Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluaisitko lomailla ilman puolisoa? Niin saa tehdä

Kati Raitanen ja Otto Lehmusmetsä viettävät osan kesälomasta omilla teillään. Joitakin se on ihmetyttänyt – vaikka oikeasti ratkaisu saattaisi sopia muillekin.

Elämä
 
Juha Metso
Kati Raitanen ja Otto Lehmusmetsä viettävät puolet kesälomistaan eri paikoissa. Lehmusmetsä reissaa veljensä kanssa, ja parin mielestä loma onkin hyvää aikaa nähdä sukulaisia ja kavereita.
Kati Raitanen ja Otto Lehmusmetsä viettävät puolet kesälomistaan eri paikoissa. Lehmusmetsä reissaa veljensä kanssa, ja parin mielestä loma onkin hyvää aikaa nähdä sukulaisia ja kavereita. Kuva: Juha Metso

"Herää", Kati Raitanen sanoo ja tökkii pelkääjänpaikalla nuokkuvaa ystäväänsä.

Raitanen pysäyttää auton ja nousee ulos ihmettelemään. Aurinko nousee lumihuippuisten vuorten takaa, ja rantakivillä pötköttelee lauma hylkeitä. Huumaava vapaudentunne kuplii Raitasen rinnassa.

Samaan aikaan Otto Lehmusmetsä laskee polkupyörällään pitkin mutkittelevaa metsäpolkua. Vauhti kiihtyy viiteenkymppiin. Otto väistää kivet, ohittaa kuusenrungot ja antaa puusillan pompauttaa pyörän ilmaan.

Onnistuisiko erikseen lomailu?

 Pitäkää perhe- tai parikokous, jossa puhutte siitä, mitä itse kukin haluaa lomalla tehdä. Olkaa rehellisiä. Jos anoppilassa käyminen jurppii, siitä kannattaa kertoa.

 Muista klassinen viisaus: olet itse vastuussa onnellisuudestasi. Jos puoliso ei tahdo kanssasi lakkasuolle tai ostosreissulle Tukholmaan, voitte viettää osan lomasta eri paikoissa.

 Jakakaa vastuu päätöksenteosta ja loman suunnittelusta niin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Jos päätätte seikkailla erikseen, siitä ei pidä nurista jälkikäteen.

 Jos toista tekee mieli kieltää lähtemästä, ongelmana eivät todennäköisesti ole toisen matkasuunnitelmat vaan mustasukkaisuus. Toimiva suhde kestää myös erossa oloa.

 Kerro puolisollesi, kuinka bongasit matkalla merikotkan tai unohdit lompakon suurkaupungin metroon. Matkoilla saattaa käydä niin, että salaisuudet ja huolet muistaa jakaa vain reissukaverin kanssa. Jakaminen luo parisuhteeseen läheisyyttä.

 

Lähde: Väestöliitto sekä perhe- ja pariterapeutti Elli Raipela, pariterapeutti.fi.

Kati Raitanen, 26, ja Otto Lehmusmetsä, 28, ovat luumäkeläinen avopari, ja tämä on heidän käsityksensä onnistuneesta kesälomasta: Raitanen ajelee ympäri Islantia, Lehmusmetsä alamäkipyöräilee Åressa.

Tänä kesänä he viettävät jo neljättä vuotta peräkkäin puolet kesälomastaan eri maissa.

Nukutaan pitkään ja syödään aamiaista sängyssä. Harrastetaan heinäladossa seksiä ja istutaan laiturilla kuuntelemassa kuikan huutelua.

Sellaista unelmaloma monen haaveissa on, ja siksi pari kohtaa ihmettelyä, jos osapuolet päättävät ottaa lomaa toisistaan.

Mutta itse asiassa yhdessä lomaileminen ei ole parisuhdeonnen tae. Siitä kertoo jotain se, että Väestöliiton parisuhdeneuvontaan tulvii elokuussa yhteydenottoja. Lomakriisiin ajautuneet parit hakevat apua, kun rauhalliset aamiaiset menivätkin murjottamiseksi ja puoliso joikin laiturilla liikaa viiniä.

