Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juristi vaihtoi uran kotiäitiyteen – miksi?

Kotiäitiys on Suomessa harvinainen valinta. Miksi joku jää uran luomisen sijaan kotiin? Jutta Vuoksenmaa ja Kukka Paavilainen kertovat.

Elämä
 
Liisa Takala
Jutta Vuoksenmaata on pitänyt kiireisenä muun muassa lasten harrastuksiin kuskaaminen. Oikealla Kia ja takapenkillä Karla Vuoksenmaa.
Jutta Vuoksenmaata on pitänyt kiireisenä muun muassa lasten harrastuksiin kuskaaminen. Oikealla Kia ja takapenkillä Karla Vuoksenmaa. Kuva: Liisa Takala

"Jossakin kolmannen lapsen kohdalla kaverit lakkasivat kyselemästä, milloin palaan töihin. Siinä vaiheessa taisin itsekin tajuta, että en tee sitä."

Näin sanoo Jutta Vuoksenmaa, 49. Hän on ammatiltaan juristi, mutta ei ole tehnyt elämäntyötään yritysmaailmassa tai oikeussaleissa vaan omakotitalossa Helsingin Lehtisaaressa. Vuoksenmaalla on neljä lasta, ja hän on viettänyt elämästään 20 vuotta kotiäitinä.

Keskellä arkipäivää kotona on hiljaista. Nuorimmat ovat koulussa, vanhimmat muuttaneet omilleen.

"Tuttavani asuu Yhdysvalloissa, eikä siellä kukaan ihmettele, että ai, sä olet kotiäiti. Suomessa sai varsinkin alussa vähän selitellä", Vuoksenmaa sanoo.

Vielä 60-luvulla tilanne olisi ollut tavanomaisempi. Tuolloin neljännes naisista lukeutui kotitaloustyötä tekeviin – muun muassa työvoiman ulkopuolella oleviin kotiäiteihin. Maatilojen suurempi määrä ei yksin selitä kotitaloustyötä tekevien määrää.

Nykyään enää nelisen prosenttia naisista kertoo tehtäväkseen kotitaloustyön. Koti-isiä on sitäkin vähemmän.

Keskimäärin suomalaisäiti on yhtä lasta kohden kotona puolitoista vuotta ja palaa sitten töihin. Miksi kaikki eivät tee niin?

Jutta Vuoksenmaa tavallaan ajautui kotiäidiksi. Nuorena hän tiesi kyllä haluavansa lapsia, mutta opiskeluaikana intohimot kohdistuivat pikemminkin vero-oikeuteen.

Sitten Vuoksenmaa tapasi miehen, joka sai lupaavan työtilaisuuden Lontoosta.

"Jos olisin jäänyt Suomeen, olisimme joutuneet miettimään, miten suhteelle käy. Päädyimme siihen, että perustetaan perhe."

Lontoon asianajotoimistoilla ei ollut tarjota töitä parikymppiselle suomalaisnaiselle. Kun pariskunta palasi vuoden kuluttua kotimaahan, Vuoksenmaa puristi tutkintonsa loppuun. Pian syntyi esikoinen ja vuoden kuluttua toinen lapsi.

Samoihin aikoihin miehen yritys alkoi menestyä. Vuoksenmaa pohti, minkä verran lapset näkisivät vanhempiaan, jos molemmat tekisivät vaativaa uraa. Vuoksenmaan oma äiti oli aikanaan kotona, ja tyttö tottui siihen, että koulusta palatessa kotona odotti lämmin ruoka.

"Olin siitä etuoikeutettu, että minulla ei ollut taloudellista pakkoa mennä töihin. Tiedostin kuitenkin koko ajan, että oma urahan tässä menee. Se oli ristiriitainen tunne eikä ihan helppo ajatus. Välillä oli vähän ulkopuolinen työttömyysolo, mutta järkeilin, että tämä on perheellemme paras ratkaisu."

Jo alussa pariskunnan välille syntyi sopimus, josta ei taidettu edes keskustella ääneen: miehen tehtävänä on palkkatyö, mutta rahat ovat yhteiset. Mies maksaa Vuoksenmaalle vapaaehtoista eläkevakuutusta.

Kaikki, mikä liittyy kotiin, on Jutan vastuulla. Siis aivan kaikki: omakotitalon remonttien neuvottelut, pihatyöt, auton huollot, pankkiasiat ja tietenkin parin vuoden välein syntyneiden lasten hoitaminen. Kun lapset kasvoivat, rooli laajeni autonkuljettajaksi, sillä melkein joka ilta jollakulla oli urheilutreenit.

"Joskus joku on kysynyt, että eikö miehesi voisi hoitaa edes tuota auton katsastusta. Mutta minä teen konkreettisia asioita mielelläni ja olen meistä kahdesta selvästi käytännöllisempi. Minulla menee hermot, jos joudun odottelemaan, että toinen tekee hitaasti sen, minkä minä osaan tehdä nopeasti."

