Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätätkö asiat viime tippaan? Hyvä, rentoudut töitä vältellessä

Töiden lykkääminen ei aina olekaan haitaksi. Viime hetken huhkija saavuttaa esimerkiksi helpommin flow-tilan – koska hänellä ei ole aikaa ajatella mitään muuta.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Taipumus lykätä asioita liittyy usein heikkoon itsesäätelyyn, ahdistukseen ja epäonnistumisen pelkoon – muttei aina. Osa ihmisistä päättää tietoisesti lykätä töitä ja kykenee silti hyviin suorituksiin. He myös tuskailevat työstä vähemmän aikaa.

2. Tutkijat erottavatkin toisistaan passiivisen ja aktiivisen vitkastelun. Passiiviset lykkääjät ovat päättämättömyyden lamaamia, toimivat siksi myöhässä ja kokevat riittämättömyyttä ja syyllisyyttä. Aktiiviset lykkääjät sen sijaan kontrolloivat ajankäyttöään, käyttävät vitkasteluaikansakin tarkoituksenmukaisesti ja myös työskentelevät mielellään paineessa. Etenkin vaativassa ja vaikeasti ennustettavassa ympäristössä on hyötyä siitä, että osaa joustaa suunnitelmista, priorisoida ja reagoida nopeasti.

3. Lykkääjien hyviä suorituksia voi selittää se, että aikapaine auttaa osaa ihmisistä keskittymään. Social Behavior and Personality -lehdessä julkaistun korealaistutkimuksen mukaan lykkääminen on yhteydessä flow-tilaan. Kun lukee tenttiin tai kirjoittaa puhetta viimeisenä iltana, on lopulta pakko uppoutua työhön täysin ja sulkea muut ärsykkeet ulkopuolelle.

4. Kun odottaa hyvää hetkeä tarttua isoon työhön, voi hoitaa vähemmän vaativia töitä alta pois. Se puhdistaa päätä ja pitää yllä aikaansaamisen tunnetta. Kannattaakin pitää listaa pienimmistäkin tehtävistä, jotta on aina jotakin, minkä parissa vitkastella. Näin neuvoo Stanfordin yliopiston filosofian emeritusprofessori John Perry "strukturoitua prokrastinointia" käsittelevässä esseessään. Voit myös virkistäytyä töitä vältellessä: lue, torkahda, liiku tai ulkoile.

 

Lähteet:

http://www.researchgate.net/profile/Jin_Choi3/publication/7783283_Rethinking_procrastination_positive_effects_of_active_procrastination_behavior_on_attitudes_and_performance/links/0fcfd509308bb35de7000000.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1041608011000823

http://www.academia.edu/6918296/THE_RELATIONSHIP_OF_FLOW_AND_SELF-REGULATED_LEARNING_TO_ACTIVE_PROCRASTINATION

http://www.jstor.org/stable/40063233?seq=1#page_scan_tab_contents

http://www.structuredprocrastination.com/

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!