Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutarhanhoito voi kiihdyttää serotoniinin tuotantoa

Puutarhanhoito toimii kuin terapia. Nämä neljä syytä kertovat, miksi.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Kasvien ja mullan kanssa mylläys vahvistaa puolustuskykyä ja ehkäisee allergioita. Suomalaistutkijat ovat havainneet, että lapsilla on sitä vähemmän allergioita mitä luonnonläheisemmässä ympäristössä he elävät. Syynä on monipuolinen mikrobialtistus.

 

2. Maaperästä on löydetty yllättävä yhteys myös mielialaan. Coloradon yliopiston tutkimusten mukaan takapihoilla ja puutarhoissa kukoistava harmiton bakteeri, mycobakterium vaccae, kiihdyttää serotoniinin tuotantoa elimistössä. Se rentouttaa ja lisää onnen tunteita. Hiirikokeissa bakteerin on havaittu vähentävän ahdistusta ja tehostavan oppimista.

 

3. Viljelyyn ja pihalla kuopsutteluun liittyy "vaivaton keskittyminen", jossa huomio kiinnittyy tekemiseen ja aistimuksiin ilman älyllistä ponnistelua. Tällainen tila keskeyttää tehokkaasti murehtimisen.

Norjalaistutkimuksessa kolmen kuukauden puutarhaterapia helpottikin masennuksesta kärsivien oireita merkittävästi – ja sitä enemmän, mitä vahvemmin he keskittyivät puuhaan.

 

4. Puutarhatöitä harrastavilla vanhuksilla on vahvemmat kädet, parempi itsetunto ja pienempi dementiariski kuin ikätovereillaan. Näin kertovat Australiassa ja Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset.

Tukholman Karoliinisen instituutin mukaan puutarhanhoidon kaltainen toimeliaisuus pienensi yli 60-vuotiaiden sydänkohtaus- ja aivohalvausriskiä yli neljänneksellä verrattuna passiivisiin ikätovereihin. Puutarhanhoito voi olla yhtä hyödyllinen kuin liikuntaharrastus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!