Oman loman ottaminen saattaa itse asiassa olla terveen suhteen merkki: pariskunta on uskaltanut puhua rehellisesti siitä, mitä kumpikin lomaltaan haluaa. Silloin toinen ei päädy syyttelemään puolisoaan marttyyrinä siitä, että joutui mökille hyttysten syötäväksi, vaikka olisi halunnut Pariisiin.

"Joskus voi miettiä, onko perheen pakko olla yhdessä koko loman ajan. Voisiko toinen käydä vaikka pienellä matkalla tai viettää kaupungissa yksin pari päivää?" ehdottaa Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo.

Elettiin kevättä 2012. Veli oli houkutellut Otto Lehmusmetsän kahden viikon alamäkipyöräilyreissulle Åreen.

Selvä, Kati Raitanen päätti. Siinä tapauksessa hänkin lähtisi seikkailemaan. Niin syntyi parin kesälomaperinne.

Lehmusmetsän loma toistuu vuodesta toiseen samanlaisena. Hän hilaa pyöränsä hiihtohissillä ylös vuorelle ja huristelee alas metsäpolkuja. Iltaisin veljekset kunnostavat pyöriään sekä katselevat Netflix-sarjoja ja kuvaamiaan pyöräilyvideoita.

Raitanen sen sijaan tekee sitä, mitä kulloinkin huvittaa. Hän on ajanut ystävänsä kanssa vuokra-autolla Islannin halki, käynyt mutajalkapallofestivaaleilla, uinut kuumassa lähteessä, kykkinyt vanhempiensa mansikkapellolla, matkustanut junalla Pietariin, käynyt lavatansseissa ja kannustanut kavereitaan Sulkavan souduissa. Tänä kesänä Raitanen lentää ystävänsä kanssa Yhdysvaltoihin.

Aluksi pariskunnan järjestely herätti uteliaisuutta.

"Jotkut miettivät, eivätkö ne haluakaan olla jatkuvasti yhdessä. Mutta mehän olemme halunneet olla jo kymmenen vuotta. Pitkän suhteen salaisuus on, että osaa antaa toiselle tilaa", Raitanen sanoo.

Myös Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on sitä mieltä, että parin ei pidä lomailla yhdessä vain siksi, että niin kuuluu tehdä.

"Me vaadimme sosiaalisina ihmisinä muilta symmetriaa. Meillä on taipumus olettaa, että jos me lomailemme kumppanimme kanssa, muidenkin pitäisi, mutta ei niin tarvitse tehdä jonkin normin takia."

Ulkopuoliset saattavat olettaa, että eri maissa seikkaileva pari päätyy pian myös eri osoitteisiin. Onnen salaisuus saattaa kuitenkin olla juuri se, että toinen saa välillä kadota perhokalastamaan.

Toisaalta omilla teillä ei kannata huidella liikaa, sillä erillään oleminen etäännyttää. Heli Vaarasen mielestä tunteet paljastavat parhaiten, milloin oman ja yhteisen ajan määrä on tasapainossa. Pieni ikävä piristää, mutta yksin ei pitäisi joutua olemaan ahdistumiseen asti.

Lehmusmetsä ja Raitanen ovat todenneet, että parin viikon erillään lomaileminen tekee suhteelle vain hyvää. Viikon jälkeen tekstiviesteissä aletaan kertoa kuulumisten lisäksi myös ikävästä toisen luo.

Omilta reissuilta saa lisäksi uusia kokemuksia ja ajatuksia jaettavaksi. Raitanen on esitellyt Lehmusmetsälle valokuvaa, jossa poseeraa islantilaisessa penismuseossa valtavan valaan peniksen vieressä´, ja Lehmusmetsä puolestaan Raitaselle videota, jossa ajaa päin puuta.

Yksin matkustaminen myös antaa itseluottamusta. Esimerkiksi Islannissa Raitanen joutui ottamaan tavallisesti puolisolleen kuuluvan autokuskin roolin.

Mustasukkaisuutta toisen reissut eivät ole herättäneet.

"Olemme olleet pitkään yhdessä, eikä ole ollut syytä. Sinä olisit varmaan jo lähtenyt jonkun ruotsalaisen naisen mukaan, jos siltä olisi tuntunut", Raitanen vitsailee Lehmusmetsälle.

