Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homeopatia, reiki ja kaukoparannus saavat huuhaan vihaajan kiihtymään

Suhteemme terveyteen on kieroutunut, sanoo terveyssosiologi Markku Myllykangas. Tartumme uskomushoitoihin ja kävelemme ruokakauppaan kuin apteekkiin, sillä tarinat vetoavat paremmin kuin faktat.

Elämä
 
Pentti Vänskä
Kuva: Pentti Vänskä

Terveyssosiologi Markku Myllykangas, 63, nojaa taaksepäin tuolissaan Itä-Suomen yliopistossa ja antaa palaa.

"Niin roisia roskaa ei levitetäkään, ettei siihen katiskaan joku tarttuisi."

Vähempi lataus ei Myllykankaalle riitä, sillä hän on huolissaan. Kun vuoden 2013 Tiedebarometri-mielipidetutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta, uskovatko he kansanparantajilla olevan tietoja ja taitoja, joita lääketieteellä ei ole, useampi kuin kaksi viidestä kertoi uskovansa.

Kuka?

Kuka?
Markku Myllykangas, 63, on Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti. Asuu Kuopiossa, perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Mistä tunnetaan?
Kirjoittanut kirjoja ja kolumneja muun muassa medikalisaatiosta, uskomushoidoista ja lääketieteen etiikasta, joita myös tutkii. Sai Tieteentekijöiden liiton Vuoden tieteentekijän palkinnon vuonna 2000.

Mistä ei tunneta?
"Maailma menetti minussa jalkapalloilijan. Olin 40 vuoden ajan innokas puulaakipelaaja, pari kertaa viikossa kesät talvet. Kannatan tietysti Kuopion palloseuraa, joka tulee taas perjantaina löylyttämään HJK:n."

Elämme maailmassa, jossa tieto lisääntyy, mutta olemme yhä epätietoisempia siitä, mikä todella parantaa terveyttämme ja mikä ei, Myllykangas sanoo. Osa epäilee lääketiedettä, kieltäytyy rokotuksista tai päätyy hoitoihin, joilla ei ole tieteen kanssa mitään tekemistä. Toiset taas säntäävät lääkärille, kun mainoksessa kerrotaan uudesta tutkimusmenetelmästä. Moni käyttää lääketieteen ja uskomushoitajien palveluita päällekkäin.

"Terveys kiinnostaa yhä enemmän. Mutta ei ole niin, että mitä enemmän melskataan, sitä terveempiä ihmisistä tulee, vaan sitä huolestuneempia."

 

Stressi, migreeni, lihassärky, ummetus, naistenvaivat, lapsettomuus, unettomuus, tulehduskierteet. Kaikkiin näihin vyöhyketerapian luvataan auttavan.

Väärin, sanoo Myllykangas. Tehoa vaivoihin ei ole lääketieteellisesti todistettu.

Myllykangas uskoo, että yksi syy uskomushoitojen, kuten homeopatian, vyöhykehoitojen ja reikin suosioon ovat tarinat. Kun kuulemme rohkaisevan kertomuksen, emme välitä kysellä tieteellisen todistelun perään. Niitä tarinoita kerrotaan innokkaasti mediassa, sillä ne ovat vetävämpiä kuin tieteelliset faktat.

"Pitäisi ymmärtää, että jos kertomuksen mukaan jonkun sairaus parani tietyllä hoidolla, sillä ei ole vielä mitään todistusarvoa. Suurin osa ihmisten vaivoista paranee itsestään. Jos käyt nyt homeopaatilla ja viikon kuluttua olet terve, sillä ei ole mitään tekemistä homeopatian kanssa."

Toiseksi Myllykangas haluaisi oikaista kieleemme pesiytyneen virheen, jota viljelevät myös viranomaiset.

"Vaihtoehtohoito kuulostaa siltä, että se olisi todellinen vaihtoehto jollekin, ikään kuin diabetesta voisi hoitaa insuliinin sijaan energiaterapialla. Mutta ei ole vaihtoehtoista lääketiedettä, on vain lääketiedettä – samoin, kuin ei ole vaihtoehtotiedettä, vaihtoehtoanatomiaa, -biologiaa tai -fysiikkaakaan."

Vaihtoehtohoitojen sijasta pitäisi puhua uskomushoidoista. Ne ovat hoitoja, joiden tehoa ei ole todistettu lääketieteellisin kokein.

