Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalineuvoja lohduttaa kokemattomia rakastajia

Seksuaalineuvoja Tommi P. Pesonen tietää, että monella parikymppisellä miehellä ei ole lainkaan kokemusta seurustelusta. Silti yritetään etsiä Tinderistä seuraa ja täyttää kovat vaatimukset. "Seurustelua pitää harjoitella, eikä hypätä suoraan tositoimiin."

Elämä
 

Onko läksyt tehty?

Sitä isät kyselevät Poikien talolla työskentelevän Tommi Petteri Pesosen mukaan pojiltaan.

Ja paljon muuta eivät sitten kyselekään.

"Saatetaan asua samassa osoitteessa, mutta ei olla henkisesti läsnä. Pojat kertovat, että isä kyselee monta kertaa illassa, onko läksyt tehty, eikä muista, mitä on vastattu. Heidän mielestään olisi kiva, jos isä kysyisi muustakin kuin läksyistä."

Kuka?

Poikien talon kasvattaja

 Tommi P. Pesonen, 49, on hahmoterapeutti, seksuaalineuvoja, sosiaalikasvattaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja.

 Poikien Talon seksuaalikasvatuksista ja seksuaalineuvonnasta sekä Sinuiksi-hankkeen puhelin- ja nettineuvonnasta. Poikien talo on muun muassa Helsingin kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kokoontumispaikka pojille ja miehille. Sinuiksi-hankkeessa nuoret voivat kysyä seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta.

 Koelaulusta Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla -musikaaliin.

Helsingin Vallilassa sijaitseva Poikien talo on pojille ja nuorille miehille tarkoitettu paikka, jossa voi pohtia ammattilaisten kanssa poikana olemista. Talo järjestää ryhmätoimintaa frisbeegolfista kokkaamiseen ja jäbäjoogaan.

Pesonen tekee Poikien talolla seksuaalikasvatus- ja seksuaaliväkivaltatyötä. Lisäksi hän pitää Kalliossa yksityisvastaanottoa, jossa antaa seksuaalineuvontaa ja hahmoterapiaa.

Haastattelua tehdessä Pesosella on päässään vaaleanpunainen silkkinauha ja kaulassaan iso intialaistyylinen koru. Asusteillaan Pesonen osallistuu Minäkin olen Lenni -nimiseen some-tapahtumaan, joka sai alkunsa, kun vaaleanpunaisesta ja nukeista pitävän Lenni -pojan äiti kertoi poikaansa kohdistuvasta kiusaamisesta ja syrjinnästä.

Siinä ollaan Pesosen osaamisen ytimessä.

Arka paikka: Poikana oleminen voi olla vaikeaa
Arka paikka: Poikana oleminen voi olla vaikeaa
Poikien talon seksuaalineuvoja, terapeutti Tommi Petteri Pesonen Anja Snellmanin haastattelussa Arka paikka -paikka ohjelmassa.

Poikien talolla puhutaan poikakoodista. Sen Pesonen haluaa murtaa.

"Poikakoodilla tarkoitetaan sitä, miten poikien on toteutettava tiettyä maskuliinista käsitystä poikana olemisesta, jotta heidät hyväksytään porukkaan. Jotta oma paikka porukasta löytyy, pitää olla valmis ottamaan ja antamaan iskuja. Väkivallan uhka ja kiusaaminen ovat suuri osa poikien arkea."

Poikakoodista kärsivät erityisesti ujot, yksinäiset ja persoonalliset pojat. He ovat Poikien talon tavallisimmat vieraat.

Pesosen mielestä aikuisilla on oma roolinsa poikakoodin ylläpitämisessä. Häiriökäyttäytymiseen usein puututaan, mutta taustalla olevia syitä ei selvitetä.

Pieniltä tuntuvat asiat, kuten 'pojat on poikia' -heitot ovat juurtuneet syvälle.

"Poikien talolla yritetään laajentaa käsitystä siitä, mitä on olla poika ja mies. Voiko poika olla myös uhri ja voiko poikaan sattua? Kuuluuko nujuaminen ja painiminen asiaan vai saako poika sanoa, että ei tykkää siitä tai nyt sattuu?"

