Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun vanhempi kuolee, aikuisesta tulee hetkeksi lapsi

Minttu Ripatti oli musertua surun alle, kun hänen isänsä kuoli. Vanhemman kuolema voi olla suuri kriisi, vaikka vanhempi olisi ollut etäinen tai kuollut vanhuuteen.

Elämä
 
Arka paikka: Isän arkun äärellä kosketin surun pohjaa
Arka paikka: Isän arkun äärellä kosketin surun pohjaa
Jos isyydessä jaettaisiin palkintoja, 32-vuotiaan Minttu Ripatin isä ei olisi voittaja. Silti kun isä kuoli kolme vuotta sitten, suru oli mittaamaton. Vanhemman kuolema voi olla aikuisen elämän suurin suru. HSTV:n Arka paikka -ohjelman juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

Arkun kansi oli auki, mutta Minttu Ripatti ei ensin uskaltanut katsoa. Kun hän vihdoin avasi silmänsä, ne täyttyivät heti kyynelistä.

Viisikymppinen isä oli löydetty kuolleena kotoaan, istumasta omalta sohvaltaan. Vielä arkussakin yllä oli tuttu, kauhtunut villapaita, mutta mies sen sisällä oli vähän vieras, laiha ja sairauden riuduttama.

Sitten Ripatti kosketti isän viiksiä ja muisti. Märkä suukko, joka haisi tupakalta ja häivähdyksen viinalta. Viiksien kutitus poskella.

Sen jälkeen kyynelistä ei tullut loppua.

Jos isyydessä jaettaisiin palkintoja, 32-vuotiaan Ripatin isä ei olisi voittaja. Hyvinä hetkinään hän opetti alakouluikäisen tyttärensä käärimään sätkiä. Huonoina hän oli jo häipynyt ryyppyreissuilleen, kun tyttö tuli kylään. Silloin isovanhemmat hemmottelivat Ripattia minkä osasivat, mutta se ei pyyhkinyt pois isän ikävää.

Vuodet ja viina veivät isän vielä kauemmas. Aikuisena Ripatti tapasi häntä kerran tai kaksi vuodessa, ja kohtaamiset päättyivät yleensä vaivaantuneeseen hiljaisuuteen.

Silti kun isä kuoli kolme vuotta sitten, suru oli mittaamaton. Välillä se oli raskas paino rintakehän päällä, välillä se tuntui puristavana kipuna päässä.

"Ajattelin, ettei sellaista ihmistä olekaan, joka sitä ymmärtäisi."

Liisa Takala
Minttu Ripatti peri isältään vain kahdet buutsit ja nahkatakin. Kengät sopivat, sillä isällä ja tyttärellä oli samankokoiset jalat.
Minttu Ripatti peri isältään vain kahdet buutsit ja nahkatakin. Kengät sopivat, sillä isällä ja tyttärellä oli samankokoiset jalat.

Vanhemman kuolema voi olla aikuisen elämän suurin suru.

"Joskus puhutaan aikuisesta orvosta. Olemme tottuneet ajattelemaan, että ainoastaan lapsi voi olla orpo, mutta tietyllä lailla samanlainen kokemus voi tulla, oli sitten minkä ikäinen tahansa", sanoo psykologi Soili Poijula.

Artikkeliin liittyvät

Kiintymyssuhde omaan vanhempaan on aina ainutlaatuinen. Suremme, vaikka vanhempi olisi ollut etäinenkin.

"Hengissä säilymisen vuoksi meillä ei lapsena ole ollut muuta keinoa kuin kääntyä vanhempaa kohti, vaikka hän kohtelisi meitä huonosti. Sisäänrakennetun kiintymyksen huomaa myös adoptoiduista lapsista: kiinnostus biologista vanhempaa kohtaan on suurta, vaikka vanhempaa ei tuntisikaan", Poijula sanoo.

Puolet surevista on luonteeltaan niin sanottuja resilienttejä. He kykenevät nopeasti palauttamaan mieleensä hyviä, lohduttavia muistoja. Yli viisikymppiset ovat myös usein tiedostaneet elämän rajallisuuden ja pystyvät hyväksymään sen helpommin.

Toimintakyvyn vievään suruun on tarjolla melko vähän apua.

"Surudiagnoosia ei ole olemassa, ja apua hakevalle määrätään usein masennuslääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan auta suruun", Poijula sanoo.

