Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käveleminen tekee iloiseksi ja reitiltä poikkeaminen saa ideat liikkeelle

Reipas kävely suojaa sydäntä ja saa ideat virtaamaan. Mitä muita syitä on kävellä?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Pienikin jaloittelu ylläpitää terveyttä. Utahin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahden minuutin kävely kerran tunnissa voi riittää torjumaan liiallisen istumisen haittoja.

Käveleminen saattaa olla jopa terveellisempää kuin juokseminen. Parin vuoden takaisessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että suhteutettuna energiankulutukseen reipas kävely alensi kolesterolia ja suojasi sydäntaudeilta tehokkaammin kuin juoksu.

 

2. Mieliala vaikuttaa tapaan kävellä, mutta myös toisin päin, havaitsivat saksalaiset ja kanadalaiset tutkijat. Reippaampi kävelytyyli sai koehenkilöt sanatestissä muistamaan enemmän myönteisiä sanoja. Jos siis tarkoituksella kävelee iloisesti pompahdellen, mielikin voi kohottua.

 

3. Kävelyyn voi yhdistää mietiskelyharjoituksia. Thaimaalaisten liikuntatieteilijöiden mukaan ikääntyvien masennusoireet lievenivät, kun he osallistuivat buddhalaistyyppiseen kävelymeditaatioon.

 

4. Pienikin kävelylenkki voi auttaa hallitsemaan mielitekoja. Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkimuksessa vartin kävely juoksumatolla vähensi työntekijöiden suklaanmussutusta puoleen, tehtävän stressaavuudesta riippumatta.

 

5. Kävellessä kannattaa välillä sulkea puhelin ja musiikkilaitteet, katsella ja kuunnella. Kognitiotieteilijä Alexandra Horowitz kuvaa kirjassaan On Looking kävelyretkiään kaupungilla eri alojen asiantuntijoiden, pikkulapsen sekä koiran kanssa. Seuralaistensa havaintojen kautta hän osoittaa, miten rajoittunut ja valikoiva huomiokykymme yleensä on. Aivot virkistyvät ja ideat virtaavat, kun harhailee, poikkeaa reitiltä, tarkkailee ja ihmettelee.

 

Lähteet:

http://healthcare.utah.edu/publicaffairs/news/2015/04/04-30-15_short_walks_offset_hazards_of_sitting_too_long.php

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/apr/05/brisk-walk-healthier-running-scientists

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005791614000809

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24372522

http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_171423_en.html

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!