Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Yliluonnolliset kokemukset eivät ole mielisairautta tai hörhöyttä

Professori Marja-Liisa Honkasalo tutkii suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia. Hän haluaa poistaa niitä kokevilta mielisairaan leiman.

Elämä
 
Vesa-Matti Väärä
Kuva: Vesa-Matti Väärä

Puhelin pirahti soimaan. Se oli kahdeskymmenes kerta sinä päivänä, ja Marja-Liisa Honkasalo aavisti, mitä soittajan asia koski.

Edellisenä päivänä Turun yliopiston kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen professori Honkasalo oli kertonut yliopiston tiedotuslehdessä uudesta tutkimusprojektistaan. Siinä selvitettäisiin suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia. Puhelin alkoi soida taukoamatta.

Tämäkin soittaja aloitti selitellen. Hän epäili, että asia saattaisi kuulostaa kummalta, mutta vakuutti olevansa järjissään.

Marja-Liisa Honkasalo

Kuka?

Marja-Liisa Honkasalo on Turun yliopiston kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen professori. Honkasalo on koulutukseltaan lääkäri ja antropologi. Asuu Siuntiossa perheensä ja koiransa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Honkasalo on tutkinut kuolemaa ja kärsimystä. Nyt hän tutkii suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia Suomen Akatemian rahoittamassa nelivuotisessa projektissa.

Mistä ei tunneta?

"Hoidan vuohia ja osaan lypsää."

Oli ollut tavallinen talvi-ilta. Nainen kertoi olleensa menossa nukkumaan, kun hän yhtäkkiä näki olohuoneessa häilyväreunaisen hahmon.

Kuulostaahan se kummalliselta, hän pohti ja jatkoi.

Tunsin edesmenneen äitini läsnäolon huoneessa. Se oli lyhyt häivähdys, ja hahmo oli poissa.

Seuraavan kahden viikon aikana Honkasalo vastasi yli sataan tällaiseen puheluun ja vastaanotti kevään aikana yli sata kirjettä. Eniten kerrottiin kokemuksia ennaltatietämisestä. Niissä kello pysähtyi tai taulu putosi samalla hetkellä, kun joku läheinen kuoli. Moni kertoi vainajakokemuksista, joissa kuollut omainen ilmestyi hahmona tai voimakkaana läsnäolon tunteena kokijan luokse. Jotkut sanoivat nähneensä kummituksia ja toiset itsestään liikkuvia esineitä.

Kertomusten perusteella Honkasalon eteen piirtyi kuva suomalaisten poikkeavista kokemuksista. Se järkytti.

"Monet olivat hakeneet apua lääkäristä tai psykologilta, sillä kaipasivat selitystä kokemuksilleen. Terveydenhuollossa heidät oli usein leimattu mieleltään sairaiksi, koska näiden kokemusten ei länsimaisessa lääketieteessä ajatella kuuluvan mielen luonnolliseen toimintaan", Honkasalo sanoo.

Tämän kyseenalaistamisesta tuli Honkasalon tutkimusryhmän tärkein kysymys.

Kaikki alkoi pienestä länsiafrikkalaisesta kylästä kolme vuotta sitten.

Näistä en luovu

Perheeni päivälliskeskustelut

"Lapseni asuvat Yhdysvalloissa ja Englannissa, ja heidän puolisonsa ovat Puolasta ja Azerbaidzanista. Kun he tulevat lomillaan Suomeen, kokoonnumme yhdessä päivällisille, joilla puhutaan kaikki maailman asiat. Lapset ja heidän lapsensa kasvavat ja viisastuvat, ja maailmani moninkertaistuu heidän kauttaan."

Filosofian lukupiirit

"Olemme järjestäneet tutkijatovereiden kanssa vuosien ajan lukupiirejä, joissa luemme monimutkaisia filosofian teoksia ja keskustelemme niistä."

