Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riitelevätkö lapsesi paljon? Syy voi olla se, ettet itse riitele puolisosi kanssa

Toisinaan sisaruksilla on jatkuvaa tukkanuottaa ja nokkapokkaa. Vanhemmat voivat onneksi korjata tilanteen. Avainasemassa on se, että ymmärtää lasten riitelyn syyt.

Elämä
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Joka ilta sama juttu. Hampaidenpesun jälkeen isosisko piilottaa pikkuveljen tyynyn juuri ennen nukkumaanmenoa. Veli vie kostoksi siskon nallen. Pian alkaa itku, ja sitten kiristyy vanhempien pinna.

Kuulostaako jatkuva nahistelu tutulta? Tuntuuko siltä, että lapsesi riitelevät koko ajan?

Lastenpsykiatrian erikoislääkärin, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantalan mukaan on normaalia, että sisarukset ovat erimielisiä vaikka kerran tunnissa. Mutta jos erimielisyys äityy nujakaksi yhtä usein, on syytä selvittää, mistä on kyse.

"Ei riitelyä pidä hävetä ja olla koko ajan söpösti sulassa sovussa kuin Pieni talo preerialla -sarjassa. Riitely voi olla vanhempien mielestä raivostuttavaa, mutta se on oikeastaan hyväksi lapsille. Se opettaa sosiaalisia taitoja ja auttaa purkamaan paineita. Riitelyä suosin, mutta kiusaamista en", Rantala sanoo.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala, perheneuvolan johtava psykologi Sirpa Seppänen ja käyttäytymistieteiden professori Hannele Räihä neuvovat, miten tunnistaa riitelyn syyt. He myös paljastavat, kuinka rauhoittaa riitapukarit.

 

Oman tilan puute

Toi hajotti taas mun leikin! Se metelöi ärsyttävästi!
Yksi yleisimmistä riitelyn syistä on se, ettei lapsilla ole riittävästi omaa tilaa. Keneen tahansa menee välillä hermot, jos hänen kanssaan joutuu olemaan tiiviisti yhdessä. Lapsuudessa tämä joku on usein sisarus. Ei siis ole ihme, että välillä riitaa syntyy kuin tyhjästä. Se ei välttämättä ole sisarusten välien kannalta lainkaan huono juttu.

"On hyvä, että on ihmisiä, joiden kanssa voi näyttää avoimesti tunteitaan. Sisarusten välien ei edes tarvitse olla niin kohteliaat kuin vaikka kavereiden kanssa", Janna Rantala sanoo.

 

Toimi näin
Ihan kaikkea ei tarvitse jakaa sisaruksen kanssa. Myös lapsi tarvitsee siis omaa tilaa ja mahdollisuuden tehdä eri juttuja kuin sisarus. Järjestä lapsille esimerkiksi omat laatikot tärkeille leluille ja tee selväksi, ettei niitä saa ottaa ilman omistajan lupaa. Yhteisen huoneen voi puolittaa sermillä tai kaapilla. Näin molemmilla on oma tila, johon rakentaa leikkinsä.

"Jos lasten ei ole pakko leikkiä yhdessä, he alkavat tehdä sen usein vapaaehtoisesti", Sirpa Seppänen sanoo.

 

Kateus, kilpailu ja mustasukkaisuus

Ihmisen selviytymisen kannalta on ollut tärkeää, että sisarukset pelkäävät menettävänsä vanhempiensa hoivan ja kilpailevat huomiosta. Lapset kokevat lähes aina, että vanhempi suosii toista sisarusta, vaikka vanhemmat yrittäisivät olla kuinka tahansa tasapuolisia. Siksi vanhemman näkökulmasta mitättömältä tuntuva teko, vaikkapa toisen kengännauhojen sitominen, voi laukaista sisarusriidan.

Vaikka sisaruskateuden tuoma riitely on väistämätöntä, Janna Rantalan mukaan sitä ei silti pidä katsoa läpi sormien.

"Ei se ole normaalia, jos viisivuotias pätkii päähän pikkusiskoaan. Sellainen käytös pitää kyseenalaistaa."

 

Toimi näin
Kysy lapsilta suoraan, mistä he riitelevät. Vastaus on usein se, että toista sisarusta on suosittu. Paras keino ehkäistä tällaista riitelyä on perustella lapsille tekonsa jo etukäteen.

"Lapselle voi sanoa, että autan pikkusiskoasi leivonnassa, koska hän on pienempi eikä osaa vielä itse. En siksi, että hän on ihanampi", Rantala sanoo.