"Voidaan puhua plasebo-vaikutuksesta tai hoitotapahtumavaikutuksesta. Se on mukana myös kaikessa lääketieteellisessä hoidossa, ja joskus pelkkä keskustelu lääkärin kanssa riittää. Mitään hoitoa ei voi silti perustaa pelkän plasebo-vaikutuksen varaan. Se on epäeettistä."

Kolmas syy suosioon saattaa olla se, mitä tapahtuu lääkärin vastaanotolla – tai pikemminkin se, mitä ei tapahdu.

"Moni valittaa, että vastaanotolla lääkäri vain tuijotti tietokonetta. Homeopaatin luona istutaan puolitoista tuntia ja käydään läpi serkun kummin kaimat. Lääkäri voi olla kriittinenkin, homeopaatin ei tarvitse."

Mutta mitä haittaa sellaisesta hoidosta on, jos sen jälkeen kokeekin saaneensa apua? Jos tulee kerrankin kuulluksi?

"Se, että menettää rahansa ja pahimmillaan terveytensä. Jos hoidolla olisi vaikutusta, se imaistaisiin kyllä välittömästi viralliseen terveydenhuoltoon. Ei sitä jätettäisi käyttämättä."

Uskomushoitojen erottaminen lääketieteestä näyttäisi olevan yksinkertaista: lääkärit määräävät lääkkeitä ja hoitoja, jotka on testattu toimiviksi. Muu on epävirallista uskomushoitoa, ja sen pariin hakeutuvat ne, jotka todella haluavat.

Näistä en luovu

Kirjoittaminen
"Osallistun yhteiskunnalliseen keskusteluun niin kauan kun kynä pysyy kädessä ja sormet näppäimistöllä. Taikauskoa pitää yrittää kitkeä, ja järjen käyttö on palautettava kunniaan."

Liikunta
"Erityisesti pidän sulkapallosta, mutta myös sählystä, pyöräilystä ja reippaasta kävelystä."

Linnunpönttöjen ripustelu
"Kotipuolessa ja kesäpaikassa pönttöjä on kymmenittäin. Pienestä pitäen luonto eläimineen ja sen ihmettely ovat kuuluneet repertuaariini."

Ei se ole niin yksinkertaista, Myllykangas sanoo. Ja juuri siksi hän on niin vihainen.

Myllykankaasta tuli uskomushoitojen tutkija ja vastustaja vähän vahingossa. Aluksi hän tutki medikalisaatiota eli sitä, miten lääketiede laajenee ei-lääketieteellisille elämänalueille.

90-luvulla hänen silmiinsä osui lehtiartikkeli, jossa tuttu saman yliopiston professori kertoi tuoreesta tutkimuksestaan. Professori sanoi kykenevänsä paljastamaan niin sanotun kirliankuvauksen avulla ihmiset, joilla on parantajan kykyjä.

"Silloin minä aloin urputtaa", Myllykangas sanoo.

Hän ryhtyi kirjoittamaan kärkkäitä kolumneja homeopatiaa, kirliankuvausta, reikiä ja kaukoparannusta vastaan. Myllykankaan mukaan keskustelu ei kuitenkaan edennyt.

"Se tuntui ihmeelliseltä: eikö yliopiston pitäisi olla yhteiskunnassa juuri se paikka, jossa käydään avointa keskustelua? Vasta kun media kiinnostui, yliopistokin kielsi toiminnan."

Seuraavaksi Myllykangas huomasi, että uskomushoitoja tarjoavat vapaa-ajallaan myös terveydenhoitoalan ammattilaiset, lääkärit ja sairaanhoitajat. Silloin hän hermostui entisestään.

"Jos bemer- tai vyöhyketerapiaa antaa ihminen, jolla on tieteellinen koulutus, se antaa kuvan, että siinä olisi jotakin järkeä. Sellaisilta ihmisiltä pitäisi perua oikeus harjoittaa ammattiaan!"

Uran suuri pettymys oli niin kutsutun puoskarilain kaatuminen joitakin vuosia sitten. Sen piti kieltää uskomushoitojen tarjoaminen erityisryhmille, kuten lapsille, vakavasti sairaille, mielenterveyspotilaille ja odottaville äideille. Laki jäi kuitenkin valmisteluasteelle.

Sen jälkeen pettymykset ovat olleet tavanomaisempia kuin voitot.

"Apteekeistakin on tullut sekatavarakauppoja, joissa myydään kosmetiikkaa ja luontaistuotteita, niissä kun on paremmat katteet."

Myllykangas oli kymmenvuotias ja juuri menossa nukkumaan, kun isä tuli yllättäen sängyn viereen. Hän hyvästeli pojan nopeasti ja käveli omin jaloin ambulanssiin.

