Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsettomuus on sinkullekin suuri suru

Moni jää lapsettomaksi, koska ei löydä sopivaa kumppania. Sinkku voi surra lapsettomuuttaan yhtä paljon kuin pariskunnatkin – jopa enemmän.

Elämä
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Kolme vuotta sitten Essi Tuukkanen istui hedelmöityshoitoklinikan odotushuoneessa ja toivoi kuulevansa huonoja uutisia. Tuukkanen oli edellisellä viikolla käynyt testissä. Se kertoisi, oliko hän vielä tarpeeksi hedelmällinen saamaan lapsia.

"Halusin, että joku laittaisi portin kiinni puolestani ja sanoisi, ettei lapsenteko enää tällä iällä onnistu. Sitten sitä ei enää tarvitsisi miettiä."

Tuukkanen oli tuolloin 40-vuotias ja sinkku. Hän oli toivonut pitkään lasta, mutta sopivaa kumppania ei ollut löytynyt. Yksin hän ei halunnut perustaa perhettä.

Lääkäri lausui Tuukkasen toivomat sanat: kotikonstein raskaaksi tuleminen olisi hyvin epätodennäköistä.

"Sen jälkeen oli kevyt olo. Ei tarvinnut enää miettiä, löytyykö sopiva kumppani. Halusin perheen, mutta asiat nyt vain menivät näin."

Lapsettomuuden ajatellaan helposti koskettavan vain pariskuntia ja johtuvan terveydellisistä syistä. Väestöliiton tuoreen Perhebarometrin mukaan yksi yleisimmistä lapsettomuuden syistä on kuitenkin sopivan kumppanin puuttuminen. 40-vuotiaista suomalaismiehistä noin 19 prosenttia ja naisista noin 12 prosenttia elää yksin, eikä heillä ole lapsia.

Lapsettomien joukko on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun. Mukaan mahtuu toki ihmisiä, jotka eivät halua kumppania tai lasta. Mutta moni haluaa.

Väestöliiton tutkijan Anneli Miettisen mukaan yksinelävien tahatonta lapsettomuutta ei silti tunnusteta samalla tavalla kuin pariskuntien.

"Heitä pidetään sinkkuina, ei lapsettomina. Voidaan jopa ajatella, että sinkun lapsettomuus on itse aiheutettua eli omien työhön, seurusteluun tai vapaa-aikaan liittyvien valintojen seurausta. Esimerkiksi niin, että sinkku on vain asettanut riman liian korkealle", Miettinen sanoo.

Todellisuudessa kyse on usein huonosta ajoituksesta. Parisuhteita kyllä solmitaan entiseen tahtiin. Noin 85 prosenttia miehistä ja 90 prosenttia naisista on parisuhteessa jossain elämänsä vaiheessa. Näistä suhteista moni päättyy kuitenkin eroon.

Miettisen mukaan lastenhankinnalle sopiva aikaväli onkin kaventunut kahdenkymmenen viime vuoden aikana.

"Nykyään on sallittua seurustella pitkään ennen lastenhankintaa. Lisäksi 90-luvun laman jälkeen kouluttautuminen on lisääntynyt huimasti. Opinnot kestävät 3–5 vuotta. Sitten yritetään päästä kiinni työelämään ja ehkä nähdä maailmaa. Näin ihmiset ovat kolmekymppisiä, kun he ovat valmiita hankkimaan lapsia. Jos silloin erotaan tai sopivaa kumppania ei löydy oikealla hetkellä, lapsia ei ehkä saada lainkaan", Miettinen sanoo.

Näin kävi myös Tuukkaselle.

Parikymppisenä opiskelijana Essi Tuukkanen ajatteli, että hän perustaa perheen ennen kuin täyttää kolmekymmentä. Tuukkasen vanhemmat olivat saaneet lapset melko nuorina, ja sitä Tuukkanenkin toivoi. Hän halusi, ettei ikäero lapsiin olisi kovin suuri.

Tuukkanen menikin nuorena naimisiin. Kun hän oli 27-vuotias, liitto päättyi eroon.

Tuukkanen keskittyi luomaan uraa ja teki pätkätöitä erilaisissa projekteissa. Se sopi, sillä heti eron jälkeen perheen perustaminen ei tuntunut ajankohtaiselta.

Jotta joka kuukausi kypsyvät munasolut eivät menisi hukkaan, Tuukkanen ryhtyi munasolujen luovuttajaksi.

Silloin tällöin elämään tuli mies, mutta suhteet kariutuivat.

"Suhteissa kävi niin, että joko minä en ollut sopiva kohtaamalleni miehelle tai mies minulle. Toki katselin miehiä myös sillä silmällä, että olisiko heissä isäominaisuuksia, mutta lapsen hankkiminen ei ole koskaan ollut peruste olla puolivillaisessa suhteessa."

Ympärillä ystävät ja työkaverit pariutuivat ja perustivat perheitä. Hieman yli kolmekymppisenä tilanne alkoi vaivata Tuukkasta.

"Jos näin työpaikalla, että joku on raskaana, tunsin kateutta ja jopa raivoa. Mietin missä tuo ihminen on niin paljon parempi, että hän saa lapsen ja minä en saa edes miestä. Oli kamalaa myöntää ajattelevansa sellaisia ajatuksia, vaikka järjellä tiesin, ettei toisten perheellistyminen ole minulta pois."

Kateus ja viha lapsia saaneita kohtaan ovat tuttuja tunteita lapsettomuudesta kärsiville, oli syy mikä tahansa, tietää lapsettomien yhdistyksen Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Anne Lindfors. Jos lapsettomuus johtuu kumppanin puutteesta, liittyy siihen tuplasuru. Elämästä puuttuu sekä rakas puoliso että lapsi.