Riitelyä vähentää usein myös se, että jokainen lapsi saa vuorollaan kahdenkeskistä aikaa vanhempien kanssa. Jos perheeseen on syntynyt vauva, on tärkeää, ettei rooleja jaeta niin, että äiti hoitaa vauvaa ja isä vanhempaa lasta. Myös äidin on hyvä viettää kahdenkeskistä aikaa vanhemman lapsen kanssa.

 

Oletko tasapuolinen?

Lapset kuvittelevat helposti, että vanhempi suosii enemmän toista sisarusta. Välillä se on totta.

Sirpa Seppäsen mukaan ei ole tavatonta, että yksi perheen lapsista saa erityisaseman ja häntä aletaan kohdella eri tavalla kuin muita. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos lapsi menestyy erityisen hyvin koulussa tai harrastuksessa tai on luonteeltaan sellainen, että vanhemmilla on hänen kanssaan helppoa ja hauskaa.

Vähemmän huomiota saava voi hankkia sitä riitelemällä.

Aina erityisasema perheessä ei tarkoita positiivista huomiota. Seppänen on huomannut, että esimerkiksi eronneet vanhemmat saattavat ärsyyntyä, jos lapsessa on selkeästi samoja, ärsyttäviä piirteitä kuin ex-puolisossa ja kohtelevat tätä lasta siksi eri tavalla kuin muita.

 

Toimi näin
Mieti rehellisesti, kohteletko lapsia tasapuolisesti. Kaikilta lapsilta ei voi eikä pidä vaatia samoja asioita.

Janna Rantalan mukaan lapsilta voi kysyä suoraan, ketä perheessä heidän mielestään suositaan.

"Vanhempien pitää uskaltaa tehdä näkyväksi niitä suhteita, joita lapsi kokee perheessä olevan", Rantala sanoo.

Jos yksi sisaruksista menestyy koulussa tai urheilussa muita paremmin, vanhempien on tärkeää kehua myös muiden lasten vahvuuksia, esimerkiksi sosiaalisia taitoja tai luonteenpiirteitä. Lapselle pitää kertoa, että hyväksyntä ei ole kiinni numeroista tai palkinnoista.

 

Sisarukset ovat täysin erilaisia

Se, että kuuluu samaan perheeseen, ei automaattisesti tarkoita sitä, että tykkää toisesta. Janna Rantalan mukaan vanhemmat saattavat ajatella sisarussuhteen olevan lapsilleen arvokkaampi kuin lapset todellisuudessa kokevat.

"Vanhemmat voivat toivoa, että sisarukset olisivat toisilleen erityisen tärkeitä, vaikka se ei olisi lapsille luontevaa. Voi olla, että sisarukset ovat täysin erilaisia, ja varsinkin saman katon alla asuessa se aiheuttaa riitoja."

Rantalan mielestä sisarusten ei tarvitse pitää toisistaan – mutta toimeen on tultava.

 

Toimi näin
Jos erilaisuus aiheuttaa riitoja, kannattaa miettiä sellaista tekemistä, josta kaikki lapset oikeasti nauttivat. Mieluisa yhdessäolo voi auttaa lapsia kiinnostumaan toisistaan.

Jos lapset kuitenkin tulevat kodin ulkopuolella toimeen muiden kanssa, ei vanhempien kannata huolestua, vaikka sisarukset olisivat riitaisia keskenään.

Läheinen sisaruussuhde voi kehittyä myös vasta aikuisiällä. Silloin voi olla yhdessä vain sen verran kun haluaa, ja osataan ehkä arvostaa sitä, että sisarukset ovat ainoat ihmiset, jotka ovat jakaneet saman lapsuuden.

 

Räiskyvä temperamentti

Se, kuinka helposti ihminen reagoi asioihin, on osittain koodattu jo geeneihin. Yksi saattaa ottaa rauhallisesti, kun sisarus vie lelun kädestä, mutta räiskyvällä temperamentilla varustettu lapsi pistää pystyyn riidan.

Tulista temperamenttia käytetään kuitenkin myös tekosyynä, sanoo Rantala. Se on vanhemmille helppo veruke olla selvittämättä, mitä riitelyn taustalla oikeasti on.

"Itse en ole temperamenttiuskovainen. Jos riitely kuitataan kiivaalla temperamentilla, ei mietitä, oliko suuttujalla oikeasti joku syy reaktioonsa."

 

Toimi näin
Vanhempien tehtävä on opettaa helposti tulistuvalle lapselle, miten suuttumusta käsitellään. Suuttumuksen saa näyttää, mutta ihan kaikki keinot eivät ole sallittuja.

"Tuntea saa, mutta teko on valinta. Esimerkiksi lyöminen tai kiusaaminen pitää kieltää", Sirpa Seppänen sanoo.

