Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selfieiden julkaisu voi kertoa narsismista – mitä muuta selfieistä tiedetään?

Omakuvien eli selfieiden julkaisussa on hyvääkin: niillä voi jopa rikkoa vallitsevia kauneusihanteita.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Selfiet miellyttävät, koska ihmiset yksinkertaisesti pitävät kasvoista. Georgian teknillisen yliopiston ja Yahoon tutkijat laskivat, että ihmiskasvot iästä ja sukupuolesta riippumatta saavat Instagram-palvelussa 38 prosenttia todennäköisemmin tykkäyksiä kuin muut kuvat – kunhan niitä ei julkaise liikaa.

2. Selfieiden määrässä kannattaakin säilyttää kohtuus. Parin vuoden takaisen brittitutkimuksen mukaan jatkuva kuvatulva voi herättää muissa torjuntaa ja vahingoittaa tosielämän ihmissuhteita.

3. Julkaisemalla selfien ihminen pyrkii tulemaan huomatuksi ja hallitsemaan sitä, miltä näyttää muiden silmissä. Myönteistä minäkuvaa vahvistavien kuvien postaaminen sosiaalisessa mediassa voi olla voimauttavaa, kirjoittaa psykologi Peggy Drexler Psychology Todayn blogissaan. Selfieillä voi myös rikkoa vallitsevia kauneusihanteita. Kannattaa silti varoa, ettei se, miltä oma elämä näyttää, muutu tärkeämmäksi kuin läsnäolo itse tilanteessa.

4. Somen käyttäjät eivät keskimäärin pyöri vain oman naamansa ympärillä. Kuvajulkaisuja tutkineessa Selfiecity-projektissa havaittiin, että kuvista vain neljä prosenttia oli selfieitä. Ihmiset kuvasivat enemmän paikkoja, esineitä, eläimiä tai ruokaa.

5. Runsaasti selfieitä julkaisevilla miehillä on muita useammin narsistisia ja psykopaattisia piirteitä, todettiin Personality and Individual Differences -lehdessä tänä vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Ahkera omien kuvien muokkaaminen taas oli yhteydessä sekä narsismiin että taipumukseen arvottaa itseä kehon ja ulkonäön kautta.

 

Lähteet: Psychology Today, Georgia Institute of Technology, Heriot-Watt University, ScienceDirect, Ohio State University, Selfiecity.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!