Poikakoodiin kuuluu myös vaikeus kertoa tunteista. Herkkyydelle ja avun pyytämiselle ei ole tilaa. Vaikka ystäviä olisi, heille ei välttämättä voi puhua omista huolista.

"Vanhempien pinna saattaa helposti pettää teini-ikäisten kanssa, jolloin jää käyttämättä hyvä tilaisuus opettaa tunteita. Esimerkiksi riidellessä voi suuttumisen sijaan kertoa, että ruma puhe tuntuu pahalta. Jos vain sanoo, että noin ei puhuta, nuori ei osaa liittää tekojaan tunteisiin."

Fakta

Näistä en luovu

Luonnon vesissä lilluminen

"Viileän veden kannatellessa kiire katoaa ja stressi vähenee."

Laulaminen

"Laulaminen on minulle henkilökohtaisempaa ja intiimimpää kuin näytteleminen, johon minulla on teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutus. Laulaessani olen totta."

Kontakti

"Yksi hahmoterapian peruselementeistä. Olemalla kontaktissa itseeni tunnistan omat tunteeni, tarpeeni ja haluni. Kontaktissa toiseen ihmiseen tulemme todeksi."

Pesonen muistaa omasta nuoruudestaan, miten vaikeaa tunteista oli puhua. 17-vuotiaana hän oli päättänyt kertoa vanhemmilleen olevansa homo.

Elettiin aikaa, jolloin Pride-kulkue oli nimeltään Vapautuspäivät ja homot ja lesbot marssivat Helsingin katuja paperipussit päässä.

Pesonen yritti olohuoneessa itkuisena avata keskustelua kysymällä, miksi kotona ei puhuta siitä, miltä tuntuu. Vanhemmat kuitenkin torjuivat yrityksen sanomalla, että muidenkaan sisarusten kanssa ei ole tarvinnut keskustella sellaisista asioista.

"Suunnitelmissa oli matka Amerikkaan kirjekaverin luokse, ja äiti töksäytti, että 'kyllä sinä sinne Amerikkaan pääset'. Kun hän ajatteli, että avautumisen taustalla olivat itsekkäät syyt, syntyi voimakas väärinymmärryksen tunne."

Pesonen ei saanut asiaansa kerrottua. Kului kaksi vuotta, ennen kuin hän astui ulos kaapista kirjeen välityksellä.

"Isä otti asian hyvin, mutta äidille se oli vaikeampi paikka. Kun toin poikaystävän kotiin, hän hyväksyi asian, mutta saattoi sanoa jotain loukkaavaa puolivahingossa", Pesonen sanoo.

"Tärkeintä oli kuitenkin tieto siitä, että mitä tahansa teki tai sanoi, aina sai tulla kotiin."

Nykyään homouteen suhtaudutaan avoimemmin. Silti edelleen Poikien talollakin käy nuoria, joiden vanhemmat asettavat rajoja seurustelulle.

"Jos 13-vuotias poika seurustelee samanikäisen pojan kanssa, häntä on saatettu kieltää tuomasta poikakaveria kotiin, kun taas tyttökaverin saisi tuoda. Jos he joutuvat hengailemaan vaikka ostarilla, lapsi jää ilman vanhemman suojelua ja valvontaa."

Murrosiässä omat vanhemmat eivät yleensä ole se taho, jonka puoleen käännytään seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Silloin olisi hyvä, että lähellä olisi muita tuttuja aikuisia, kuten kummisetiä tai -tätejä.

Pesonen löysi nuorena oman samastumispintansa kirjoista.

"Luin lukiossa Rakkauden monet kasvot -kirjaa, jossa oli homoseksuaalisten ihmisten tarinoita eri elämänvaiheissa. Se loi toivoa ja rikkoi yksinäisyyttä."

Pesosen mukaan pojilla on yhä samat seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset kuin 80-luvulla, vaikka internet tarjoaakin tietoa. Vastaukset myös halutaan kuulla aikuisten suusta.

"Edelleen pohditaan omaa sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista ja miten puhua niistä vanhemmille. Seurustelussa mietityttävät arkiset asiat, kuten mitä treffeillä tehdään, mistä tytöt tykkäävät ja onko oma penis sopivan kokoinen."

Pesosen mukaan on paljon sellaisia yli 20-vuotiaita miehiä, jotka ovat viettäneet nuoruutensa tietokoneella, eikä heillä ole lainkaan käytännön kokemusta seurustelusta.