"Surutyö on vähän huono termi. Suru on väistämätön prosessi, joka käynnistyy kysymättä. Sitä ei voi työskennellä tehokkaasti pois."

Kun Minttu Ripatti seisoi kappelissa ennen hautajaisten alkua, hän laski isänsä arkkuun kaksi paperia. Toinen oli ultraäänikuva vielä syntymättömästä kuopuksesta.

"Kahteen viimeiseen viikkoon en saanut isään yhteyttä, enkä ehtinyt kertoa, että odotin toista lasta. Ukkina oleminen oli hänelle kunniatehtävä. Ehkä tieto toisesta lapsenlapsesta olisi saanut hänet jaksamaan."

Toinen viesti oli kirje – huutokirje, kuten Ripatti sanoo.

"Kerroin siinä, miten vihainen olin. Isä ei mennyt sairaalaan, vaikka tiesi olevansa sairas. Emmekö me olleet tarpeeksi hyvä syy?"

Kirjeen jättämisellä oli ihmeellinen vaikutus.

"Kun laskin sen arkkuun, tuntui kuin isä olisi ollut siinä ja olisimme paiskanneet kättä."

Ripatti uskoo, että suru olisi ollut erilaista, jos isä olisi kuollut luonnollisesti vanhuuteen.

"Ukkini oli minulle tärkeä ja rakas mieshahmo. Hänet haudattiin viikko ennen isäni kuolemaa. Se suru oli lempeää kaipuusurua. Isän kuollessa suru oli repivää ja pakotti miettimään kaiken uudelleen."

Suru on rakkauden yksi muoto, psykologi Soili Poijula sanoo. Jos suhde vanhempaan on ollut erityisen läheinen, kuoleman jälkeen korostuvat ikävä ja kaipaus.

"Surusta kuitenkin selviytyy paremmin, jos kiintymyssuhde on ollut turvallinen. Jos suhde vanhempaan on ristiriitainen, suru voi olla erityisen raskasta siksi, että hyviä, lohduttavia muistoja ei ole."

Apua kannattaa hakea, jos vielä vuodenkin kuluttua tuntuu, ettei kykene jatkamaan elämää ja ikävä on jatkuvaa. Myös murehtiminen ja suru on tärkeää erottaa toisistaan, Poijula muistuttaa. Murehtiminen on haitallista, sillä se hidastaa sopeutumista.

"Se on kuoleman todellisuuden välttelemistä. Murehtija miettii, mitä teki väärin, miksi juuri hänelle kävi näin tai mitä kaikkea jäi sanomatta. Sureva kykenee ajattelemaan, että miksipä minulle ei voisi käydä näin."

Minna Raitavuo
Tiina Parviainen on onnellinen siitä, että sai viettää äitinsä kanssa tämän viimeiset päivät.
Tiina Parviainen on onnellinen siitä, että sai viettää äitinsä kanssa tämän viimeiset päivät.

Tiina Parviaiselta, 50, ei jäänyt mitään sanomatta.

Kun Parviainen oli lapsi, äiti ja isä työskentelivät yhteisessä kaupassa kotitalon alakerrassa. Vanhemmat olivat lähellä koko ajan.

"Meillä ei halailtu, mutta puhuttiin hirveästi. Tiedän paljon asioita, jotka ovat tapahtuneet jo ennen syntymääni."

Kun isä kuoli aivoverenvuotoon yhdeksän vuotta sitten, seitsemänkymppisestä äidistä tuli vieläkin läheisempi.

"Hän oli yltiösosiaalinen, ja soittelimme päivittäin. Meillä ei ollut salaisuuksia."

Sitten äidin sairastama hengenvaarallinen keuhkofibroosi paheni. Parviainen jäi vuorotteluvapaalle ollakseen apuna, sillä äiti tarvitsi tukea ympäri vuorokauden.

Vaikein hetki koitti pari päivää ennen äidin kuolemaa, aivan joulun alla vuonna 2007. Parviainen muistaa sen hyvin: kuinka hän auttoi äitiään vessassa ja ojentaessaan käsipyyhettä tajusi, että roolit ovat lopullisesti kääntyneet ympäri.

"Sillä hetkellä ymmärsin, että hän on kokonaan minun varassani. Se oli luopumisen hetki. En itkenyt, olin vain hiljaa."

Joulupäivänä äiti ei enää jaksanut nousta sohvalta eikä ruokakaan oikein maistunut. Hän sanoi silti nauttivansa eikä missään nimessä halunnut sairaalaan.

