Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikaliitot ovat yleistyneet – eronneet kertovat, miksi avioliitto jäi lyhyeksi

Mikko meni naimisiin komeasti. Kolme kuukautta häiden jälkeen vaimo halusi kuitenkin erota. Vuonna 2013 jopa kolmannes avioliitoista kesti alle viisi vuotta.

Elämä
 
Jaana Laitinen
Ville Tietäväinen

Se oli tavallinen arki-ilta. Helsinkiläinen Mikko odotteli vaimoaan kotiin töistä.

Pian ovi kävikin – ja puolisolla oli asiaa.

Vaimo kertoi, ettei hän enää halua jatkaa avioliittoa. Tämä oli tässä, vaimo sanoi.

Neuvotteluvaraa ei Mikon mukaan ollut. Vaimo pakkasi laukun ja lähti saman tien pois yhteisestä kodista ja avioliitosta.

"Se oli šokki, pieni kuolema. Olin kuin kirveellä päähän lyöty. Luulin eläväni rakkausliitossa."

Hän jäi yksin kotiin. Seuraava yö meni valvoessa, kun ajatukset pyörivät päässä, ahdisti ja koko keho eli tuskassa mukana. Aamulla piti mennä töihin.

Häistä oli kolme kuukautta.

Vuonna 2013 erosi 148 naista ja 150 miestä, jotka ehtivät olla naimisissa alle vuoden. Tuon vuoden eronneista se on yksi prosentti. Luku käy ilmi Tilastokeskuksen Väestönmuutokset 2013 -julkaisusta.

Avioeron harkinta-aika on kuusi kuukautta. Se tarkoittaa, että alle vuodessa eroon päättyvät liitot on pantu vireille korkeintaan kuusi kuukautta häiden jälkeen.

Avioerot ovat aikaistuneet. Vuonna 2013 eroon päättyneistä avioliitoista kolmannes oli kestänyt alle viisi vuotta.

Eron riski ensimmäisessä avioliitossa on suurimmillaan, kun liitto on kestänyt kaksi vuotta. Sen jälkeen erojen määrä laskee tasaisesti.

Vuonna 1990 solmituissa avioliitoissa eroriski oli suurin neljännen vuoden jälkeen. Toinen erohuippu oli 7–8 vuoden kohdalla.

"Euroopassa puhuttiin pikaliitoista jo muutama vuosi sitten. Nyt ilmiö näkyy meilläkin", sanoo kehittämispäällikkö Jussi Pulli Ensi- ja turvakotien liiton neuvontakeskuksesta.

Myös psykologi, parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa on huomannut ilmiön.

"Eroa saatetaan hakea jopa kuukauden kuluttua häistä."

Mikolla ei ollut mitään hajua siitä, että tuore vaimo halusi pois avioliitosta. Puoliso oli selvästi valmistellut asiaa, hän sanoo.

"Hän oli ajatuksissaan jo jakanut tavarat."

Kun eropommi putosi, Mikko kävi läpi raskaita vihan ja järkytyksen tunteita.

"Hääkuvat lentelivät seuraavan yön aikana."

Vaimo suostui käymään avioliittoneuvonnassa. Siellä hän kertoi, että oli rakastunut häiden jälkeen toiseen mieheen. Hän oli ehtinyt pettää Mikkoa kaksi kertaa lyhyen avioliiton aikana.

Mikko ei tiedä, onko syrjähypyn toinen osapuoli mies, johon vaimo kertoi rakastuneensa, vai joku muu.

"Hän kävi kavereidensa kanssa jytäämässä, niin kuin hän sitä kutsui. Hän ei tullut yöksi kotiin niiltä reissuilta."

Kun pettämiset tulivat ilmi, Mikkokin halusi avioeron.

"Kyllä se sillä oli selvä. Ei kannattanut jatkaa. Onneksi ei ollut asuntolainaa ja lapsia."

Ystävät ja suku auttoivat hänet pahimman yli. Eroa ei tarvinnut selitellä eikä hävetä, kun kaikki tiesivät syyn.

Syitä pikaisiin avioeroihin on useita. Joskus avioon rynnätään rakastumisen huumassa. Liittoon kohdistuu yliromanttisia odotuksia, Kari Kiianmaa kertoo.

Tulisesti rakastunut saattaa jättää työnsä ja muuttaa kumppanin luo toiselle paikkakunnalle. Kun huuma haihtuu, elämä on helvettiä. Puoliso ei ollutkaan se unelmien partneri, joka tuntui äkkirakastuneen silmissä täyttävän kaikki vaatimukset. Sitten erotaan.

"Tunnevyöryssä järki unohtuu. Ei mietitä, miten arki sujuu yhdessä. Joskus pariskunta puhuu vasta terapiassa ensimmäisen kerran siitä, mitä kumpikin elämältä ja avioliitolta haluaa."

Nopeasti eroavien joukossa on myös pareja, jotka seurustelivat kauan ennen häitä. Heitä on kuitenkin vähemmän kuin nopean rakkauden huumassa avioituvia, Kiianmaa arvioi.