Se oli viimeinen kerta, kun Myllykangas näki isänsä. Puolitoista kuukautta myöhemmin isä kuoli sairaalassa sydäninfarktiin, vähän päälle nelikymppisenä.

"Siihen aikaan ei aluksi edes tiedetty, mistä rintakivussa oli kyse. Ei silloin, vuonna 1962, ollut kunnon hoitoja. Lähinnä kipulääkettä, happea ja lepoa."

Nyt on toisin: meillä on hoidot, lääkkeet ja geeniteknologia. Silti yhä useampi suomalainen jättää lapsensa rokottamatta. Pelätään lääkkeitä, ei tauteja.

"Emme ole nähneet pitkään aikaan, mitä taudit aiheuttavat, millainen on polion rampauttama ihminen. Totuus sairauksista unohtuu, jos niitä ei näe."

Ärhäkkyys on Myllykankaan tavaramerkki. Jo kouluaikana hän maalaili ainekirjoituksessaan uhkakuvia marxilais-leninistisestä opetuksesta ja ärsytti opettajaa niin, ettei tämä voinut olla kirjoittamatta tulikivenkatkuista vastausta marginaaliin.

Sellainen Myllykangas on edelleen. Hän puhuu naureskellen puoskareista, pölkkypäistä ja hölynpölystä ja menettää avoimesti malttinsa homeopaatti-lääkärille televisiokeskustelussa. Kansanedustaja Päivi Räsänen oli Myllykankaan mukaan vähällä irtisanoutua yhteisestä kirjaprojektista, koska Myllykangas hyökkäsi niin tiukkasanaisesti uskonnollisuutta vastaan.

Jotkut ovat kyselleet, sopiiko sellainen kielenkäyttö vakavasti otettavalle tutkijalle.

"Ärhäkkyys on tietoinen valinta. En tiedä, onko siitä apua, mutta ei hyssyttely ja kaiken hyväksyminenkään auta. Asiat pitää sanoa niin kuin ne ovat, kiertelemättä ja kaartelematta."

Terveydenhuollossakin tehdään toki virheitä: on turhia tutkimuksia, leikkauksia ja tutkimattomia menetelmiä. Esimerkiksi lyhytkestoista debriefing-kriisiterapiaa käytetään yleisesti, vaikka Käypä hoito -suositusten mukaan se on tavallisesti riittämätöntä ja saattaa johtaa stressioireiden lisääntymiseen. Sellaista saa ja pitää kritisoida, Myllykangas sanoo.

Mutta se ei tarkoita, että totuus löytyisi täysin päinvastaisesta suunnasta.

"Ratkaisu ei ole se, että hypätään kristalliterapiaan."

Pohjimmiltaan ongelmamme on kuolemanpelko, Myllykangas uskoo. Kun lääketiede ei olekaan kaikkivoipainen, muut hoidot tarjoavat lohdullisemman näkymän.

"Lääkkeet tehoavat yleensä vain rajattuihin vaivoihin, mutta uskomushoitojen sanotaan tepsivän vaivaan kuin vaivaan, ilman haittavaikutuksia."

Viime aikoina myös ruokakauppaan on ryhdytty kävelemään kuin apteekkiin, Myllykangas on huomannut. Ravitsemuksesta haetaan viimeistä silausta hyvinvoinnille. Intoilulla on hyvätkin puolensa, mutta moni odottaa liikoja.

"Ihmisen omalla toiminnalla on lopulta aika pieni vaikutus. On myös ympäristötekijät, kulttuuri, perintötekijät ja sattuma. Vaikka imisi itseensä kaiken tiedon, mitään ei voi taata. Hunsvotti voi elää pidempään."

Myllykangas ei osaa sanoa, mikä kuolemanpelon kitkisi. Hän tietää vain, ettei itse kärsi siitä – ei, vaikka näki lapsena, kuinka isä käveli ambulanssiin viimeiselle matkalleen.

"Olen yrittänyt keskittyä enemmän tähän elämiseen. Kuolema ei ole mielessä, pikemminkin se, miten läheiset pärjäävät minun jälkeeni. Yliluonnolliseen minulla ei ole koskaan ollut tarvetta. Tyhjyys ei koskaan vastaa."

Varmaa on kuitenkin yksi asia. Jos terveys on elämän kirkkain tavoite, huomio suuntautuu väkisinkin omaan itseen.

"Silloin elämästä voi tulla aika tylsää. Se voi jäädä elämättä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!