Sitten äidin hengitys salpautui. Parviainen soitti ambulanssin.

"Äidin viimeiset sanat olivat, että kyllä tämä menee ohi. Ja totta se oli, kyllähän se meni."

Kun hoitajat saapuivat ja totesivat äidin kuolleeksi, Parviaisen valtasi suru, mutta myös huojennus. Raskas vastuu oli otettu pois. Seuraavina päivinä lohtua toivat yksinkertaiset, vähän kliseisetkin asiat: työkavereilta tulleet kukat ja ystävän lähettämä joulukori. Hyvältä tuntui myös, kun äidin ystävä soitti ja halusi muistella yhdessä.

Kaikkein lohdullisin oli kuitenkin ajatus siitä, että äiti sai tahtonsa läpi ja vietti viimeiset päivät kotonaan.

"Koskaan elämässäni en ole antanut ja saanut niin paljon kuin hoitaessani äitiä. Äidin viimeiset päivät olivat hyviä."

Sitten suru muutti muotoaan. Töihin palattuaan Parviainen huomasi, että puhelimeen vastaaminen jännitti. Puhuessa hän tunsi, miten pulssi kohosi, hengitys tiheni ja kasvoja kuumotti.

"En ymmärtänyt, että suru voi tulla myös fyysisenä oireena. Olin oppinut pelkäämään puhelinta, äidin viimeistä soittoa. Sanotaan, että astia täyttyy, ja siltä minusta tuntui. Oman jaksamiseni rajat olivat tulleet täyteen."

Fyysiset oireet ovat tavallisia, kertoo surututkija Anna Liisa Aho. Tyypillisiä oireita ovat ruokahaluttomuus, uniongelmat ja vapina sekä etenkin miehillä vatsahaava.

"Kaikki eivät pysty itkemään ja osoittamaan surua ulospäin. Silloin se kalvaa sisältä."

Parviaisen paniikkioireet hälvenivät ajan mittaan, mutta niillä oli kauaskantoinen vaikutus.

"Opin kuuntelemaan itseäni. Sen perusteella tein ratkaisuja, joita jotkut ihmettelevät: hankimme miehen kanssa pienemmän asunnon ja ryhdyin opiskelemaan kasvatustiedettä. En odota enää eläkeikää vaan haluan olla töissä niin pitkään kuin mahdollista."

Jos Minttu Ripatti saisi antaa neuvon niille, joiden vanhemmat ovat vielä elossa, hän suosittelisi kertomaan, mikä painaa mieltä ja mikä on hyvin.

"Siitäkin huolimatta, että en itse tehnyt niin."

Toiseksi hän kertoisi, että surussa on myös puolensa. Sitä voi käyttää hyväkseen.

"Se voi olla tuuli, joka puskee eteenpäin, jos käännät sen selkäsi taakse. Jos otat sen vastaan ja annat sen muuttaa itseäsi, se löytää kyllä paikkansa."

Ripatin se tuuli työnsi yliopistoon. Hän pääsi opiskelemaan, vaikka oli pääsykokeisiin lukiessaan viimeisillään raskaana.

"Ajattelin, että teen isän ylpeäksi. Voin kuvitella, miten olisin soittanut hänelle ja hän olisi huutanut puhelimeen: tyttö on päässyt yliopistoon!"

Nykyisin suru ei enää tunnu repivältä vaan on jo lähellä sitä haikeaa muistelusurua, jota Ripatti tunsi isoisänsä kuollessa. Aina formulakisojen aikaan mieleen nousee hilpeä kuva: isä ja setä omassa kisastudiossaan, hyppimässä varpaillaan jännityksestä television edessä.

"Ja jos teen jotain tyhmää, tulee olo, että kyllähän sinä tämänkin näet, jos näet ne hyvätkin jutut. Isä vahtii ja sanoo, että olepas tarkkana."

Myös Tiina Parviaisesta tuntuu, että äiti ja isä eivät sittenkään kadonneet.

"He tulevat mieleen päivittäin. Se ei ole enää surua, vaan tunne siitä, että he ovat jollakin tiedostamattomalla tavalla läsnä kaikessa mitä olen."

Näin alkukesästä mieleen tulee eräs erityisen elävä muisto. Oli kevään viimeinen koulupäivä ja lukioikäinen Parviainen ajoi bussilla koulusta kotiin todistus laukussaan.

Pysäkillä vastassa oli äiti, hymyilevänä ja orvokkikimppu kädessään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!