Liisa Takala
Jenni ja Janne Jurvanen lomailevat tänä kesänä samaan aikaan. Trampoliinilla 5-vuotias Sonja-tytär.
Jenni ja Janne Jurvanen lomailevat tänä kesänä samaan aikaan. Trampoliinilla 5-vuotias Sonja-tytär.

Kaikille pariskunnille erikseen lomaileminen ei ole oma valinta.

Espoolaisessa Jurvasten perheessä stressataan keväisin siitä, minne perheen kolme lasta saadaan kesäksi hoitoon. Tänä vuonna isovanhemmat, kesäleirit ja työvuorojärjestelyt ratkaisevat ongelman, mutta kolmena edellisenä kesänä Jenni, 40, ja Janne Jurvanen, 41, ovat joutuneet viettämään lomansa eri aikoihin. Aamulla toinen on lähtenyt töihin ja toinen jäänyt kotiin tekemään ruokaa ja viemään lapsia uimaan.

Jenni Jurvanen on sitä mieltä, että yhteisen loman puutteesta ei kannata katkeroitua.

"Olisihan se kivaa, jos lapsille olisi päivätoimintaa, joka ei olisi hillittömän kallista. Mutta aikansa kutakin. Tärkeintä on, että lapsilla on joku aikuinen kotona. Saimme kuitenkin olla kahdeksan vuotta Jannen kesälomat yhdessä, kun olin lasten kanssa kotona."

Jurvaset ovat sitä mieltä, että järjestelyllä on ollut hyvätkin puolensa. Puolison loma on helpottanut työssäkäyvän elämää, kun töiden jälkeen ei ole tarvinnut kiirehtiä hakemaan lapsia ja laittamaan ruokaa.

Mutta tuntuuko loma lomalta, jos puoliso lähtee aamuisin töihin?

Vastaus tiedetään espoolaisten Katja, 39, ja Janne Kaippion, 39, perheessä. Katja Kaippiolla on luokanopettajan kymmenviikkoiset lomat, kun taas vakuutusalalla työskentelevä Janne on vapaalla perinteiset neljä viikkoa.

Katja Kaippiota ei haittaa, vaikka valtaosa lomasta tuntuu kotiäidin arjelta.

"Tykkään olla kotona. Olen ihminen, joka rentoutuu siivoamalla, ja saan kerrankin viimeistellä keskeneräiset neuletyöt, panna lasten pieniksi käyneet vaatteet kiertoon ja järjestellä valokuvat kansioihin."

Toisaalta Janne Kaippio haluaa huolehtia siitä, ettei puolison loma mene pelkäksi pyykin ja perunoiden pesemiseksi.

"En voi ajatella, että toinen hoitaisi lomallaan kaikki kotihommat. Muuten voi käydä niin, että huushollin hoitaminen tuntuu siltä samalta arjen pyörittämiseltä."

Jos yhteinen kesäloma onnistuu eikä pääty siihen kuuluisaan lomakriisiin, töihin palaa hehkuva pariskunta. On rentouduttu, naurettu ja kiehnätty.

Onneksi erikseen lomailevat voivat pyrkiä samaan arkena.

"Jos yhteistä lomaa ei ole, kuva toisesta saattaa rakentua arkiminän varaan. Jos arkiminä on stressaantunut, sitä rennompaa puolta toisesta ei pääse näkemään ehkä koskaan", sanoo perhe- ja parisuhdeterapeutti Elli Raipela.

Siksi sitä leppoisaa minää kannattaa vaalia kotona, ja syliin on tärkeää ottaa läppärin lisäksi myös kumppani. Romanttisinkaan Rooman-loma ei auta, jos toista ei jaksa kuunnella tavallisena tiistai-iltana.

"Lomilla poimitaan sitä satoa, joka on arjessa rakennettu", Elli Raipela sanoo.

Juuri siksi yhteinen loma päättyykin niin helposti kriisiin: työsähköpostien ja kauppareissujen vieraannuttama pari ei enää osaa koskettaa, kiittää tai kehua toisiaan. Siksi olennaisinta ei olekaan se, missä ja milloin kesälomilla ollaan. Tärkeintä on se, kuka on elämässä ykkönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!