössä helpottaa merkittävästi tarkkaavaisuushäiriöstä kärsivien lasten oireita, kertovat yhdysvaltalaistutkimukset.

5. Joka päivä ei ehkä ehdi metsään, mutta korvikkeistakin on iloa. Vehreän luontomaiseman katselu ikkunasta laskee tutkitusti verenpainetta, ja jopa vain luontoaiheisen seinäkuvan katselu auttaa palauttamaan ja virkistämään aivoja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!