Lavatanssit

"Innostuin lavatansseista, kun muutimme Siuntioon. Siellä kaikki kävivät lavalla, jossa meno ja meininki oli hurjaa ja hurmaavaa. Samalla tutustuin kotipaikkani asukkaisiin. Edelleenkin käyn tanssimassa niin usein kuin mahdollista. Lempitanssini on lavajive."

Hikikarpalot virtasivat Marja-Liisa Honkasalon otsalla, kun hän matkusti moottoripyörän takaistuimella kuoppaista polkua Beninin ja Togon rajalle. Matkan tarkoitus oli tehdä antropologista kenttätutkimusta malariasta. Honkasalo halusi selvittää, miksi lasten malariakuolleisuus oli kylissä edelleen korkea, vaikka taudin leviämistavat olivat tiedossa ja avustusjärjestöt tarjosivat apuaan taudin hoitoon.

Honkasalo haastatteli sairastuneiden lasten äitejä kolmessa jokivarren kylässä. Syy malariakuolleisuudelle selvisi pian.

"Minulle sanottiin, että usko sinä vain hyttysiin, mutta meillä on oma selityksemme."

Kylissä ajateltiin, että jos lapsi jäi pimeän tullen hetkeksi vahtimatta, linnun hahmossa esiintynyt noita saapui ja kaappasi lapsen sielun. Kun sielu oli viety, lapsella ei ollut enää voimia vastustaa hyttysen levittämää tautia.

Pelastaakseen lapsensa äidit osallistuivat seremoniaan, jossa kutsuttiin esi-isiä kertomaan, kuinka lasta tulisi hoitaa.

Lääkärin koulutuksen saanutta Honkasaloa hämmensi se, kuinka esi-isiin luotettiin joskus lääkkeitä enemmän. Antropologina kyläläisten uskomukset kuitenkin herättivät Honkasalon kiinnostuksen.

"Elävät ja kuolleet olivat arkisesti läsnä kyläläisten kokemuksissa. Aloin pohtia, kuinka paljon länsimainen käsitys ihmismielestä sulkeekaan ulos."

Suomeen palattuaan Honkasalo alkoi selvittää asiaa.

Hullu, hörhö, sekaisin. Tällaisia luonnehdintoja Honkasaloon yhteyttä ottaneista ihmisistä oli käytetty, kun he olivat kertoneet kokemuksistaan.

Ja tottahan se on. Kuulostaa kummalliselta, että joku näkisi vainajia tai itsestään liikkuvia tavaroita.

Mistä tällaisissa kokemuksissa oikein on kyse?

Nyt moni saattaa pettyä. Honkasalo ei nimittäin yritä tutkia sitä, ovatko yliluonnolliset kokemukset tapahtuneet todellisuudessa vai eivät.

"Skeptikkojen harmiksi emme tee luonnontieteellisiä mittauksia, joissa selvitettäisiin, onko ihmisen kokema hahmo ollut huoneessa vai ei. Sen sijaan tutkimme ihmismielen rakenteita äärikokemusten kautta. Selvitämme, ovatko kokemukset yliluonnollisia tai epänormaaleja vai onko ihmismielelle sittenkin luonnollista kokea tällaista", Honkasalo sanoo.

Vastaus kiinnosti myös Suomen Akatemiaa. Se myönsi tutkimukselle 900 000 euron määrärahan.

Yliluonnollinen on kiinnostanut Akatemiaa ennenkin. Eräässä sen aikaisemmin rahoittamassa tutkimuksessa todettiin, että älykkyys tai analyyttinen ajattelu eivät juuri vaikuta siihen, uskooko ihminen yliluonnollisiin ilmiöihin. Tämän huomasi myös Honkasalo.

"Iso osa meihin yhteyttä ottaneista oli akateemisesti koulutettuja. Mukana oli muutama, joka kertoi kärsineensä mielenterveysongelmista, mutta suurin osa korosti olevansa terveitä, eivätkä he pitäneet mielen järkkymistä selityksenä kokemuksilleen."