Kotona oleminen voi olla palkitsevaa siinä missä työssäkäyntikin, sanoo vanhempainvapaalla olevia äitejä haastatellut tutkija Aino Luotonen.

"Tutkijat puhuvat työn imusta, joka tarkoittaa pysyvää myönteistä täyttymyksen tilaa, jonka työ saa aikaan. Pohdin tutkimuksessani, voisiko se päteä myös kotiäitiyteen. Tulos oli, että kyllä: samalla tavalla kotona oleminen voi olla inspiroivaa, merkityksellistä ja omistautunutta", Luotonen sanoo.

Pisimmillä perhevapailla ovat Suomessa yleensä kouluttamattomimmat äidit. Luotonen kuitenkin huomasi, ettei kotiäitiydestä nauttiminen ollut sidoksissa koulutustaustaan.

"Korkeasti koulutettu nainen saattoi olla hyvin uraorientoitunut yhdessä elämänvaiheessa ja kokea silti kotiäitiyden palkitsevaksi toisessa."

Kotivanhemmuudesta nauttimista lisää se, jos kotiin jäävä pystyy mieltämään puolison tulot perheen yhteisiksi eli myös hänelle kuuluviksi, kertoo työhönpaluun ajankohtaa tutkinut sosiologi Anne Mattila.

"Toisille se on luonnollista ja toisille vaikeaa. Siihen vaikuttaa myös puolison mielipide. Joillakin itsenäisyyden tarve ylittää tasa-arvoisen rahatilanteen tavoittelun, ja he sinnittelevät kokonaan kotihoidontuella."

Raha liittyy myös kotiinjäämisen perusteluihin.

"Suhteellisen hyvätuloiset kokevat, että rahatilanne mahdollistaa kotonaolon. Vähävaraisemmat perustelevat valintaansa arvoillaan ja sillä, että raha ei merkitse heille paljon."

Aino Luotosen tutkimukseen ei osallistunut äitejä, jotka olisivat valinneet pysyvän kotiäitiyden. Työhönpaluuseen vaikutti taloudellinen paine ja huoli ammattitaidon rapautumisesta, mutta myös työn imu.

"Työhönpaluusta puhuttiin lähtökohtaisesti positiiviseen sävyyn, mutta osa koki sen tapahtuvan liian aikaisin. Taustalla oli ajatus lasten hyvinvoinnista."

Anne Mattilan tutkimat, suhteellisen pitkään kotona olleet äidit kokivat, että muut pitävät työhönpaluuta myös yhteiskunnallisena velvollisuutena.

"Toisaalta töissäolevat ajattelivat puolestaan, että eikös kotiäitiys ole yhteiskunnan ideaali."

Liisa TAkala
Kukka Paavilainen aikoo olla mahdollisimman pitkään kotona, jotta pystyy olemaan lapsilleen läsnä. Oikealla Linnea, sylissä Dag.
Kukka Paavilainen aikoo olla mahdollisimman pitkään kotona, jotta pystyy olemaan lapsilleen läsnä. Oikealla Linnea, sylissä Dag.

Kuvataiteilija Kukka Paavilainen päätti jäädä kotiin, sillä hän toivoo sen ehkäisevän lasten masennusriskiä. Paavilainen, 38, hoitaa kotona seitsemän viikon ikäistä Dag -poikaa. Dag on kotona äidin kanssa kolme vuotta, yhtä pitkään kuin siskonsa. Nelivuotias esikoistyttö Linnea on osan viikosta päiväkodissa.

Kun Paavilainen oli parikymppinen, hän sairastui vakavaan masennukseen. Se ei ollut aivan odottamatonta, sillä taiteellisessa suvussa on taipumusta nuoruusvuosien alakuloisuuteen.

Paavilaisen oma äiti oli aikanaan kotona lasten kanssa viisi kuukautta, minkä jälkeen kotiin palkattiin lastenhoitaja. Hoitaja vaihtui vuoden välein – sen verran usein, ettei tytölle jäänyt heistä pysyviä muistikuvia.

Paavilainen ymmärtää vanhempiensa ratkaisua. Vanhempien sukupolvi koki vapautuneensa viimein perinteisestä perhemallista, jota heidän omat vanhempansa olivat joutuneet noudattamaan.

"Heidän omat äitinsä ovat olleet kotona. Se on ollut heille niin itsestään selvä malli, että he eivät ehkä ole ymmärtäneet, että siinä voi olla jotakin tärkeää. On haluttu pysyä tasavertaisina työelämässä eikä jäädä kotiin", Paavilainen sanoo.

Samaan ilmiöön törmäsi myös äitejä haastatellut tutkija Anne Mattila.

