Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteesta kannattaa haltioitua: se pitää terveenä

Kulttuuri lisää onnellisuutta ja elinikää, mutta huono taide voi myös suututtaa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Taiteen äärellä haltioituminen on terveellistä. Tänä vuonna julkaistun Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan ihmetys ja ihastus, joita ihminen kokee katsoessaan upeaa luontomaisemaa tai vaikuttavaa freskoa, vahvistavat puolustuskykyä. Kohottuneita tunteita kokevien elimistössä oli vähemmän tulehdustilasta kertovia välittäjäaineita, joiden määrä on yhteydessä esimerkiksi masennukseen ja muihin sairauksiin.

2. Kulttuurin harrastaminen lisää useiden tutkimusten mukaan onnellisuutta ja elinikää. Taide voi toki herättää myös kielteisiä tunteita: huono taulu voi jättää kylmäksi tai suututtaa. Neurologian dosentti Markku T. Hyyppä toteaakin kirjassaan Kulttuuri pidentää ikää, ettei virkistävä vaikutus liity niinkään itse taiteeseen vaan kulttuuririentoihin liittyvään sosiaaliseen osallistumiseen. Yksinkin näyttelyssä piipahtava voi kokea olevansa osa yhteisöä.

3. Taidekokemukset tuovat nautintoa sekä uusia, inspiroivia ja merkityksellisiä kokemuksia. Ne voivat rauhoittaa, lievittää ahdistusta ja antaa toivoa sekä lisätä itseymmärrystä ja yhteisöllisyyden tunnetta. Näin toteavat brittitutkijat laajassa yhteenvedossaan Museums, Health and Wellbeing.

4. Taide avartaa ja kasvattaa, sillä se tutustuttaa monenlaisiin ajatuksiin, kohtaloihin, paikkoihin ja aikakausiin. Arkansasin yliopiston tutkimuksen mukaan osallistuminen ohjatulle taidemuseokierrokselle kehitti koululaisten kriittisen ajattelun taitoja sekä "historiallista empatiaa" eli kykyä kuvitella, miten ihmiset ennen elivät ja ajattelivat.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!