Nämä ihmiset olivat vuosien ajan yrittäneet löytää selityksen tapahtuneelle. Vähän kuin todistaakseen, etteivät ole hulluja, Honkasalo arvelee.

Varsinkin miehet selittivät kokemuksiaan tieteellä, kuten kvanttifysiikalla. He ajattelivat, että ilmiöille saattaisi löytyä tieteellinen selitys, jota luonnontiede ei vain vielä tunne.

Myös uskonnosta haettiin selitystä.

"Uskonnon rooli oli kuitenkin vähäinen. Se on kuvaavaa suomalaiselle yhteiskunnalle, jossa kirkko ei ole kaikille merkityksellinen instituutio. Moni meille kirjoittanut korosti, etteivät he uskoneet Jumalaan eikä kokemus ollut uskonnollinen", Honkasalo sanoo.

Perinteisen kristinuskon sijaan suurin osa Honkasaloon yhteyttä ottaneista selitti kokemustaan vaihtoehtoisiin henkisiin suuntauksiin, kuten spiritualismiin ja teosofiaan nojaten. Se ei yllättänyt professoria.

Honkasalon mielestä ilmiö on osa kehitystä, jota uskontotieteilijät kutsuvat postsekulaarin yhteiskunnan nousuksi. Pitkän maallistumisen kauden jälkeen uudet spirituaaliset liikkeet ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia. Honkasalo ajattelee tämän olevan vastareaktio tehokkuuden ja talousarvojen korostamiselle.

"Yhdellä googlauksella on tarjolla vaikka kuinka paljon erilaisia suuntauksia. Nämä ihmiset ajattelevat, että näkyvän todellisuuden kanssa on yhtä aikaa olemassa toisia todellisuuksia ja ihmismielen on mahdollista kulkea niiden välillä. He uskovat, että on erilaisia voimia ja henkiä, jotka elävät samassa todellisuudessa kanssamme. Tällä tavalla ajatellaan monissa länsimaiden ulkopuolisissa kulttuureissa."

Henkiä, häilyviä hahmoja ja energioita. Mitä professori itse ajattelee niistä?

Honkasalo empii hetken, mutta tunnustaa sitten. Hän tuntee itsensä hieman tylsäksi.

"Itselläni ei ole ollut yliluonnollisia kokemuksia. Mutta olisin utelias tietämään, mitä nämä kokemukset voisivat olla."

Pari viikkoa sitten Honkasalon kodissa rysähti. Hänen isänsä taidekoulussa maalaama kopio Akseli Gallen-Kallelan Palokärki-teoksesta mätkähti seinältä maahan. Sitä 30 vuotta kannatellut paksu rautalanka oli katkennut.

"Ajattelin, että nyt se tapahtuu ja pääsen mukaan tähän tutkimaani joukkoon. Mutta ei, kenellekään ei tapahtunut mitään", Honkasalo naurahtaa ja vakavoituu pian.

Tutkittuaan kummia kokemuksia kaksi vuotta hän muotoilee kantansa varovaisesti näin:

"Ihmismielen vähemmän tutkituilla reuna-alueilla ovat sellaiset toiminnot kuin uni, leikki ja luovuus. Tällä samalla alueella voi syntyä havaintoja, jotka ovat tutkimiemme kokemusten taustalla. Oletan, että kyky kokea niin sanottuja yliluonnollisia kokemuksia on ihmiselle luonnollista. Toisilla kyky vain on voimakkaampi."

Honkasalon mielestä tämä pitäisi huomioida esimerkiksi terveydenhuollossa.

"Sen sijaan, että esimerkiksi vainajakokemuksestaan puhuva ihminen leimattaisiin heti mielenterveysongelmaiseksi, hänelle voisi kertoa, että nykyaikaisen surututkimuksen mukaan vainajakokemukset ovat yleisiä surevien keskuudessa."

HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!