Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pätkiikö ajatus? Näillä vinkeillä pidät muistisi kunnossa

Näillä vinkeillä saat pidettyä muistisi toimivana.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Muisti harjaantuu, kun sitä muistaa työllistää. Tutkimusten mukaan säännöllinen älytreeni esimerkiksi tietokonepelien avulla voi parantaa työmuistia merkittävästi. Muistia voi harjoittaa myös opettelemalla ulkoa puhelinnumeroita, nimiä ja osoitteita tai vaikkapa ostoslistoja.

2. Muistettavien asioiden aktiivinen käsittely listaamalla ja luokittelemalla sekä niiden yhdistäminen mielessä aiempiin tietoihin helpottaa niiden muistamista. Tietojen palauttaminen mieleen välitestein on myös tutkitusti tehokkaampaa kuin pelkkä uudelleen tankkaaminen.

3. Liikunta parantaa muistia. Säännöllinen aerobinen harjoittelu, kuten reipas kävely, kasvattaa hippokampusta, joka on yhteydessä kielelliseen muistiin ja oppimiseen. Näin kertoo viime vuonna British Journal of Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus.

Sama on todettu lapsilla: hyväkuntoiset 9–10-vuotiaat pärjäävät muita paremmin muistitesteissä. Lapsilla, joilla oli hyvä hapenottokyky, oli suurempi hippokampus, kertoo Brain Research -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

4. Riittävä uni vahvistaa asioiden painumista mieleen. Päiväsaikaan omaksutut tiedot aktivoituvat öisin uudelleen ja tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin.

5. Terveellinen ruokavalio pienentää riskiä ajattelutoimintojen heikkenemiseen, osoitti viime vuonna julkaistu kansainvälinen seurantatutkimus. Elämäntapamuutoksista on hyötyä vielä vanhemmallakin iällä. Lancet-lehdessä tänä vuonna julkaistu laaja suomalaistutkimus osoitti, että ravitsemusohjaus sekä liikunta- ja muistiharjoitukset ehkäisevät tehokkaasti muistihäiriöitä.

 

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19220558#sthash.4HeYBFS0.dpuf

http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/02699052.2010.498007#sthash.4HeYBFS0.dpuf

http://www2.fiu.edu/~schwartb/Schwartz_21-2_.pdf

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/bmj-rae040414.phphttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20735996

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768102/

http://www.neurology.org/content/early/2015/05/06/WNL.0000000000001638

https://www2.uef.fi/fi/uef/-/lapimurtotutkimus-elintapaneuvonta-ehkaisee-muistihairioita

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!