"70-lukulainen äiti tai anoppi saattaa ihmetellä, että nainen jää pitkäksi aikaa kotiin. Se ei ole kritiikkiä vaan hämmästystä: että eikö sinusta tulekaan sitä ministeriön virkamiestä, kuten nuorempana suunnittelit."

Oma masennus sai Paavilaisen kiinnostumaan kehityspsykologiasta. Hän vakuuttui siitä, että haluaa pitää lapsensa kotona niin pitkään kuin taloudellisesti on mahdollista.

"Vauvan kanssa se tarkoittaa, että on läsnä hetkessä ja hoksaa, kun hän haluaa kontaktiin. Alle kolmevuotiaan tunnereaktiot pitää huomata ja sanoittaa. Masennuksen taustalla voi olla se, ettei tunnista omia tunteitaan eikä osaa ilmaista niitä kuin ahdistumalla", Paavilainen uskoo.

Myös Paavilaisen mies olisi jäänyt mielellään kotiin muutamaksi kuukaudeksi, mutta taiteilijaäidin tuloilla ei perhettä olisi elätetty. Kotiäitiyden pituuden sanelee kotihoidontuki, jota riittää siihen saakka kun lapsi täyttää kolme vuotta. Se ei ole tavattoman pitkä aika, mutta kritiikkiä on tullut silti.

"Varsinkin vanhemmilla miehillä ja nopeammin työelämään palanneilla naisilla on asenteellisuutta. Eräs töihin palannut kommentoi, että 'juu, mehän ei rakastetakaan lapsiamme'."

Suurimmat uhraukset ovat liittyneet talouteen: matkustelua ei voi harrastaa, ja Itä-Helsingin Vuosaari valikoitui asuinpaikaksi edullisuuden vuoksi. Se on kuitenkin pientä hyötyjen rinnalla, Paavilainen uskoo.

"Masennus on kamala tauti, ja terapia oli todella surullinen ja kallis tapa viettää nuoruus. Tärkeää on sekin, etten kärsi syyllisyydentunteesta. Tiedän, että olemme mieheni kanssa tehneet päätökset sen mukaan, mikä on lapsille hyvä."

Kerran Nokialla työskentelevä pikkuserkku pyysi Jutta Vuoksenmaan lounaalle työpaikalleen.

"Katselin ihmisiä, jotka kävelivät ohi kulkukortit kaulassaan ja mietin, että vau, olisipa ihanaa olla täällä töissä. Aikuisten maailmassa!"

Mutta siinä tapauksessa perheessä olisi neljän sijaan kaksi lasta.

"Nykyään työelämä on vaativaa ja eroja on paljon. En usko, että meidän juttu olisi tällaisenaan toiminut. Olisi tullut ristiriitoja: kumman vuoro on tehdä sitä tai tätä."

Vasta muutama vuosi sitten, kun vanhimmat lapset olivat jo aikuisuuden kynnyksellä, Vuoksenmaa ryhtyi hakemaan töitä. Pankin asiakaspalveluun haettiin työntekijää, mutta Vuoksenmaa ei päässyt edes haastatteluun.

Vuoksenmaa päätteli, että varmin tapa työllistyä on perustaa yritys. Nyt hän järjestää naisille koulutuksia muun muassa perheoikeudellisten sopimusten tekemisestä ja neuvoo, miten voi varautua yllättäviin muutoksiin.

"Eron sattuessa elatusvelvollisuus ulottuu yhteiseen lapseen, mutta harvoin entiseen puolisoon. Kotona ollut äiti voi pudota aika tyhjän päälle, jos joutuu vuosien tauon jälkeen työnhakuun. Tai jos olet ollut 15 vuotta kotiäitinä ja mies saa viidenkympin villityksen, leskeneläke maksetaankin uudelle vaimolle. Vapaaehtoinen eläkevakuutus on tärkeä, ja isoihin ostoksiin kannattaa merkitä molemmat omistajiksi, vaikka ne olisi hankittu vain toisen rahoilla."

Usein sopimukset jäävät tekemättä, koska niitä ei vain tulla ajatelleeksi, Vuoksenmaa sanoo.

"Kurjimmillaan joku voi jäädä taloudellisten syiden takia huonoon suhteeseen. Jos tietää, että ei saa töitä eikä eläkettä, niin kyllä siinä varmasti miettii kaksi kertaa, hakeeko avioeroa."

Kotiäitiyden kokemuksista kehkeytynyt ura on tuonut Vuoksenmaalle sisältöä elämään.

"Kyllä se on nostanut itsetuntoa. Parasta on kun huomaan, että itse nautin. Että voin kertoa tärkeäksi kokemistani asioista niille, joita se kiinnostaa. Usein kotiin lähtiessä on hyvä fiilis."

 

Juttua varten on haastateltu myös Tilastokeskuksen yliaktuaaria Tarja Niemistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!