Tätä tukevat myös tutkimukset. Tiedetään, että jos lasten aggressiivisuuteen ei puututa alle kouluikäisenä, se ennustaa aggressiivista käytöstä myöhemmin elämässä.

Vanhempien kannattaa myös miettiä, ovatko he jakaneet perheessä roolit niin, että yksi on aina se, joka suuttuu. Se saattaa vaikuttaa kaikkien käytökseen, Rantala sanoo.

"Vanhemmat saattavat hyssytellä muita, ettei tätä helposti suuttuvaa kannata ärsyttää tai torua, jos joku on saanut hänet tulistumaan. Tämä vahvistaa rooleja, vaikka niistä pitäisi pyrkiä eroon."

 

Pieni ikäero

Tutkimusten mukaan sisarusten pieni ikäero aiheuttaa riitoja. Varsinkin pikkulasten kyky säädellä tunteitaan on vielä kehittymätön.

Jos huomiosta joutuu kamppailemaan lähes samassa kehitysvaiheessa olevan sisaruksen kanssa, riitoja syntyy helposti. Tästä syystä myös kaksosten tiedetään riitelevän usein.

 

Toimi näin
Riitely ja riidan selvittäminen kehittävät lasten sosiaalisia taitoja. Siksi riitapukareiden väliin ei kannata mennä heti vaan katsoa, saavatko lapset riidan sovittua keskenään.

Apuaan voi kuitenkin tarjota. Sen sijaan, että vanhempi passittaisi riitelijät jäähylle tai osoittaisi syyllisen, hän voi kysyä, mistä riidassa on kyse ja tarvitsevatko lapset apua sen ratkaisemiseksi.

"Kun riitojen syitä pohditaan perhekokouksissa riittävän usein, lapset oppivat tapoja selvittää riitoja ja voi myös käydä niin, että he kyllästyvät vatvomiseen ja alkavat toimia eri tavalla riitaa aiheuttaneissa tilanteissa", Hannele Räihä sanoo.

 

Vanhemmat eivät osaa riidellä

Jos vanhemmat eivät koskaan riitele keskenään, lapset saattavat riidellä sitäkin enemmän. Tämän on huomannut lastenpsykiatrian erikoislääkärinä ja terapeuttina työskentelevä Janna Rantala. Hän näkee työssään perheitä, joissa sisarukset riitelevät paljon, mutta vanhemmat eivät koskaan.

"Yksi syy tähän saattaa olla se, että vanhemmat eivät kestä riidoissa olemista, jolloin negatiiviset asiat jäävät selvittämättä. Silloin jännite jää lasten kannettavaksi ja purkautuu riitoina."

 

Toimi näin
Rantala kehottaa vanhempia miettimään, osaavatko he riidellä. Suuttuminen ja riitely kuuluvat arkeen, eikä niitä pidä pelätä. Rantalan mukaan lapsille voi antaa mallia hyvään riitelyyn.

"Siinä saatetaan huutaa ja olla eri mieltä, muta lopuksi sovitaan. Lapset saattavat säikähtää riitaa aluksi. Siksi on tärkeää, että riidan jälkeen vanhemmat kertovat lapsille, että kaikki on hyvin."

 

Kotikiusaaminen

Koulukiusaamisesta puhutaan paljon, mutta myös kotona kiusataan. Rantala ja Seppänen törmäävät vastaanotoillaan kotikiusaamiseen tuon tuosta. Kiusaamisen erottaa riitelystä se, että siinä toinen osapuoli on jatkuvasti alakynnessä. Kotikiusaaminen tapahtuu usein vanhempien selän takana. Se voi olla jatkuvaa mitätöimistä, sadistista härnäämistä ja sisaruksen provosoimista äärirajoille.

Kotona kiusaaminen voi olla myös näkyvää, mutta vanhemmat eivät tunnista sitä, koska he ovat asettuneet kiusaajan puolelle.

 

Toimi näin
Kotikiusaamisessa ei ole kyse lasten ongelmasta vaan koko perheen ongelmasta, Rantala sanoo. Vanhempien on mietittävä, mitä kiusaaja tavoittelee ja mitä hän kiusaamisesta saa. Tärkeintä ei ole osoittaa syyllistä vaan syy. Taustalla saattaa olla kateutta mutta myös ahdistusta. Ongelmat kiusaajan päiväkodissa tai koulussa puretaan iltaisin sisaruksiin.

Rantalan mukaan pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen kannattaa hakea ammattiapua.

"Perhehän olisi ratkaissut asian, jos olisi osannut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!