Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttävät keski-ikäisten miesten Tinder-kuvat

Kolumnisti Suvi Ahola on tutustunut deittisovellus Tinderiin. Osa miesten kuvista tekee hänet surulliseksi.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Koska olen vapaa nainen, käyn toisinaan tutustumassa erilaisiin verkkosovelluksiin, joilla etsitään seuraa.

Olen kuullut, että esimerkiksi Tinder, ihmisten itselleen luomien profiilien ja valokuvien selaamiseen perustuva palvelu, on nuorten keskuudessa suosittu. Ikäisteni eli 45–65-vuotiaiden miesten kuvat käy kuitenkin nopeasti läpi, vaikka avaisi sivun joka päivä.

Olen myös kuullut, että muotokuvia on tapana ottaa huolellisesti. Tämäkään ei päde ikäryhmäni miehiin. Heidän otoksensa (jos niitä ylipäätään on), näyttävät usein vessan seinää tai keittiökaapistoa vasten otetuilta. Usein puuttuu päälaki tai leuka.

Tällaiset kuvat ovat minusta todella surullisia. Eikö miehillä ole ketään, joka ottaisi heistä kauniimpia kuvia?

On toki myös suunniteltuja kuvia. Niissä etualalla on monesti kaljatuoppi tai moottoripyörä.

Tutkijatohtori ja taiteilija Hanna Weselius pohti Tinderin mieskuvia viime kesänä HS-esseessä. Hänkin kiinnitti huomiota urheiluvälineisiin: autoja, veneitä ja mönkijöitä riitti, samoin urheilukuvia.

Graafikko Eeva Värtö taas jakoi tutkimansa tuhat kuvaa kategorioihin. Eniten oli aktiivisen miehen (eli sen urheilijan) kuvia. Perässä tulivat sosiaalisen minä kuvat (kaljatuoppi), sitten fyysisen (kuntosali) ja maskuliinisen minän kuvat (auto tai ase). Vähiten oli kuvia miehistä lapsen tai eläimen kanssa.

Weselius ja Värtö ovat paljon minua nuorempia ja ovat varmaan katselleet nuorempien miesten kuvia. Päättelen, että iän myötä oman identiteetin, eritoten maskuliinisuuden todentaminen on yhä tärkeämpää. Siihen viittaavat ikäisteni miesten monet moottoripyörät.

Tajuan myös, että kuvissa esitellään onnen hetkiä, jotain itselle rakasta. Kertovatko ajopelit (ja tuopit) siitäkin?

No, onhan verkossa muitakin seuranhakupalstoja. Yksi, jolla olen itsekin esittäytynyt, kokoaa vaeltamisesta kiinnostunutta väkeä. Sieltä löytyy luonnosta ja eläimistä pitäviä herkkiä ja sanavalmiita miehiä. Heidän valokuvissaan on telttoja, pitkospuita ja auringonlaskuja.

On vain yksi ongelma, tai oikeastaan kaksi. Yli kahdensadan sinkun joukossa on miehiä vain kolmannes. Ja heistä yli 45-vuotiaita on parikymmentä.

Ikäiseni miehet eivät siis patikoi. He ajavat moottoripyörällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!