"Sitten yritetään etsiä Tinderistä seuraa, ja heti pitäisi olla taitava rakastaja, vaikka ei ole koskaan edes pidetty ketään kädestä. Se vaihe, jossa katsellaan tyttöjä kauempaa ja käydään vähän moikkaamassa, on jäänyt välistä."

"Seurustelu on kuin kitaransoitto: sitä pitää harjoitella. Ei suoraan voi hypätä tositoimiin, olemaan se Cheekin biisien menestyjä."

Nuoret ovat erityisen herkkiä hakemaan hyväksyntää ulkopuolelta. Sosiaalinen media on tuonut kuvioihin vielä uuden leikkikentän, jolla täytyy yrittää olla suosittu. Ulkoisen hyväksynnän hakemisella voi kuitenkin saada paremman olon vain hetkellisesti, Pesonen muistuttaa.

Hän myöntää, että on itsekin hakenut hyväksyntää ulkopuolelta. Hänen keinonaan on ollut uuttera auttamistyö.

Lukion jälkeen Pesonen opiskeli sosiaalikasvattajaksi ja oli vapaaehtoistöissä Setassa sekä Aids-tukikeskuksessa. Valmistuttuaan hän työskenteli lastentarhanopettajana ja päiväkodinjohtajana.

"Päiväkodinjohtajana tein hirveästi töitä ja halusin olla paras johtaja, aina kiltti kaikille ja auttaa muita."

Myöhemmin Pesonen opiskeli teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, hahmoterapeutiksi ja seksuaalineuvojaksi.

"Kun aloitin terapiaopinnot, huomasin, että ylisuorittamisen kautta hain oikeutusta olemassaololleni. Kun hyväksyin itseni, opin, että vähempikin riittää."

Poikia syytetään toisinaan passiivisiksi. Aina he vain vastaavat, että ketä kiinnostaa ja mitä väliä.

Näissä kysymyksissä Pesonen näkee tilaisuuden.

"Passiivisuuden takana on pelkoa ja epävarmuutta siitä, voinko vaikuttaa omiin asioihini ja kuullaanko minua. Jos poika sanoo että mitä väliä ja minä vastaan, että minulle sillä on väliä, keskustelu lähtee helpommin liikkeelle."

Pesosen mukaan pojat ovat poikia -asenne liittyy myös passivoitumiseen.

"Tytöille annetaan enemmän vastuuta päiväkodista lähtien, lelujen keräämistä ja kotitöiden tekemistä. Monet teinipojat luulevat, että he eivät pysty vaikuttamaan mihinkään. Heiltä ei ole koskaan kysytty mitä he haluavat, eikä ole annettu tehdä pieniä arjen valintoja, jotka johtavat kykyyn tehdä isompia valintoja."

Pesonen toimii kerran kuussa tukivanhempana 7- ja 8-vuotiaille pojille. Heille hän opettaa vastuuta pienten arjen askareiden, kuten roskien viemisen, kautta.

Pesonen haaveilee, että saisi kokea arkivanhemmuuden, mutta koska asuu miehen kanssa, adoptio ei ole mahdollinen.

"En haluaisi olla vain viikonloppuisä", hän sanoo.

Pesonen huomaa joskus vanhempana itsekin toistavansa pinttyneitä kaavoja.

"Yhdessä vaiheessa toinen pojista päästi vinkumisääntä, jos jokin asia ei sujunut halujen mukaan. Useampaan kertaan piti purra huulta kun halutti sanoa, että lopeta tuo akkamainen vinkuminen ja käyttäydy kuin mies. Nämä asenteet ovat todella syvällä, mutta kun ne tunnistaa, niitä osaa välttää."

"Jos miettii onko riittävän hyvä vanhempi, niin jo kyky kyseenalaistaa oma toiminta on merkki siitä, että vastaus on kyllä."

Entä jos huomaa kysyvänsä lapsiltaan vain läksyistä? Mitä kannattaisi tehdä?

Pesosen mukaan pojat toivovat, että isä kysyisi mitä kuuluu ja mitä tänään on tehnyt.

Paras kysymys kuuluu näin: "Tehtäisiinkö jotain yhdessä?"

Liisa Takala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!