Pitkässä suhteessa arki on astunut suhteeseen. Jommallakummalla puolisolla voi olla jo uusi suhde menossa, kun alttarille lopulta astellaan. Aina ei ole kyse vain seksistä vaan myös rakastumisesta.

"Häitä on saatettu valmistella vuosi kaksi. Niihin on käytetty rahaa, ja vieraatkin on kutsuttu. Niitä ei kehdata enää perua", Kiianmaa kertoo.

Joskus pitkään kestänyt suhde on voinut rakoilla ja avioliitolla halutaan paikata sitä, kuvailee Jussi Pulli.

"Avioliitto ei kuitenkaan ratkaise parisuhteen ongelmia. Päinvastoin, liitto tuo lisää haasteita elämään."

Mikko seurusteli vaimonsa kanssa seitsemän vuotta ennen häitä. Häät olivat suuret ja komeat.

Mikolla oli tunne, että he tiesivät mitä tekivät: olivathan he yli kolmekymppisiä, eivätkä mitään teinejä.

Ihmisillä on oikeus odottaa, että avioliitto tuo onnea, sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen. Pettymyksiä tulee, kun odotukset eivät täyty. Puoliso on uskoton tai tuoreella avioparille ei jää yhteistä aikaa lainkaan.

"Joskus vastavihitty jatkaa sinkun elämää. Kahden ihmisen koti ja talous on kuitenkin yhteinen yritys. Onni tulee jakamisesta ja yhdessä tekemisestä, siitä että kumpikin satsaa suhteeseen."

Pikaliitot kertovat myös ajan hengestä. Nykyisin eletään pikakulttuurissa. Jotkut menevät naimisiin ja eroavat nopeasti, jos odotukset eivät täyty.

"Suhteen rakentaminen vasta alkaa siitä, kun mennään naimisiin", Kari Kiianmaa sanoo.

Kiianmaa on tavannut ihmisiä, joilla on takanaan useita lyhyitä avioliittoja. He seilaavat suhteesta toiseen ja ihmettelevät, miksi minulle taas kävi näin. Yksi ottaa rentun rentun perään, ja toinen sahaa renttujen ja kilttien välillä.

"He eivät ole oppineet mitään aiemmista suhteista ja eroista. Sama kuvio toistuu. Pitäisi pysähtyä miettimään, miksi minä valitsen tällaisia kumppaneita."

Internet on helppo tapa tutustua uusiin mahdollisiin kumppaneihin, Jussi Pulli sanoo.

Treffipalvelut antavat kuvan, että jos oma puoliso ei miellytä, jono parempia on odottamassa. Niin ei silti ole, Pulli varoittaa.

"Netin kautta voi syntyä hyviäkin suhteita. Siellä piilee myös riski. Netissä on helppo antaa valheellinen kuva itsestä", Pulli sanoo.

Tosielämässä nettituttavasta voi paljastua ikäviä asioita. Samoin voi käydä, jos solmitaan pikainen avioliitto ilman, että kumppani tulee kunnolla tutuksi.

Sen sai huomata Itä-Suomessa asuva Tiina, joka tapasi ravintolassa miehen, tuli raskaaksi ja sai lapsen. Sen jälkeen pidettiin pienet häät.

Hääyönä tuore puoliso hakkasi hänet.

"Olin huomannut, että hän kärsii stressistä. Ennen häitä oli pientä tönimistä. Ajattelin, että tilanne helpottaa, kun olemme naimissa."

Väkivalta jatkui lyhyen liiton ajan. Neljän kuukauden kuluttua häistä Tiina päätyi vauvan kanssa turvakotiin ja sieltä uuteen kotiin toiselle paikkakunnalle ilman puolisoa.

Myös helsinkiläinen Antti on kokenut pika-avioliiton. Kun hän meni naimisiin, suhde tulevaan puolisoon oli käytännössä ohi.

"Hääyönä ei tapahtunut mitään. Se oli jo vietetty."

Seurustelukumppani odotti lasta. Antilla ja lapsen äidillä oli takana riitainen, lyhyt suhde. Välillä erottiinkin.

Kun lapsi oli tulossa, kumpikin halusi naimisiin. Antti halusi virallistaa suhteen, jotta saa turvattua asemansa lapsen isänä. Aviomies merkitään automaattisesti lapsen isäksi, mutta jos äiti ei ole naimisissa, hän voi vastustaa lapsen isyyden selvittämistä.

"Arvasin, että lapsen äiti yrittää ilman avioliittoa vaikeuttaa minun suhdettani lapseen."

Niin kävikin. Pari muutti eri asuntoihin, kun poika oli neljä kuukautta.

Antti sai tapaamisoikeuden ja kahden oikeudenkäynnin jälkeen yhteishuoltajuuden lapseen.

Mitä Mikolle kuuluu nykyään?

Hän on uudelleen naimisissa ja kahden pienen lapsen isä.

"Olin pitkään katkera erosta. Sanoin monta kertaa, että nyt meni usko naisiin, enkä enää ikinä mene naimisiin."

Toisin kuitenkin kävi.

"Kohdalle osui hyvä nainen."

 

Mikon, Tiinan ja Antin nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!