Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunpa höpöttäviä miehiä pidettäisiin seksikkäinä

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Muistan kun Quentin Tarantino oli 1990-luvulla hetken aikaa läntisen maailman siistein jäbä. Isoleukainen ohjaaja selitti tv-haastatteluissa kiihkeästi elokuvista ja elämästään.

Olin tuolloin hyvin nuori ja aloin varovasti toivoa, että Tarantinon myötä puheliaisuudesta tulisi seksikästä.

Eikä mistä tahansa puheliaisuudesta vaan nimenomaan puhumisesta innoittuneesti, rytmiä vaihdellen, ryöppyävästi, improvisoidusti, lennokkaasti, ääneen ajatellen.

Näin ei ikävä kyllä käynyt. Lennokas höpöttäminen ei taida vieläkään tehdä miehestä seksikästä, ei ainakaan Suomessa. Sen sijaan hiljaisuus voi edelleen olla kuumaa.

Miehen puhumattomuuden seksualisoinnilla on pitkät ja jopa kunniakkaat perinteet. Vahva hiljainen tyyppi. Salaperäinen myhäilevä mysteerimies. Toiminnan mies, joka tekee eikä puhu. Jäyhä ja aito perusäijä. Eikä sitten tosiaankaan mikään suunpieksäjä eikä lirkuttelija.

Jos puhuminen tekee miehestä seksikkään, niin nimenomaan kontrolloitu ja viimeistelty puhetapa, jota edustavat esimerkiksi Bill Clinton ja Jari Sarasvuo. Sen sijaan kontrolloimatonta höpöttämistä pidetään kulttuurissamme edelleen naismaisena.

Höpöttävien miesten arvostuksen toivoisi lisääntyvän ainakin kolmesta syystä. Ensiksikin olen itse kova höpöttämään, varsinkin jos saan hyvää kahvia. Toisekseen puhuminen luo yhteyden ihmisten välille. "Puhumalla ihminen avaa itsensä toiselle ihmiselle ja asettaa itsensä alttiiksi", kirjoitti kirjallisuudentutkija Peter Schwenger.

Puhumattomuus kertoo Schwengerin mukaan tunteiden miehisestä kontrolloinnista. Hiljaisen ja kontrolloidun ihmisen tunnetiloja ei saada välttämättä koskaan tietää.

Kolmas syy on se, että ääneen ajatteleminen luo hyviä ja dynaamisia keskusteluja. Puolivalmiin ajatuksen tuominen keskusteluun kannattaa, koska silloin ajatuksen voi saada toisen avulla valmiiksi.

Joskus kuulee väitettävän, että pitäisi ajatella ennen kuin sanoo. Ei sovi ainakaan minulle. Enhän useinkaan tiedä, mitä ajattelen ennen kuin olen yrittänyt sanoa sen.

Ääneen ajatteleminen on sitä paitsi ajattelemista, vaikenevien ihmisten ajatustoiminnasta emme koskaan voi olla ihan varmoja.

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja, joka ei puhu vähän eikä asiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!