"Lasta toivovat sinkut miettivät usein, eivätkö he kelpaa, vaikka kyse olisi siitä, ettei kohdalle ole sattunut sopivaa ihmistä. He saattavat myös miettiä, olisiko pitänyt sittenkin jatkaa edellisessä suhteessa tai pitäisikö kumppaniksi ottaa joku vain. Toisin kuin parisuhteessa elävillä, sinkulla ei ole kumppania, jonka kanssa jakaa lapsettomuuden kokemus. Perhe ja ystävät eivät välttämättä voi ymmärtää, että sinkun lapsitoive on ihan yhtä arvokas kuin pariskunnankin", Lindfors sanoo.

Eikä kyse ole vain yhdestä toiveesta vaan toiveiden ketjusta: Jos en saa kumppania, en saa lasta. Jos en saa lasta, en saa perhe-elämää ja sen iloja, suruja, juhlia ja seikkailuja. Ilman lasta en saa myöskään lastenlapsia.

"Tällaisen ajatusketjun pyörittämisestä voi muodostua ahdistava kehä, jolloin ihminen ei enää huomaa elämänsä myönteisiä puolia", sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen avustava psykologi Sanna Korpela.

Jukka Niemi, 63, on ollut sinkku lähes koko ikänsä. Seurustelusuhteet ovat päättyneet eroon puolen vuoden tai vuoden jälkeen.

"Olen aina ollut arka ja jännittynyt, ja se on näkynyt erityisesti naisten läheisyydessä", Niemi sanoo.

Kun Niemi oli kolmekymppinen, hän teki kiireistä myyntityötä ja matkusti ympäri Suomea. Illat hän vietti yksin hotelleissa. Silloin yksinäisyys ja kumppanin kaipuu alkoivat ahdistaa. 37-vuotiaana Niemi sairastui vakavaan työuupumukseen.

"Elin suorittamisen kautta ja hain sillä muiden hyväksyntää. Kaikilla muilla lähipiirissäni oli perhe. Osittain sairastumiseeni vaikutti varmasti se, että kaipasin kumppania ja perhettä niin kovasti. Silloin en vain myöntänyt sitä itselleni."

Niemi kamppaili sairautensa kanssa toistakymmentä vuotta.

Kymmenisen vuotta sitten hän meni mukaan mielenterveyden vertaistukitoimintaan ja huomasi, ettei ole yksin ajatustensa kanssa. Se muutti elämän.

"Aloin nähdä tulevaisuuteni toiveikkaana. Sain ystäviä järjestöjen kautta ja aloin harrastaa luontokuvausta ja kuorolaulua. Nyt olen hyväksynyt, ettei lasta tule ja elämä on hyvää näin."

Silti lähes viikoittain Niemi kuulee ihmettelyä siitä, miksi hän ei ole ottanut vaimoa seurakseen omakotitaloonsa.

"Ihmiset eivät ymmärrä, että aihe on arka", Niemi sanoo.

Jos lapsihaaveesta on luovuttava, pitää tilalle rakentaa uudet tulevaisuudenhaaveet.

Psykologi Sanna Korpelan mukaan tämä on pitkä ja tunteikas prosessi, mutta vaivan arvoinen.

"Kaipuun todellisuutta ei pidä mitätöidä eikä lapsihaaveesta tarvitse luopua helpolla, mutta kannattaa miettiä, mitä muita haaveita on elämälle. Omalla ajattelullaan voi vaikuttaa ratkaisevasti hyvinvointiinsa", Korpela sanoo.

Simpukka ry:n toiminnassa mukana olevat lapsettomat sinkut miettivät, mikä heidän roolinsa on omassa suvussa ja yhteiskunnassa.

"He surevat sitä, että suku sammuu heidän osaltaan ja miettivät, ketä varten säilyttää vaikkapa valokuvat omasta elämästään. Miehet kertovat usein surevansa sitä, ettei heillä ole ketään, jolle saisi opettaa itselle tärkeitä taitoja. Naiset miettivät rakkautta, jota eivät saakaan antaa lapselleen", Simpukan Anne Lindfors sanoo.

Tämän kokemuksen puuttumista Essi Tuukkanenkin on surrut.

"Se harmittaa välillä, että äitiyden kokemus jää puuttumaan. Että en voi kokea sitä valtavaa rakkautta lasta kohtaan, josta vanhemmat puhuvat."

Vuosien pähkäilyn ja ahdistuksen jälkeen Tuukkanen ei kuitenkaan enää ajattele, että lapsettomuus olisi ongelma. Elämä on onnellista juuri näin. Iltaisin Tuukkasella ei ole kiire päiväkodin kautta kauppaan vaan hän ehtii lukea kirjoja ja tavata ystäviä.

Pari vuotta sitten Tuukkanen alkoi kaivata taukoa työelämästä. Moni samanikäinen nainen oli saanut sen jäämällä äitiyslomalle. Koska sellaista ei ollut näköpiirissä, Tuukkanen päätti pitää henkisen äitiysloman. Hän otti kolme kuukautta vapaata työstään, luki kirjoja ja nautti siitä, ettei aamulla tarvinnut rynnätä töihin.

Simpukan Lindforsin mukaan tahattomasti lapsettomille sinkuille onkin ollut tärkeää löytää juttu, joka tekee elämästä kiinnostavaa sen sijaan, että keskittyisi miettimään sitä, mikä jäi saamatta.

Jukka Niemi löysi elämälleen tarkoituksen vertaistukityöstä.

"Ennen ajattelin, että elämän tarkoitus on perustaa perhe. Nyt elämäni on niin kiinnostavaa, etten koe jääneeni mistään paitsi", Niemi sanoo.

"Ja kumppanin voi saada vaikka satavuotiaana. Jos sopiva tulee kohdalle, en estä."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!