Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin lohdutat oikein

Elämä
 
Helsingin Sanomat

 Älä pelkää ottaa osaa. Kysy, voitko auttaa. Parisuhteessa ota vetovastuu arjen pyörittämisestä ja tarjoudu vaikka valvomaan vierellä koko yö.

 Kuunteleminen on usein paras apu. Muisteleminen on surevalle tärkeää, mutta hän saattaa pelätä, että muut eivät jaksa kuunnella.

 Muista, ettei ole olemassa sanoja tai tekoja, joilla voisit ottaa surun pois. Varo piristäviksi tarkoitettuja lauseita. "Suomalaisten tyyli lohduttaa on sellainen, että 95-vuotiaan kuollessa saatetaan sanoa, että hyvä että hän pääsi jo pois. Se ei kuitenkaan vähennä ikävää. Tai sitten sanotaan: 'Sinulta kuoli äiti, mutta ajattelepas naapuriani, joka menetti lapsensa'. Vertailu ei auta", sanoo surututkija Anna Liisa Aho.

 Kysy vointia pitkään – vuoden, kahden ja kolmenkin päästä. Moni omainen kokee jäävänsä hautajaisten jälkeen yksin. Suru on pitkä prosessi, ja kuuntelijaa tarvitaan pitkin matkaa.

 Älä loukkaannu, jos sureva ei halua avautua. Vaikka hän ei tänään jaksa, se ei tarkoita, ettei hän halua puhua surustaan myöhemmin.

 

Lähde: Surututkija Anna Liisa Aho, Minttu Ripatti ja Tiina Parviainen

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!